11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 10 °C

Tüp Mide Ameliyatı



Tüp Mide Ameliyatı ( Sleeve Gastrektomi )

Tüp Mide Ameliyatı ( Sleeve Gastrektomi ) mevcut çeşitli kilo verme ameliyatlarından biri olan, bazen alternatif adı olan Dikey Sleeve Gastrektomi olarak anılır. Laparoskopik veya "kapalı" yaklaşım, tüp mide ameliyatı yaparken çoğu zaman kullanılan yaklaşımdır.

Reklam Alanı


Bu tedavi sırasında midenin yaklaşık yüzde 80'i çıkarılır. Bu, bir dizi küçük insizyon yoluyla karın içine çeşitli cerrahi ekipmanların yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Artan mide, bir muzun şekli ve hacmi civarındadır ve yaklaşık olarak aynı büyüklüktedir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı sonrası mide küçüldüğü için daha az yemek tüketmek mümkündür. Buna ek olarak, mide küçüldüğünde, kilo verme sürecine yardımcı olan hormonal değişiklikler meydana gelir. Tüm bu ayarlamalar, hastaların ameliyattan sonra kendileri için belirledikleri kilo hedeflerine ulaşmalarına veya sürdürmelerine yardımcı olur.

Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?

Tüp mide ameliyatı, diğer obezite ameliyatları gibi kozmetik nedenlerle değil, hastanın sağlık komplikasyonları riskini azaltmak için yapılır. Obezite, ele alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir.

  • Kalp hastalıkları,
  • Hipertansiyon,
  • Yüksek trigliseritler,
  • Mesleğe bağlı uyku apnesi,
  • Diyabetik retinopati,
  • Felç,
  • Kanser,
  • Kısırlık.

Reklam Alanı


Kilo vermek ve obeziteye bağlı problemlerin önlenmesi tüp mide ameliyatının öncelikli hedefleridir.

Obez kişiler genellikle ilk etapta cerrahi tedavilerle tedavi edilmezler. İlk olarak, hastanın diyet ve aktivite kombinasyonu ile kilo vermesi beklenir. Başka yollarla kilo veremeyen kişiler için cerrahi seçenekler tercih edilmektedir. Tüp mide ameliyatı geçiren hastalar aşağıdaki fiziksel göstergelere sahip olmalıdır;

  • BMI 40 veya daha yüksek (aşırı obezite) olan aşırı kilolu veya obez kişiler,
  • Obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon veya şiddetli uyku apnesi gibi tıbbi bir durumu olan 35-39.9'luk bir BMI'dir. Vücut kitle indeksi 30 ile 34 arasında olan ve kilolarından dolayı önemli bir sağlık sorunu yaşayan hastalarda tüp mide ameliyatı bir seçenek olabilir.

Obezite tedavisinde cerrahi tek seçenek değildir. Tüp mide ameliyatı geçiren kişiler, uzun vadeli yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya hazır olmalıdır. İşlemden sonra egzersiz ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra sık fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ayrıca ameliyat sonrası hasta herhangi bir vitamin veya mineral eksikliği belirtisi açısından yakından izlenir.

Reklam Alanı


Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatının hem kısa hem de uzun vadeli tehlikeleri vardır.

Tüp mide ameliyatının ardından aşağıdaki kısa vadeli sonuçlar gözlemlenebilir;

  • Şiddetli kanama
  • Enfeksiyon,
  • Anestezinin yan etkileri
  • Trombüs,
  • Akciğer veya diğer organla ilgili solunum sorunları
  • Midenin ameliyat bölgesinden kan damlaması.

Tüp mide ameliyatı aşağıdaki uzun vadeli yan etkileri vardır;

  • Gastrointestinal sistem tıkalı (tıkanma),
  • Fıtık ,
  • Yemek borusunda asit, reflü
  • Glikoz seviyeleri çok düşük (hipoglisemi),
  • Gıda alımı eksikliği (yetersiz beslenme),
  • Kusma.

Nadiren de olsa tüp mide ameliyatı ölüme neden olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyona başlamadan önce, başarıyla tamamlanması gereken birkaç önemli görev vardır. Hastanın prosedüre giden süre boyunca düzenli olarak bazı fiziksel egzersizlere katılması gerekir. Ayrıca, sigara içenler ameliyat olacakları tarihten en az iki hafta önce sigarayı bırakmalıdırlar.

Reklam Alanı


Tedaviye yaklaşan günlerde hastanın çok kısıtlayıcı bir diyete uyması gerekir. Bu prosedür, her operasyon için başlangıç noktasıdır. Ayrıca hastanın birincil hekimi gözetiminde ameliyattan sonraki haftalarda hastanın düzenli ilaç tedavisi kesilebilir. Tüp mide ameliyatı sırasında genel anestezi etkisi altında olunmalıdır.

Bu nedenle hasta tedavi boyunca herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez ve hiçbir şey duyamaz veya göremez. Başına gelenlerden habersiz olduğu için içinde bulunduğu çıkmazdan tamamen habersizdir.

Laparoskopik Tüp Mide Ameliyatı olarak bilinen cerrahi, bu tedavinin en yaygın türüdür. Laparoskopik cerrahiyi gerçekleştirmek için hastanın karnında bir ila iki santimetre arasında değişen bir dizi kesi yapılması gerekir.

Midenin boyutunu küçültmek için, bu delikler cerrahi aletlerin ve distal ucuna kamera bağlı ince bir tüpün yerleştirilmesine izin verir. Kamera tarafından çekilen fotoğraf ekranda görülebilir. Cerrah, midenin bir bölümünü kesmek için görüntülemeyi kullanır.

