Varis hastalığı insanlarda en çok görülen hastalıklar arasında yerini alır. Bu görülen hastalık bir toplardamar hastalığıdır. Varis sorunu yaşayan kişiler başlarda kozmetik sorunlar yaşar. Bundan dolayı ilk başlarda doktora başvurmazlar. Fakat bu durum zaman içerisinde dolaşım sistemindeki bozuklukların oluşmasına neden olur. Aynı zamanda toplardamarda bulunan kapakların bozulmasına neden olur. Tedavi edilmediği zaman da bacaklarda ağrı, şişkinlik, cilt yapısında bozukluk ve devamında çok ciddi sorunların yaşanmasına neden olur. Aynı zamanda günlük yaşantıyı da olumsuz yönde etkilemektedir.
Varisin neden olduğu günlük yaşamdaki sıkıntılara bakıldığında;
Reklam Alanı
Varis sorunu toplumun yarısında görülmektedir. Bu soruna neden olan pek çok neden bulunur.
Varis problemi toplumun yarısında görülür. Bu soruna neden olan pek çok neden yer alır. Varise neden olan faktörler arasında genetik, ileri yaş, ergenlik, gebelik dönemlerinde meydana gelen hormonal değişimler gibi durumlar neden olur. Ayrıca çok ayakta durmak, uzun süre ayakta durmaya neden olan işlerde çalışmak, şişmanlık ve obezite gibi durumlarda varisin oluşmasına neden olur. Varis oluşumunu engellemek için dengeli ve düzenli beslenmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda tercih edilen kıyafetlerin çok dar olmaması ve yüksek topuklu ayakkabıların kullanılmaması da önemlidir.
Varis tedavisi ise ayrıntılı bir şekilde muayene sonucunda planlanır. Varis tedavisinde öncelikle hastanın öyküsü değerlendirilmelidir. Ardından tespit edilen varis probleminin konumu ve derecesine göre tedavi belirlenir.
Varis yönteminin tedavisinde pek çok teknolojik gelişmeler yer alır. Bu yöntemler hastanın isteğine göre ve doktorun önerisi üzerine uygulanır. Özellikle toplardamar yetmezliği görülen kişilerde bu yöntemler tercih edilir.
Varis ameliyatı ise toplardamar yetmezliği tedavisinde damarın çıkartılması veya damarda bulunan kapakçığın düzeltilmesi işlemi yapılmaktadır. İşlem genellikle 2 saat kadar sürmektedir. Hastanın sağlık durumuna göre lokal, epidural ve genel anestezi uygulanır. Varis ameliyatı varisin konumuna göre farklılık gösterir.
Varis bacaklardaki kirli kanın toplardamarla yukarıya taşınamaması sonucu oluşur. Normal süreçte bacaktan uzaklaştırılması gereken kirli kan bacaktan uzaklaştırılamaz. Bunun sonucunda bacaklarda bir takım şikayetler gelişir. Bunlar ise ağrı, kaşıntı, renk değişikliği ve kramplardır. Bu rahatsızlıklar genelde görsel anlamda da sıkıntılar verir. Bu durumlarda en sıkıntılı olanı ise şiddetli olan ağrılardır.
Reklam Alanı
Varis radyoloji uzmanları tarafından yapılan ultrason eşliğinde renkli dopper ile teşhis edilir. Varis teşhisinde uzman doktor hastayı ayağa kaldırır. Ayakta hastaya doppler muayenesi yapar. Bacakta bulunan toplardamardaki kan akışı böylece tespit edilir.
Varis teşhisinde hastadan bazı hareketleri yapması istenilir. Böylece bacaklardaki kan akımı yönü ve kan durumu tespit edilir. Testlerin ardından bacaklardaki toplardamar kapak yetmezliği tespiti için oldukça önemlidir. Varis tedavisinde lazer ile operasyon yapılacaksa kapak yetmezliğinin nerede başlayıp nerede bittiği çok önemlidir.
Hastalarda oluşan varis ağrıları genelde akşam saatlerinde ortaya çıkar. Bunun nedeni ise varisli olan damar kirli kanı kalbe götürmekten sorumludur. Bacak toplardamarında ise valv şeklinde açılan kapakçıklar yer alır. Toplardamardaki genişleme yüzünden kapakçık görevini yerine getiremez. Çalışırlar fakat kirli kan aşağıya doğru iner. Yani kirli kanının yukarıya doğru gitmesi gerekirken tekrar aşağıya doğru iner. Karın içi basıncının yüksek olduğu hastalarda bu durum daha fazladır.
Varis ameliyatı muayene sürecinde hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Ameliyat esnasında hastanın safen bölgesinde, toplardamarında küçük kesiler açılarak bulunur. Damarın uç kısımları kesilir. Ardından içerisine yerleştirilen somu ve tel yardımı ile birlikte damarın kıvrılarak çıkartılması sağlanır.
