Kalın Bağırsak Ameliyatı ( Hemikolektomi ) nedir? Sorusu çok fazla araştırılan konular arasında. Bu durum ile ilgili rahatsızlığı olan hastalar daha çok bilgi edinmek için konu ile ilgili ayrıntılı araştırmalar yapmaktadır.
Kalın Bağırsak Ameliyatı ( Hemikolektomi ) nedir? Sorusuna cevaben: Hastanın kolonunun bir parçasının çıkarıldığı cerrahi bir ameliyattır. Bu tedavide hastaya hemikolektomi yapıldığı söylenmektedir. Hemikolektomi, hastanın kolonunun bir parçasının çıkarıldığı cerrahi bir ameliyattır.
Bu tedavide hastaya hemikolektomi yapıldığı söylenmektedir. Genellikle kolon ve bağırsak maligniteleri ve Crohn hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hemikolektomi ameliyatı sırasında kolonun hastalıklı veya hasarlı olan bölümü çıkarılır. Sağlıklı bir yaşam için kolonun sağlam ve hasarsız olan bölgelerinin yeniden konumlandırılması gerekir. Hemikolektomi nedir? Konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler burada erişim sağlayabilir.
Reklam Alanı
Hemikolektomi, bağırsağın hasta olan bir kısmını çıkaran cerrahi bir tedavidir. Çıkarılan bağırsağın belirli bölümü, hastalığın yeri ve derecesine bağlıdır. Bu nedenle, hemikolektominin cerrahi prosedürü iki kategoriye ayrılabilir.
Sağ Hemikolektomi Ameliyatı
Genellikle kalın bağırsak olarak bilinen sağ kolon hastalıkları, kalın ve ince bağırsağın birleştiği noktadan sonra kendini gösteren durumlardır. Bu bölgede yer alan anatomik sorundan (kanser, tümör vb.) etkilenen kalın bağırsak segmentinin ameliyatla alınması gerekir.
İşlem sonucunda hastanın kalın bağırsakları ve ince bağırsakları tekrar birleştirilir ve bağırsak devamlılığı başarılı bir şekilde yeniden sağlanır.
Genişletilmiş Sağ Hemikolektomi Ameliyatı
Genişletilmiş sağ hemikolektomi olarak bilinen tedavi, enine kolonda (kalın bağırsağın sağ ve sol tarafı arasındaki kısım) yer alan tümörleri çıkarmak için ameliyatta kullanılabilir. İşlem sonrasında kalın bağırsak ile ince bağırsak arasında devamlılık sağlamak için bir bağlantı kurulma olasılığı vardır.
Sol Hemikolektomi Ameliyatı
Sol Hemikolektomi, Kalın bağırsağın sol tarafına kanser veya başka bir hastalık ilerlediğinde, hastanın tedavisi için bu ameliyattan yararlanılır. Kalın bağırsağın hastalıklı kısmı cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra kalın ve ince bağırsaklar arasındaki iki uç bir araya getirilerek sindirim sistemini tamamlar. Bu sayede vücudun sindirim sistemi iyi çalışır durumda tutulur.
Reklam Alanı
Total Kolektomi Ameliyatı
Kalın bağırsağın hem sağ hem de sol tarafı birçok tümör veya polip üretme potansiyeline sahiptir. Rahatsızlığı azaltmak için, vücudun hangi tarafından etkilendiğine bağlı olarak kalın bağırsak vücudun sağ veya sol tarafından alınabilir.
Bu tedaviye "total kolektomi - ileorektal anastomoz" adı verilir ve yapılan cerrahi işlemin adıdır. İleum yani kalın bağırsağın son parçası çıkarıldıktan sonra ince bağırsak kalın bağırsağın geri kalan bileşeni olan rektuma birleştirilir ve bağırsak bitirilir.
Katılan doktor, hemikolektomi ameliyatı için iyi bir aday olup olmadığını görmek için hastayı değerlendirir. Gerekli tüm kan testleri ve diğer teşhisler tamamlandıktan sonra hasta artık ameliyata hazırdır.Aşağıdaki aktiviteler hemikolektomi ameliyatı için hemikolektomi ameliyat öncesi hazırlık aşamalarıdır.
Bir hastanın düzenli olarak tansiyon ilaçları veya diyabet ilaçları gibi ilaçlar aldığını varsayalım. Bu durumda hasta tedaviyi yapacak doktora bu ilacı aldığını bildirmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa, işlemin tıbbi gözetim altında güvenli bir şekilde yapılabilmesi için hasta hemikolektomiden beş gün önce ilaçları almayı bırakmalıdır. Tedavinin planlanan zamanına kadar geçen 12 saat içinde katı yemeklerden kaçınılması önerilir.