Sonra sindirim sisteminin geri kalanını tekrar birleştirirler. Laparoskopik cerrahi daha kısa iyileşme süresi ve daha az yara izi gibi birçok avantajı vardır. Ancak hastanın veya doktorun açık tüp mide ameliyatı tercih edebileceği bazı istisnai durumlar vardır. Açık ameliyatta karında büyük bir kesi yapılır ve daha açıkta olan bu yerden mide küçültme işlemi yapılır.

Tüp mide ameliyatı olarak bilinen ameliyat, yeterli cerrahi ekipmana sahip bir tıp merkezinde yapılmalıdır. Tüp mide ameliyatı, tipik olarak tamamlanması bir ila iki saat süren cerrahi bir tedavidir. Ameliyattan sonra hasta komplikasyon olması durumunda 24 saat gözleme tabi tutulur. Ameliyattan sonra hasta genel durumuna bağlı olarak birkaç gün içinde taburcu edilebilir, ancak bu garanti edilmez.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Ameliyattan sonraki ilk hafta boyunca, hastalar karbonatlı veya şekerli hiçbir şey içmekten kaçınmalı ve sadece şekersiz ve gazsız içecekler tüketmelidir. Diyetin ilk haftasını bitirdikten sonra, yavaş yavaş kıvamda sadece yarı katı veya yarı sıvı olan öğünlere geçebileceksiniz.

Hastanın ameliyat sleeve gastrektomi öncesi beslenme için, yemek çeşitlerini yemeye başlayabilmesi için dört hafta beklemesi gerekir. Vücudunuzu B12 vitamini ile düzgün bir şekilde beslemek için ayda bir kas içi enjeksiyon yaptırmanız gerekir.

Günde bir kez multivitamin ve kalsiyum takviyesi almak, daha küçük bir mideye sahip olmaktan kaynaklanabilecek beslenme eksikliklerini önlemeye yardımcı olabilir.

Ameliyattan sonra, hastanın ilk birkaç ay boyunca takip randevuları için sürekli olarak ziyaret etmesi gerekecektir. Bu kontrollerde hastaların genel sağlıkları, beslenme alışkanlıkları ve kan düzeyleri değerlendirilir.

Ameliyattan birkaç gün sonra. Vücut, son birkaç ayda meydana gelen hızlı kilo kaybının bir sonucu olarak aşağıdaki değişikliklere uğramıştır;

  • Vücut ağrısı
  • Yorgunluk
  • Üşüme
  • Ciltte kuruma
  • Saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi
  • Ruh hali değişimleri

Reklam Alanı


Tüp Mide Ameliyatı Sonuçları

Tüp mide ameliyatı geçirmeyi seçen hastalar, prosedürden potansiyel uzun vadeli avantajlar bekleyebilirler. Bir kişinin ameliyattan sonra kaybedeceği kilo, kişinin işlem öncesi yaşam biçimini ne ölçüde ayarlamış olduğu ile doğru orantılıdır.

Tüp mide ameliyatı olan ve yaşam tarzlarında gerekli değişiklikleri yapan hastalar, tedaviden sonraki iki yıl içinde aldıkları kilonun yüzde altmışından fazlasını verebilirler.

Mide ameliyatı, vücudunuzdaki fazla kiloları ortadan kaldırmanın yanı sıra, aşırı kilonun neden olduğu bu semptomların giderilmesine de yardımcı olabilir.

  • Kalp ile ilgili durumlar
  • Hipertansiyon,
  • Artan trigliseritler,
  • Mesleğin getirdiği uyku apnesi,
  • Diyabetin neden olduğu retina hasarı
  • Felç,
  • Kısırlık, çocuk sahibi olamama (infertilite),

Başarılı bir şekilde kilo veren bir kişi, günlük yaşam aktivitelerini daha iyi yapabildiğini görecek ve bu da genel yaşam kalitesini artıracaktır.

Tüp mide ameliyatı yapan ve işlemden sonra yeme veya egzersiz rutininizi değiştirmezseniz, daha önce vermiş olduğunuz kiloları neredeyse kesin olarak alırsınız. Tüm takip toplantılarınızı cerrahınızın muayenehanesi ile tutmalı ve bunun olmasını önlemek için cerrahınızın ve beslenme uzmanınızın ana hatlarıyla belirttiği diyet ve egzersiz rutinine bağlı kalmalısınız.

Reklam Alanı


Genel popülasyonda obezite prevalansı, sağlıkları için bir tehdit oluşturduğu noktaya kadar artmıştır. Zaman içinde kilonuzda sabit bir artış gördüğünüzü varsayalım. Bu durumda obeziteye bağlı hastalıklar geliştirme riskini azaltmak için en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.

Öte yandan zaten obezitesi olanlar kilo verme ümidinden vazgeçmemelidir. Bu kişiler, yaşam tarzlarını nasıl iyileştirecekleri ve sağlıklı bir kilo kaybına nasıl ulaşacakları konusunda tavsiye almak için bir tıp uzmanından randevu almalıdır.

Bir kişinin kendi başına kilo verme girişimleri başarısız olursa, tüp mide ameliyatı gibi bariatrik cerrahi onlara yardımcı olabilir. En kısa zamanda birçok farklı tedavi seçeneği bulunan bir sağlık merkezine başvurunuz ve kilo sorunu yaşayanlar için hangisinin daha iyi olduğunu değerlendiriniz.

Reklam Alanı


Loader