Damarın çıkartılması işleminde açılan kesiler geri dikilir. Bu işlem esnasında safen toplardamarın dışında varise neden olabilecek başka unsurlarda araştırılır. Varis ameliyatlarında iki farklı yöntem uygulanmaktadır. İlk yöntem safen toplardamarında uygulanan yöntemdir. Buradaki asıl amaca bakıldığında kan dolaşımına karşı çalışan ve görevini yerine getirmeyen zarar veren damarın çıkartılmasıdır. İkinci varis yöntemi ise cilt yüzeyinden görünen varislere uygulanan flebektomidir. Bu işlem sadece cilt yüzeyinde bulunan varisi çıkartmak için uygulanır.
Varis ameliyatlarında safen damarın çıkartılması ile etrafında bulunan küçük damarlar açık kalır. Bunun sonucunda da ameliyatın ardından morarmalar görülür. Aynı zamanda kan toplanması da görülür. Bu sebepten dolayı varis ameliyatlarından sonra bacak çok sıkı bir şekilde bandajlanması gerekir. İşlemden sonra hasta en az 15 gün süre boyunca istirahat etmesi gerekir.
Varis ameliyatından sonra uygulanan köpük tedavisi için hasta beklenir. Varis ameliyatının ardından uygulanan tedavi ise oldukça uzundur.
Reklam Alanı
Lazerle uygulanan varis tedavisi ise varis ameliyatı gibi değildir. Varis ameliyatlarının ardından uzun süreli bir istirahat gerekir. Fakat lazerle uygulanan tedavi yöntemlerinde ise hasta hemen iş başı yapabilir. Bundan dolayı artık varis ameliyatı hastalar tarafından tercih edilmez.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tıp alanında uygulanan tedavi yöntemleri de değişmiştir. Klasik olarak uygulanan varis ameliyatlarında varisli olan damar çıkartılır. Bu varisli damarların saptanması için doppler ultrosonografisi çekilir. Her hastanın damar yapısının farklı olduğu ve varisli bölgenin farklılık gösterdiği unutulmamalıdır.
Varis ameliyatının ardından hastalığın tekrarlaması sonucunda bazı yöntemler geliştirilmiştir. Uygulanan bu yöntemler lazer, radyo frekans gibi konforu oldukça fazla olan yöntemlerdir. Özellikle bu yöntemler minimal varislere sahip olan hastalara uygulanmaktadır.
Varisli damarların sadece cerrahi yöntemle değil başka yöntemle çıkartılıyor olması uygulanan yöntemin oldukça konforlu olduğunu ifade eder. Ayrıca güvenilir olması da toplum için oldukça önemlidir.
Varis ameliyatının ardından her cerrahi müdahalede olduğu gibi bazı yan etkiler bulunur. Anesteziye bağlı durumlardan ayrı olarak beklenmedik sorunlarda ortaya çıkabilir. Bunlar ise enfeksiyon, anormal kanama, solunum sıkıntısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Varis ameliyatının ardından ortaya çıkabilecek olan bir başka problem ise ayaklarda meydana gelen morarmalardır. Ayrıca bileklerde his kaybına neden olur.
Varislerde safen toplardamar yetmezliği nedeni ile bacaklarda dolaşım yetmezliği ortaya çıkar. Uygulanan tedavi yöntemi sayesinde yetmezlik olan damar çıkartılır. Böylece sorunda çözülmüş olur. Fakat ameliyattan sonra renkli doppler ultrasonografiden mutlaka yardım alınması gerekir.
Varis ameliyatlarının ardından pek çok hastada bacaklarda uyuşma şikayetleri yer alır. Bu durum yaklaşık 20 gün kadar devam eder. Sebebi ise ameliyat esnasında sinir dokuların zarar görmesinden kaynaklanır. Bu uyuşukluk hissi bazı hastalarda geçerken bazı hastalarda geçmez.
Reklam Alanı
Gebelik sürecinde oluşan varis sorunları tedavisi ise gebelikten sonraki döneme ertelenmelidir. Varis tedavisinin ardından sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar varis çorabı giyilmesi önerilir. Böylece işleme bağlı olarak ağrılar, morarmalar ve şişlik gibi yakınmalar azalır.
Varis ameliyatının ardından rutin günlük işlere devam edilmesi önerilir. İşlemden sonra gününüzün büyük bir kısmını yatarak geçirirseniz toplardamarınızda pıhtılaşma olmasına neden olursunuz. Bacaklarınızı yukarıya doğru tutmak ve ılık kompres uygulamak oldukça önemlidir. İşlemden sonra 30 dakika boyunca rutin bir şekilde yürüyüş yapılabilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı