Karın duvarında yer alan ve bağırsakların karın dışına çıkmasına engel olan fasya adını verdiğimiz destek tabakası karın ameliyatlarında kesilir ve ameliyat tamamlandıktan sonra yeniden dikilir. Ancak, ağır kaldırma, fiziksel zorlama, ıkınma gibi durumlarda bu dikişlerin açılması ve buradan karın içi organların, özellikle ince bağırsakların dışarı çıkarak karın cildi altında şişlik oluşmasına sebep olabilir. Bu durum insizyonel herni yani kesi yeri fıtığı olarak adlandırılır.
Reklam Alanı
Kesi yeri fıtığının ilaçla küçültülmesi, düzeltilmesi ya da yok edilmesi mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi insizyonel herni onarımı yapılmasıdır. Kesi yeri fıtığı ameliyatları açık ve kapalı yöntemler uygulanarak gerçekleştirilebilir. Bazı hastalarda ise fıtığın ve hastanın durumu değerlendirilerek yama kullanılması önerilebilir.
Kesi yeri fıtığı, ameliyat yeri fıtığı olarak da adlandırılır. Karın bölgesi etrafından ameliyat geçiren hastalarda oluşan bir fıtık çeşididir. Karın bölgesinde yapılan kesiler sonucu ameliyat kesisinin alt bölümünde bir fıtık oluşumu ortaya çıkar. Böylece kesinin yapıldığı bölgedeki kaslar ameliyatın yapılış biçimi sebebi ile zayıflar. Bundan sonraki süreçte karnın içindeki organlar, bu zayıflayan karın duvarından dışarıya çıkmak için çabalar.
Hastaların karın ameliyatının çoğunda karın duvarında bulunan ve bağırsakları yerinde tutan "fasya" isimli tabaka ameliyatı daha rahat gerçekleştirmek için kesilir. Kesilen tabaka daha sonra yeniden dikilir ancak bu bölgenin tam olarak iyileşmesi gerekir. Tam olarak iyileşmeden ağır kaldırmak, karın bölgesini aşırı zorlayacak hareketlerde bulunmak, aşırı ıkınmak, karın bölgesinin zarar göreceği şekilde düşmek gibi hareketler neticesinde bu bölgede yer alan dikişler açılabilir. Bunun sonucunda karnın içindeki ince bağırsak gibi organlar dışarıya doğru çıkmaya başlar.
Reklam Alanı
Kişinin karın bölgesinde gözle görülür bir şişlik gelişmeye başlar. Kesi yeri fıtığı, karın ameliyatlarından sonra az bir olasılık olsa da görülebilen bir fıtık türüdür. İnsizyonel herni onarımı sonrası yeniden nüks etme riski yüksek olan bir fıtık türüdür. Günümüzde gelişen tedavi ve cerrahi yöntemler sayesinde bu risk olabildiğince düşürülmüş olsa da fıtığın yeniden nüks etme riski % 45’lere kadar varmaktadır.
Kesi yeri fıtığı bazı hastalarda ameliyattan sonraki ilk dönemde oluşurken, bazı hastalarda da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu fıtık zamanla büyük boyutlara ulaşabilir. Karın duvarındaki yırtığın büyüklüğü ve konumu fıtığın boyutunu belirler. Kesi yeri fıtığının büyüklüğü 15-20 santimetreyi bulabilir ve fıtık büyüdükçe tedavisi de daha komplike olabilir.
İnsizyonel Herni genellikle karın ameliyatları sonrasında cerrahi ya da kişiye bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Yaşlanma, karın kaslarındaki gerginlik, obezite ve ameliyat bölgesinde enfeksiyon yaşanması da kesi yeri fıtığının oluşmasına sebep olur. Ameliyat yeri fıtığı cinsiyete göre değişiklik göstermez. Ancak, oluşumu cinsiyet fark etmeksizin kişinin yaşı ilerledikçe daha yüksektir.
Kesi yeri fıtığı, ameliyat yerine yakın bölgede bir şişlik gelişmesi ile kendini gösterir. Bu şişlik cildin altında ortaya çıkar. Normal durumda gözle görülürken kişi sırt üstü uzandığında görünüm kaybolur. Kişinin yaşadığı bir rahatsızlık olmayabilir ancak, ağır yük kaldırırken, öksürürken, ıkınırken ya da çeşitli fiziksel aktiviteler sırasında o bölgede bir rahatsızlık hisseder. Bazen kesi yapılan bölge sebepsiz bir şekilde ağrı yapabilir.