Hemikolektominize giden saatlerde su ve kahve dahil herhangi bir sıvı içmekten kaçının. Grip gibi ateşli bir hastalığı olan bir hasta, mümkün olan en kısa sürede doktoruna haber vermelidir. Hasta, prosedür planlanmadan önce doktorundan bunu yapmasını isterse, hemikolektomi ameliyatı ertelenebilir.
Kullanmadan önce, bir lavman kullanarak kalın bağırsağın temizlenmesi tavsiye edilir. Lavman işleminin yapılıp yapılmaması kararı hemikolektomiyi yapacak olan cerrah tarafından verilecektir.
Reklam Alanı
Laparoskopik ve açık hemikolektomi, prosedürü gerçekleştirmek için mevcut iki yöntemdir.
Laparoskopik Hemikolektomi Ameliyatı
Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanacaktır.Karın duvarında (karın) yapılan iki kesi olacaktır. Kameranın çektiği fotoğraflar ameliyathanedeki monitörde gösterilir. Monitörde gösterilen görüntüler yardımıyla cerrah işleme devam edebilir.
Hemikolektomi işlemini bitirmek için ikinci kesiden daha fazla cerrahi alet yerleştirilmelidir. Laparoskopik hemikolektomi ameliyatına bazen "kapalı kolon ameliyatı" terimi de denir. Bu tür bir tedavi, potansiyel olarak zarar verebilecek herhangi bir risk veya prosedür içermez.
Açık cerrahi yöntemler genellikle laparoskopik hemikolektomi başarılı bir şekilde gerçekleştirilemediğinde kullanılır.
Açık Cerrahi Hemikolektomi Ameliyatı
Sindirim sistemini genişletmek bu projenin hedeflerinden biridir. Hasta genel anestezinin etkisi altındadır. Sağ veya sol kolonda yapılan cerrahi kesiler ile kolonun hastalıklı kısmına ulaşmak mümkündür.
Reklam Alanı
Hemikolektomiler, kolon kanseri gibi önemli bağırsak hastalıklarını etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilen cerrahi bir prosedürdür. Bununla birlikte, diğer cerrahi prosedürler gibi, hemikolektomi de potansiyel hemikolektomi komplikasyonlarından adil bir paya sahiptir. Aşağıdakiler, cerrahi prosedürlerle ilişkili tehlikelerin bir listesidir;
Bir hastanın hemikolektomiden sonra iyileşmesi için geçen süre, kullanılan cerrahi yaklaşıma bağlıdır. Ameliyat sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon yoktur.
Hastanın idrar torbası ve mesane kateteri cerrahi işlemden iki gün sonra çıkarılır. Üç gün sonra, herhangi bir iltihaplanma belirtisi yoksa, olası döküntülerin transferini sağlamak için cerrahi olarak takılan drenler çıkarılacaktır.
Üç gün sonra hastalar, cerrahi prosedürlerini tamamlamalarına yardımcı olmak için ilk önce intravenöz olarak verilen analjeziklerin oral versiyonlarına geçilir. Hasta iyi bir ruh hali içinde olduğunda, yemek ve içmek istediği her şeyi tüketebilir.
Cerrah, işlem tamamlandıktan sonra hastaya mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkmasını ve hareket etmesini söyler. Yürümek sindirimi iyileştirebilir ve kan pıhtılaşması olasılığını azaltabilir. Hasta hastaneden taburcu edilmeden önce, ilgilenen doktor onlara takip etmeleri için çok ayrıntılı talimatlar verecektir. Talimatlar, günlük işlerin başlama tarihi ve eşya kaldırırken veya sürüklerken alınması gereken önlemler gibi çeşitli bilgileri içerir.
Reklam Alanı
Hemikolektomi sonrası beslenme sırasında hastanın kolonunun bir kısmı çıkarıldığından, işlem nedeniyle hastanın sindirim sistemi değişebilir. Bu gibi durumlarda, ilgili doktor hastanın bir diyet benimsemesini önerebilir.
Diyet oluştururken, bağırsak hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek şeyleri dahil etmeyi unutmamak önemlidir. Yüksek lif içeriğine sahip yemekler, yulaf ezmesi, lif ilaveli yiyecekler ve içecekler mütevazı bir etkiye sahiptir. Peynir, yoğurt, patates, makarna, muz ve diğer nişastalı sebzelerin tümü diyetin bir parçasıdır. Özellikle elma püreleri diyetin vazgeçilmez unsurudur.
Reklam Alanı
Reklam Alanı