Reflü hastalığı tedavisi için ilaç tedavisine veya evde kendi kendine bakım tedavilerine iyi yanıt vermeyen gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) teşhisi konan hastalar, standart cerrahi olarak genellikle fundoplikasyona sahiptir. Bu cerrahi prosedür, genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak bilinen reflü hastalıklarını tedavi edebilir.
Reklam Alanı
Cerrahi prosedür, midenin bir kısmının alt özofagus sfinkterine bağlanmasını içeren Fundoplikasyon tedavisi olarak bilinir. Asit reflü semptomlarını azaltmada etkilidir. Fotoduplikasyon tedavisi, belirli gıdalar ve kendine güvenen yaşam tarzı seçimleri yardımcı olsa bile, mideyi tıbbi olarak değiştirmeden gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) semptomlarını hafifletmek imkansızdır.
Çoğu zaman, tıp uzmanları bu operasyonu yalnızca daha az invaziv tedavi seçeneklerini deneyen ve semptomlarının şiddetini azaltmada başarılı olamayan hastalarda uygulayacaktır. Fundoplikasyon, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) mide tedavisinde en sık yapılan cerrahi operasyonun adıdır.
Genel olarak, süreç boyunca meydana gelebilecek belirli olaylara hazırlıklı olmalısınız; ancak ayrıntıları doktorunuz belirleyecektir. Bazı sindirim bozukluklarını tedavi etmek için, bir doktor bir tedavi seçeneği olarak fundoplikasyon önerebilir.
Fundoplikasyon tedavisi, laparoskopik olarak da yapılabilen ve fundoplikasyon olarak adlandırılan bu cerrahi işleme verilir. Laparoskopik cerrahi sırasında genellikle bir fundoplikasyon yapılır. Cerrah, genellikle bir kamera ve diğer cerrahi aletlere sahip bir laparoskop kullanarak karın boşluğunu görüntüler.
Cerrah, açıkta kalan organlardan daha geniş kesiler oluşturmaya alternatif olarak, hastanın karnında sadece küçük bir kesi yapılması gereken bir laparoskop kullanabilir. Ameliyat sırasında cerrah, laparoskopun verdiği ekranda gösterilen görüntüyü görecektir. Fundoplikasyon, alt özofagus sfinkteri ile fundus veya midenin en üst bölgesinin birbirine sarıldığı ve daha sonra birbirine dikildiği bir tür cerrahi ameliyattır.
Bu, özofagus basıncını yükseltmeye yardımcı olur ve bu da asit reflü rahatsızlığı yaşama olasılığını azaltır. Bazı durumlarda, hiatal hernileri onarmak gibi diğer operasyonlar fonoplikasyon dahil edilebilir. Aşağıdaki bozukluklardan herhangi birinin tedavisine yardımcı olmak için bir doktor fonoplikasyon önerebilir.
Reklam Alanı
Önemli mide hastalıkları olan ve daha tipik tedavi yöntemlerinden kurtulamayan hastalara, tedavi eden hekimleri tarafından fonoplikasyon yaptırma seçeneği verilebilir. Gastroözofageal reflü hastalığının ağrılı ve güçten düşürücü semptomları kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Herhangi bir tedavi almamanın işleri daha da kötüleştirmesi mümkündür.
Orta ila şiddetli mide rahatsızlığı olan kişiler, semptomlarını kötüleştiren şeylerden kaçınmak için diyetlerinde veya yaşam tarzlarında değişiklik yapmaktan fayda görebilirler. Bazı reçetesiz ve reçeteli ilaçlar mide tarafından üretilen asit miktarını değiştirebilir ve bu da gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fotoduplikasyon genellikle diğer tedavi seçenekleri semptomlarının şiddetini azaltmada başarısız olan hastalar için ayrılmıştır. Asit reflü semptomlarını hafifletmeye ve belirli durumlarda bu semptomların yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Hiatal herniler, genellikle tedavi standardı olarak bir fundoplikasyon ile tedavi edilen başka bir rahatsızlıktır. Göğsü göbekten ayıran kas olan diyaframın iltihaplanması midenin üst kısmında fıtık oluşmasına neden olabilir.
Diyafram, göğsü bağırsaktan ayıran kastır. Küçük bir hiatal herni bağımsız olarak iyileşirse tedaviye gerek kalmayabilir. Fıtık teşhisi söz konusu olduğunda, her durumda derinlemesine ve doğru bir muayene yapmak esastır.
Nitelikli bir tıp uzmanının yönlendirmesi altında, Hiatal herniler fonoplikasyon kullanılarak iyileştirilebilir ve tedavi edilebilir. Bu kuralın birkaç istisnası olmasına rağmen, cerrahi genellikle semptomları daha küçük invaziv tedavilere yanıt vermeyen hastalar için ayrılmıştır.