Fıtığın ilerlediğinde fıtık boğulması halini alabilir. Böyle durumlarda ise şiş olan bölgede bir kızarıklık yaşanır. Bu belirtileri ek olarak mide bulantısı ve kusma yaşanır. Kusma ve mide bulantısı gibi belirtiler görüldüğünde hiç zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Bu durum fıtığın boğulmasına işarettir. Çok tehlikeli bir durumdur ve kişinin yaşamını da tehdit edebilir. İnsizyonel herni onarımı ile sorun ortadan kaldırılır.
Reklam Alanı
Kesi yeri fıtığı herhangi bir ilaç ile tedavi edilemez. Kesi yeri fıtığının tedavisi için tek yöntem insizyonel herni onarımı yapılmasıdır. Cerrahi yöntemler uzman bir doktor tarafından uygulanır. Böylece ameliyat başarı ile sonuçlanır. Başarı şansı yüksek olsa da geç kalınan bazı hastalarda fıtık aşırı büyüyeceği için tedavi başarı oranı da düşer. Kesi yeri fıtığının tedavisi için kapalı ameliyat ya da açık ameliyat yöntemleri kullanılır.
Açık ameliyat tercih edilen hastalarda fıtığın oluştuğu bölgeye dışarıdan bir kesi yapılır. Kapalı ameliyat ise tıp alanında yaşanan gelişmelerle daha başarılı sonuçlar alınabilen bir ameliyat yöntemidir. Hastanın durumuna göre değişmek kaydı ile yamalama tekniği de uygulanabilir.
Cerrahınız fıtığın durumuna, konumuna ve büyüklüğüne göre hangi ameliyat türünün sizin için en uygun olacağına karar verir. Kesi yeri fıtığı belli bir boyutu aştığı zaman kompozit yamalar kullanılır. İki katlı yamalar karnın iç kısmına yerleştirilir. Küçük boyuta sahip fıtıklarda ise standart yamalar kullanılır.
Laparoskopik yöntem kullanılarak yapılan insizyonel herni onarımı ile karın duvarındaki açık kısımlar yama tekniği kullanılarak kapatılır. Bu işlemin yapılmasında küçük robotik aletler kullanılır. Kişiye genellikle üç adet kesi yapılır ve bu kesilerden içeri girilir. Karın duvarı çeşitli teknolojik aletlerin yardımı aracılığı ile izlenir. Karın bölgesindeki boşluğun kapatılması için kişinin karnının iç kısmına bir yama yerleştirilir. Karın bölgesine yerleştirilen yama çevresinde sert bir doku meydana gelir.
Bu sertleşme sayesinde hastada fıtık oluşumunun görüldüğü bölge kapanmış ve fıtık onarılmış olur. Kapalı ameliyat yönteminde kişinin karnında herhangi bir kötü görüntü oluşmaz. Laparoskopik yöntemle yapılan insizyonel herni onarımı kişinin estetik kaygı duymasını gerektirmeyen bir ameliyat çeşididir.
Reklam Alanı
Kapalı ameliyat ile tedavi edilen hastalar, normal hayata geri dönüş ve iyileşme sürecinde daha hızlı sonuç alır. Aynı zamanda kapalı ameliyat yöntemi sayesinde ameliyat esnasında oluşabilecek riskler de daha düşüktür. Hastalar insizyonel herni onarımı sonrası 1 gece hastanede kalır. Hasta operasyondan yaklaşık 4-5 saat sonra yemek yiyebilir ve ufak hareketlerle yürümeye başlayabilir.
Ameliyat sonrası komplikasyon oluşma ihtimali çok düşük olsa da hasta ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra tekrar doktor kontrolüne gitmelidir. Ameliyat sonrası ilk 2 gün boyunca olabildiğince az hareket edilmelidir. Ameliyattan sonraki 2 ay ağır hareketlerden kaçınılmalıdır. Kabız olmak ve ıkınmak ameliyat bölgesini zorlayabilir. Aynı zamanda tekrar fıtık oluşumuna sebebiyet verebilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı