03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Mide Kanseri Tedavisi



Mide Kanseri Tedavisi - Gastrektomi

Mide Kanseri Tedavisi ( Gastrektomi operasyonu ) , midenin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasını içeren cerrahi bir ameliyattır.

Bu günlerde, gastrektomi prosedürleri en sık mide kanseri teşhisi konan veya obezite cerrahisi geçiren hastalara uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra tedavi önerileri de sunabilirler. Ek olarak, gastroparezi ve tip 2 diyabetin (mide boşalması sorunu) tedavisinde potansiyel olarak etkili olabilir.

Gastrektomiden sonra, yemek farklı şekilde sindirilse bile hasta yeme ve içme rutinini sürdürebilir. İlk başta porsiyonlar oldukça küçüktür, ancak zaman geçtikçe giderek daha uygun bir boyuta büyürler. Vücudunuzun uyguladığınız yeni diyete alışması ve toparlanmanız biraz zaman alabilir.

Reklam Alanı


Mide Kanseri Çeşitleri

Mide Kanseri Tedavisi ( Gastrektomi operasyonu ) sırasında midenin tamamı veya bir kısmı alınabilir.

Gastrektomilere üç kategori uygulanabilir:

  • Komple gastrik bypass ameliyatı (midenin tamamının alınması)
  • Kısmi gastrektomi, midenin sadece bir bölümünün çıkarıldığı tıbbi bir prosedürdür.
  • Tüp mide tedavisi, sol tüpün bir kısmını çıkararak midenin boyutunu ortadan kaldıran cerrahi bir işlemdir.

Gastrektomi Neden Yapılır?

Bazı durumlarda, aşağıdaki koşullar nedeniyle bir Gastrektomi operasyonu gerekli olabilir.

Mide Kanseri Tedavisinde Gastrektomi

Mide kanserini erken evrelerinde tedavi ederken gastrektomi en yaygın tedavi seçeneğidir. Cerrah, kanserin türünü ve evresini göz önünde bulundurarak, midenin tıbbi olarak gerekli olduğu kadar azını çıkarmak için her türlü çabayı gösterecektir. Sonuç olarak, tümörleri büyük lenf nodlarına ve yanındaki lenf nodlarına hareket etmiş hastalarda hastalığın bölgesel olarak ilerlemiş bir formu teşhis edilir (D2 diseksiyon, oldukça kapsamlı bir ameliyat yapılması gerekir).

Mide kanserinin tespit edilen evresi, ameliyatın ne ölçüde gerçekleştirilebileceğini etkiler. Kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hedefe yönelik ilaç gibi ameliyat öncesi kanser tedavisi, eğer mümkünse, kanser geliştirme olasılığını azaltmak ve sonuç olarak, mide ameliyatından sonra tekrar etmesini önlemek için kullanılabilir.

Reklam Alanı


Gastroparezi Tedavisi İçin Gastrektomi

Midenin anormal derecede yavaş bir oranda boşaldığı bir durum olan gastropareziden muzdarip kişiler, kısmi veya tam gastrektomi ameliyatı geçirme seçeneğine sahiptir. Bu tedavi minimumda tutulmalı ve sadece belirli bir hasta grubuyla sınırlandırılmalıdır. Gastroparezi geniş bir temelde gastroparezi tedavisi olarak kullanılmadan önce daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Obezite Tedavisi Olarak Bariatrik Cerrahi

"Bariatrik cerrahi" ifadesi, obeziteyi tedavi etmek için herhangi bir tekniği ifade eder.

Gastrektomi, obeziteyi tedavi etmek için kullanılabilecek bir prosedürdür, ancak yalnızca kişinin diyetini değiştirme, fiziksel aktiviteyi artırma veya reçeteli ilaçlar kullanma gibi diğer kilo verme stratejilerinin başarısız olduğu durumlarda kullanılabilir.

Diyabet Tedavisi İçin Gastrektomi

Cerrahlar midede iki tip ameliyattan birini yapma seçeneğine sahiptir.

En yaygın ve etkili ameliyat türü açık ameliyat olarak bilinir. Bu ameliyat sırasında mide, cerrahi teknikler kullanılarak karından ayrılır.

Reklam Alanı


Laparoskopik cerrahi, cerrahın karın duvarında (kapalı cerrahi, anahtar deliği) bir dizi küçük kesi (kesik) yapmasını gerektirir. Endoskopik cerrahi için gereken küçük insizyonlar, iyileşme süresinin ve olası komplikasyonların önemli ölçüde azaldığı anlamına gelir. Obezite ameliyatı için kullanılan laparoskopik sleeve gastrektomi olarak bilinen prosedür popülerlik kazanmaktadır.

Cerrah, hastanın midesinin bir kısmını çıkardıktan sonra sindirim sistemini yeniden kurar. Roux-en-Y gastrik bypass tedavisi genellikle sindirim sisteminin çeşitli kısımlarını yeniden bağlamak için kullanılır.

Gastrektomiye Nasıl Hazırlık Yapılır?

Bir gastrektomiye hazırlanmak için hastanın bir dizi standart kan testinden geçmesi gerekir.

Mide ameliyatı olmadan önce belirli diyet ayarlamaları yapmanız veya belirli yiyeceklerden kaçınmanız gerekebilir.

Genellikle rutin olarak kabul edilen bu tür testler gerçekleştirilir:

  • Kişinin kanının incelenmesi,
  • İdrar tetkikleri,
  • Elektrokardiyogramlar,
  • Nadir durumlarda, aşağıdakiler gibi daha ileri testler yapmak gerekli olabilir:
  • Mide ve sindirim sisteminin üst kısmının endoskopisi, (özofagogastroduodenoskopi)
  • Endoskopİ aracılığıyla yapılan ultrasonografi kullanılarak görüntüleme,
  • BT (bilgisayarlı tomografi)

Gastrektomi Sonrası Hastayı Neler Bekler?

Hemşire veya doktor tarafından aksi tavsiye edilmediği sürece hastanın kendisini rahatsız etmeyen yiyecek ve içecekleri tüketmesine izin verilir. Obeziteyi tedavi etmek için bariatrik cerrahi geçirdikten sonra bile, altı aya kadar sıkı ve kısıtlı bir diyet gereklidir; çoğu zaman bu alanda uzman bir diyetisyenden yardım alırsınız.

Bazı insanlar belirli yiyeceklere diğerlerinden daha duyarlı olsada, belirli bir yemeğe meraklı olup olmadığınızı belirlemek için, onu diyetinize yeniden sokmadan önce en az birkaç hafta o ürünü yemekten kaçınmanız önerilir.

Reklam Alanı


Gastrektomi sonrası daha hızlı iyileşmek için yapılabilecekler;

  • Biraz egzersiz yapmak faydalı olacaktır. Yatakta istirahat ediyor olsanız bile, trombozunu (kan pıhtıları) ve kas dokusunun zayıflamasını önlemek için hareket etmeye devam etmelisiniz. Germe, kan dolaşımınızı ve fiziksel gücünüzü geliştirmek için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biridir. Birkaç yavaş, derin nefes alın ve sakinleşmeye odaklanın. Uzun süre uyumak pnömoni (zatüre) gelişme riskini artırır. Derin nefes almayı içeren pratik tekniklerin bu tür sorunları önlemenize yardımcı olması mümkündür.
  • Katılan hekim veya hemşire hastanın rahatsızlığı konusunda bilgilendirilmelidir. Ağrının tedavisi hastanın normal yaşantısına dönüşünü hızlandırabilir.
  • Belirli faaliyetlerden uzak durun. Doktor size yeşil ışık yakıncaya kadar yüzme, ağır kaldırma gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.
  • Hastaların dikişleri genellikle ameliyattan yedi ila on gün sonra alınır ve bu süreden sonra yavaş yavaş normal aktivitelerine dönebilirler.

Gastrektomi Sonrası Hayat

Mide ameliyatı olduktan sonra bazı öğünlerin sindirimi daha zor olabilir. Mide ameliyatı nedeniyle kişinin midesi küçüldüğü için kişinin beslenmesini buna göre ayarlaması gerekecektir.

Kanser için kemoterapi ve radyasyon tedavisinden sonra düzenli yeme düzenine devam etmek daha kolay olabilir. Vücudunuza hangi yiyecekleri koyacağınız konusunda en sağlam tavsiyeleri istiyorsanız, birinci basamak doktorunuzu veya bir beslenme uzmanını ziyaret edin.

Bir gastrektomiyi takiben, hastanın kan seviyeleri aşağıdakiler için kontrol edilmelidir;

  • B-12 vitamini
  • Demir
  • Folat
  • Kalsiyum
  • D vitamini

Gastrektominin Komplikasyonları ve Yan Etkileri

Kısmi veya tam gastrektomi sonrası bireylerin yüzde yetmiş beşine kadar ishal olabilir, çünkü gıda işlemden sonra bağırsaklara hızla ulaşır.

Reklam Alanı


Gastrektomi komplikasyonlar şunları da içerir;

  • Asit reflü hastalığı (GERD).
  • Mide bulantısı.
  • Gıda endişeleri.
  • Kabızlık.
  • İshal.
  • Hazımsızlık.
  • Roux sendromu vakası.
  • Huzursuz bir duyguya sahip olmak.

Bu ameliyatı olan bir kişi, ameliyat nedeniyle beslenme açığı geliştirme riski taşır. Anemi, kalsiyum ve D vitamini eksikliği nedeniyle zayıf kemik metabolizması ve hatta zayıf emilim nedeniyle kilo kaybı, mikro besin eksikliğinden kaynaklanabilir. Anemi, bu durum için tıbbi terimdir.

Mide baypası geçirmiş ve bu semptomlardan (şikayetlerden) herhangi birini yaşayan hastalar, bir doktor ziyareti için randevu almalıdır.

  • Operasyonun yapıldığı bölgede sıcaklık yükselmeleri veya kızarıklık.
  • Bazı bölgelerde kızarıklık ve şişlik.
  • 38 derece Fahrenheit'ten daha yüksek sıcaklıklar.
  • Sıvı içmekte zorlanmak.
  • Reçeteli ilacı aldıktan sonra bile iyileşmeyen kronik ağrı.

Tam veya kısmi bir gastrektomi, mide kanseri için başarılı bir tedavi seçeneği olabilir. Ek olarak, obezite tedavisi potansiyeline sahiptir. Mide ameliyatı öncesinde, sırasında ve sonrasında neler bekleyeceğiniz konusunda hazırlıklıysanız, ameliyattan sonra iyileşmenizin çok daha sorunsuz geçtiğini göreceksiniz.

Reklam Alanı


Loader