Reklam Alanı
Fundoskopik hastalığı olan bir kişi, aldıkları genel anestezi sayesinde uyurken herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Cerrah, laparoskopiyi kolaylaştırmak ve cerrahi aletleri yerleştirmek için karın bölgesinde birkaç kesi yapacaktır.
Fundus daha sonra yerine bağlanır ve yemek borusunun alt ucuna ve yemek borusu sfinkterine sabitlenir. Bu, fundus güvenliğini sağlama sürecini tamamlar. Alt yemek borusunu sıkmak ve orada basınç oluşturmak için ameliyat sırasında yemek borusu sfinkteri sarılır ve dikilir. Bu ekstra çaba ile özofagus sfinkteri kapalı tutulduğunda, asit reflüsü yaşama olasılığı azalır.
Laparoskopik fundoplikasyonun iyileşme süresi açık cerrahiye göre çok daha kısadır. Daha az invaziv laparoskopik cerrahi, hastanın karnında birkaç küçük kesi olmasını gerektirir. Çoğu durumda, bu cerrahi yaralar, önemli ölçüde daha şiddetli kesiklerden çok daha hızlı iyileşir.
Bu operasyon, daha uzun sürecek ağrı ve yara izi yaşama riskini azaltmanın yanı sıra iyileşme sürecine de faydalıdır. Çoğu hasta, fundoplikasyon ameliyatı aldıktan sonra iki gün içinde hastaneden ayrılabilir ve iyileşmelerine devam etmek için eve dönebilir.
Onlara cerrahi yaraların uygun şekilde bakımına ilişkin talimatlar verilecektir. Standart prosedürler, yaraların yumuşak sabunla yıkanmasını ve akıntının giderilmesinden sonraki ilk birkaç gün banyonun ertelenmesini içerir. Yemeğin yeterli besin içerdiğinden emin olmak için iyileşme sürecinde bir doktor veya beslenme uzmanına görünmek önemlidir.
Reklam Alanı
Fundoplikasyon cerrahisi asit reflü ile ilişkili rahatsızlığı azaltma potansiyeline sahip olsada, prosedür uygulamalarında yinede Fundoplikasyon yan etkileri ile karşılaşmak mümkün. Örneğin, 360 derecelik tam bir fotoduplikasyon kullanıldığında, sfinkter gerilimi serbest bırakmak için daha fazla çaba sarf etmelidir.Bunun bir sonucu olarak, kişinin gaz çıkarma veya kusma kapasitesi etkilenebilir. Bir hasta veya doktor, artan gazın olası olumsuz etkilerinden endişe duyuyorsa, 270 derece veya 180 derece fundoplikasyon olarak bilinen alternatif bir operasyon yapılabilir.
2016 yılında yürütülen bir meta-analiz, hem 270 derece hem de 360 derece fundoplikasyon prosedürlerinin hastaların semptomlarını hafifletmede karşılaştırılabilir başarı oranlarına sahip olduğunu buldu. İki ameliyat geçiren hastaların 270 derecelik fundoplikasyondan sonra daha küçük sorunları olması, prosedürlerden birini yeni alanlara göre daha uzun sürdü.
Fundoplikasyon cerrahisi çoğu hasta için çok yüksek bir başarı oranına sahip olsada, yine de bir şeylerin ters gitme olasılığı vardır. Aşağıdakiler, bu cerrahi prosedürlerin bazı potansiyel olumsuz sonuçlarıdır:
Reklam Alanı
Ameliyatın her zaman uzun vadede etkili olacak bir çözüm olmadığını da unutmamak gerekir. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 360 derece fundoplikasyon geçiren bireylerin yüzde 7'sinin daha fazla ameliyata ihtiyacı vardı. Uzun vadede ortaya çıkabilecek olası olumsuz etkilerden biri mide gazında bir artıştır. Şişkinlik veya gazla mücadele edenler, diğer seçenekleri birinci derece doktorlarıyla konuşmalıdır.
İlaç tedavisine veya evde kendi kendine bakım tedavilerine iyi yanıt vermeyen gastroözofageal reflü rahatsızlığı (GERD) teşhisi konan hastalar, standart cerrahi cerrahi olarak genellikle fundoplikasyona sahiptir.
Teknik daha az invazivdir ve genellikle yapılan açık ameliyatlardan daha az iyileşme süresi gerektirir. Belirli bireyler, midede üretilen gaz miktarında artış gibi kısa veya uzun vadeli komplikasyonlara sahip olabilir. Prosedürlerde atlama yoktur.
İlaç kullanımına ek olarak kişinin diyetinde ve yaşam biçiminde değişiklikler yapılması, tıp uzmanları tarafından semptomların hafifletilmesine yardımcı olacak yollar olarak önerilebilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı