Lenf sistemi vücudumuzun ikinci bir dolaşım sistemidir. Bu sistem tüm damarları bir gölge gibi takip eder. Son durağı ise köprücük kemiğinin orasıdır. Oradan sonrana toplardamara boşalır. Lenf sisteminin ana görevi ise doku arasında yer alan fazla sıvıyı vücuda kazandırmak için çalışır. Aynı zamanda bakteri veya tümörlü olan hücreleri de vücudun savunma mekanizmasının tanımasını ve imha edilmesi için çalışmaların başlatılmasını sağlar.
Lenf bezlerine pek çok farklı hastalık yayılabilir. Bazı hastalıklar ise direk lenf bezlerinden başlar. Yapılan incelemelerde lenf bezleri 1 cm den büyük olması durumunda mutlaka inceleme yapılması gerekir. Bundan dolayı en kesin tanı yöntemi ise lenf biyopsisidir. Bu inceleme lokalanestezi veya genel anestezi altında yapılır. İşlem esnasında lenf bezinin bir kısmı veya hepsi çıkartılır.
Reklam Alanı
Lenf nodu ise vücudumuzda kanın dolaşmasını sağlayan damar ağının olması gibi beyaz renkli lenf sıvısını taşıyan lenf kanalları bulunur. Bu sıvıyı filtreleyen süzgeçlere de lenf nodu denilir. Bu lenf nodları vücudun her yerinde yaygın olarak bulunur. Boyutları ise genellikle 1-1.5 cm kadardır. Lenf nodları aynı zamanda enfeksiyona neden olan mikroorganizmalarla savaşan lökosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin depolanmasını sağlar.
Lenf nodlarının yaygın olduğu alanlara bakıldığında;
Lenf nodlarının büyümesinin asıl sebebine bakıldığında ise yakın organlarda meydana gelen enfeksiyondur. Böyle büyüme gösteren lenf nodlarına ise reaktif lenf nodları adı verilir. Genellikle bölgede oluşan enfeksiyonların tedavi edilmesi durumunda bu lenf nodlarında küçülmeler görülür. Ancak lenf nodları zaman zaman çevredeki kanser hücrelerinin yayılmasına neden olur. Aynı zamanda lenf nodlarının kendine ait lenfoma adı verilen hastalıklara bağlı olarak büyümesi de söz konusudur.
Reklam Alanı
Lenf nodlarını değerlendirirken kimi zaman doktor muayenesi yeterli olurken kimi zaman kan tahlilleri, ultrason ve manyetik rezonans gerekebilir. Bazı durumlarda uzmanlar lenf nodu biyopsisini istemektedir.
Lenfomatik sistem vücudun her yerine yerleştirilmiş organlar ve lenf düğümleri ağıdır. Başta ve boyun bölgesinde pek çok lenf nodu bulunmaktadır. Lenf nodlarının şişmesi durumunda bazı hastalıklar meydana çıkar. Bunlar ise;
gibi durumlar lenf nodlarının oluşmasının belirtileridir.
Lenf nodları genellikle boyun bölgesi, kasık bölgesi ve koltuk altında görülür. Birden fazla lenf nodlarının şişmesi ise lenfadenopati olarak adlandırılmaktadır.
Bazı durumlarda şişmiş halde bulunan lenf nodlarının tedavi edilmesi için gereken en önemli tedavi yöntemi zamandır. Ayrıca şişkin olan lenf nodlarına sıcak kompreslerde uygulanabilir. Genel olarak enfeksiyonların neden olduğu viral enfeksiyonların geçmesi durumunda lenf nodları iner.
Reklam Alanı
Biyopsi işlemi vücutta hastalık şüphesi bulunan bölgeden hücre, sıvı veya parça alınması yöntemidir. Bu uygulama başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır. Alınan küçük doku, hücre veya sıvı örneği incelenmek için patolojiye gönderilmektedir. Yapılan incelemelerin ardından parçanın sonucu pataloglar tarafından rapora işlenir.
Biyopsi genelde alınan parçaların iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını anlamak için uygulanır. Biyopsi lokal anestezi yapılarak uygulanır. Biyopsi işlemi yapılan yönteme göre farklılık göstermektedir. Ortalama 15 dakika kadar sürer.
Biyopsi uzman hekimler tarafından uygun olan koşullarda gerçekleştirilir. Sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur. Biyopsinin yapıldığı bölgeye göre farklı ekipmanlar kullanılır. Biyopsi yapma şekilleri ise ince uçlu iğneler ve kalın uçlu iğnelerle yapılır.
İnce uçlu iğnelerle uygulanan biyopsiler genelde lenf nodları ve yumuşak dokularda uygulanır. Boyun bölgesinde veya koltuk altında yapılan muayenelerde kanser hücreleri teşhis edilebilir. Bu tarz lenf nodlarını incelemek için ince uçlu iğne biyopsisi kullanılmaktadır. Aynı zamanda tükürük bezleri, meme lezyonlarını inceleme ve yumuşak doku tümörleri bu yöntemle uygulanmaktadır.
Biyopsi işlemi oldukça kolay ve ağrı hissedilmeden gerçekleştirilen bir yöntemdir. İşlem yapılacak bölge özel solisyonlarla temizlenir. Ultrason eşliğinde ince uçlu iğne ile lezyonun içerisine girilir. İstenilen miktarda parça alınmasının ardından işlem sonlandırılır. Ultrason ile birlikte parça alınma işlemi gerçekleştirmek doğru yerden doğru şekilde parça alınması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda sağlam olan dokulara zarar verilmemesini sağlar. Yapılan işlem oldukça güvenlidir. Parça alınan dokuya herhangi bir zarar vermez. Yapılan işlem yaklaşık olarak 5 dakika kadar sürer.
Reklam Alanı
Radyolojik görüntüleme aletleri kitlenin yeri, boyutu ve çevre dokularla olan ilişkisi hakkında yeteri kadar bilgi vermemektedir. Bundan dolayı mikroskop altında patoloğun yapmış olduğu incelemeler değerlendirilerek hastalık hakkında daha net bir bilgiye ulaşılmasını sağlamaktadır.
Biyopsi ile lenf nodlarından alınan özel parçalar patolojide incelenmek üzere gönderilir. Hastadan alınan hücreler mikroskopta incelenerek belirlenen tanıyı koymak için oldukça önemlidir. Patoloji sonucu ortalama 10 gün içerisinde çıkar. Sonucun hemen çıkmamasının sebebi ise alınan spesmenlere uygulanan teknik işlemlerin uzun sürmesidir. Aynı zamanda dokuya ve hastalığa göre de farklılık gösterir. Bunun yanında işlem süresini etkileyen pek çok faktör bulunur.
Alınan patoloji parçasından sonra sonuçları ne zaman öğreneceğiniz hakkında doktorunuz size gereken bilgiyi verecektir. Ameliyat sonrası veya öncesinde yapılan patoloji işlemi hastanın tanısını belirlemede oldukça önemli rol oynar. Patoloji sonucuna göre hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Özellikle kanser hastaları için kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi aşamaları değerlendirilir. Patolojik sonucunun temiz çıkması ise hastalık ile ilişkilendirilecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığı anlamına gelir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı