04.10.2024
Açık
İstanbul - 22 °C

İliyoinguinal Lenf Nodu Diseksiyonu



İliyoinguinal Lenf Nodu Diseksiyonu

İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu, bir laboratuvarda analiz için lenf düğümlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. İlgili kanserin şiddetini belirlemek için genellikle kanser tedavisinin bir parçası olarak kullanılır. Kanser hücreleri, vücudun diğer bölgelerine yayılmak için lenf sistemini kullanabilir. Lenf düğümlerinin çıkarılması meme, testis ve prostat kanseri olan kişilerde kanserin yayılmasını durdurabilir. Lenf nodu diseksiyonuna iyi yanıt verebilen diğer kanserler akciğer, mesane ve kolon kanserleridir.

İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu bölgedeki lenf nodlarının tamamını veya bir kısmını çıkarabilir. Tüm lenf düğümleri çıkarılırsa işleme radikal lenfadenektomi denir.

Reklam Alanı


Lenf bezlerinin sadece bir kısmı çıkarıldığında yapılan işleme bölgesel İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu denir. Lenf nodu diseksiyonu yapılmadan önce, etkilenen lenf nodlarını bulmak için testler yapılacaktır. Cerrahların ameliyatı planlamasına yardımcı olmak için bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) testleri yapılabilir. Kanserin yerinin taranması da cerrahın anatomiyi planlamasına yardımcı olabilir.

İliyoinguinal Lenf Nodu Diseksiyonu

Lenf Nodu Nedir?

Lenf düğümleri, bakterilere, virüslere, hasarlı veya kanserli hücrelere saldıran ve onları parçalayan lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini içeren fasulye şeklindeki bezlerdir. İnsan vücudunda 600-700 lenf nodu vardır. Tipik olarak, lenf düğümleri yaklaşık 5 mm (0,5 cm) boyutundadır. Lenf düğümleri çeşitli hastalıklar nedeniyle şişebilir. Boyundaki lenf bezleri 1,5 cm'den, kasık bölgesindekiler ise 2 cm'den büyük olduğunda enfeksiyon veya başka bir hastalık belirtisi olabilir. İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu enfeksiyonların giderilmesinde ve tümörlü bölgenin yol edilmesinde etkili rol oynayan cerrahi bir operasyondur.

Bu zararlı maddeler lenf düğümlerinde süzülür. Bu nedenle, bu süreç bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve hastalığa neden olan yabancı maddelerin kan dolaşımına girmesini engeller. Bu işlemden sonra oluşan atık ürünler lenf sıvısına girer ve oradan kalbe yakın büyük damarlardan kan dolaşımına girer ve vücuttan atılır. İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu lenf nodlarında bulunan sorunlu bölgeyi temizler.

Reklam Alanı


Lenf Sisteminin Elementleri Nelerdir?

Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Sistemin elemanları şu şekilde sıralanabilir;

Lenf Düğümleri: Enfeksiyon ve hastalıkla savaşan, lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini üretir ve depolar.

Dalak: Beyaz kan hücreleri içerir ve en büyük lenfoid organdır. İnsanlar dalak olmadan hayatta kalabilir, ancak enfeksiyona daha duyarlıdır.

Timüs: Kalbe yakın, olgunlaşmamış lenfositleri depolayan küçük bir lenfoid organdır. Enfekte hücreleri veya kanser hücrelerini yok etmek için olgunlaşmamış lenfositleri aktif T hücrelerine dönüştürmeye hazırlar.

Bademcik: Boyun bölgesinde bulunan büyük bir lenfosit grubudur. Bağışıklık sisteminin ilk savunma hattıdır.

Reklam Alanı


Lenf Nodu Ne İşe Yarar, Nerede Bulunur?

İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu lenf nodu tümörlerini temizleyen oldukça başarılı ve tercih edilen bir cerrahi işlemdir. Vücutta yüzlerce (yaklaşık 600 – 700) lenf nodu vardır. Bu küçük, oval şekilli lenf düğümleri, vücutta lenf damarlarının birleştiği yerde bulunur. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, akciğerler, bağırsaklar ve kalp gibi vücudun derinliklerinde veya boyun, kasık ve koltuk altı gibi yüzeylerin yakınında bulunabilirler.

İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu genellikle lenf sıvısı ile dolu sinüslerle çevrili birçok lobülden oluşur. Küçük bir lenf düğümü bir lobül içerebilirken daha büyük bir lenf düğümü daha fazla lobül içerebilir. Afferent lenfatik damarlar, lenf düğümlerine lenfatik sıvı sağlar ve lenf sıvısı, efferent lenfatik damarlar tarafından lenf düğümlerinden ayrılır. Örneğin, parmaklardan gelen lenf sıvısı koldaki sıvı ile birleşebilir ve dirsek veya koltuk altındaki lenf düğümlerine süzülebilir.

Lenf Nodu Disseksiyonun Amacı Nedir?

SLN metastazı olan hastalarda güvenlik önlemi olarak lenfatik bölgede metastaz riski taşıyan lenf düğümlerinin rezeksiyonu yapılır Belirgin lenf nodu metastazı olan hastalarda komple bölgesel lenf nodu rezeksiyonu işlemleri gerçekleştirilir.

Reklam Alanı


Lenf Nodları Neden Şişiyor?

Genellikle boyun, kasık ve koltuk altı gibi belirli bölgelerdeki lenf düğümleri şişer. Birden fazla lenf nodu büyümesine sistemik lenfadenopati denir. Lenf düğümleri olarak da adlandırılan bu yapılar, vücudumuzun enfeksiyonla mücadelesinde hayati bir rol oynar. Yani şişmiş lenf düğümleri (büyümüş lenf düğümleri) bir sorun olduğunu gösterir. Lenf düğümleri, çoğunlukla bir bakteri veya virüsün neden olduğu bir enfeksiyon nedeniyle şişebilir. Şişmiş lenf düğümlerinin diğer nedenleri bağışıklık sistemi hastalığı ve hasarı olabilir.

Lenf Nodu Disseksiyonu Hangi Lenf Bölgesine Yapılır?

Aksiller lenf nodlarının çıkarılması (radikal aksiller lenf nodu diseksiyonu): Genellikle kollarda ve gövdenin üst yarısında bulunan derinin melanomlarında aksilladaki lenf nodları etkilenir. Metastatik sentinel lenf düğümü veya genişlemiş lenf düğümü koltuk altındaysa, koltuk altındaki tüm lenf düğümleri temizlenir. Bu işlemin başlıca komplikasyonları; enfeksiyon (%7), seroma (%25) ve nörolojik işlev bozukluğu veya ağrı (%20).

Yukarıdaki verilere rağmen yüksek risk grubunda olmayan (obezite, diyabet, büyük veya çoklu lenf nodu vb.) hastalarda komplikasyon oranları çok düşüktür.

Lenf Nodu Disseksiyonu Ameliyatı Nasıl Gerçekleşiyor?

İliyoinguinal lenf nodu disseksiyonu ameliyat süresi uzun değildir, 1 gece hastanede yatış yeterlidir. İyileşme ve normal yaşama dönüş süresi genellikle kısadır.

Kasık lenf düğümleri (kasık/ilyoinguinal lenf düğümü diseksiyonu): Genellikle kasık lenf düğümleri, bacaklardaki ve gövdenin alt yarısındaki cilt melanomlarında tutulur. Tedavi amaçlı olarak kasık veya karın arka kısmındaki lenf bezlerinin birlikte temizlenmesi gerekir.

Reklam Alanı


Bu ameliyat önemli yan etkileri olan bir işlemdir, komplikasyonları arasında yara enfeksiyonu/gecikmiş iyileşme (%30-50), seroma ve lenfödem (%25) sayılabilir. Günümüzde cerrahinin ilerlemesi ile elastik bandaj kullanımı, kompresyon çorabı ve egzersiz sayesinde kalıcı bacak ödemi (lenfödem) riski büyük ölçüde azaltılmıştır. İyileşme süresi kısa olmakla birlikte normal hayata dönüş 3-4 hafta civarındadır.

Baş ve boyun lenf düğümleri (radikal, modifiye radikal boyun diseksiyonu): Melanomun baş ve boyundaki konumuna bağlı olarak, parotis bezleri (kulak öncesi tükürük bezleri), boyun (sağ veya sol mandibular uç, çene arasındaki alan) , (kulaklar ve klavikula ), boyundaki ve kulak bezlerinin arkasındaki lenfatik damarlar risk altındadır. Bazı durumlarda üst gövdedeki melanom boyundaki lenf bezlerine metastaz yapabilir.

Lezyon bölgesi, muayene sonuçları, ameliyat öncesi baş ve boyun bilgisayarlı ve ultrason görüntüleme veya ameliyat öncesi lenfosintigrafi temel alınarak, tam lenf nodu çıkarılmış lenfatik istasyon tarafından seçilir., Boynun bazı yapılarını (sternokleidomastoid kas, iç juguler ven ve spinal sinirler) koruyarak fonksiyonel boyun diseksiyonu yapılır. Bu bölgelerdeki ameliyatın süresi, ameliyatın hangi bölgede yapıldığına bağlıdır. Parotis bezi ve üst boyun bölgesinde fasiyal sinirde (geçici) yaralanma riski olmasına rağmen görülme sıklığı çok düşüktür. Bu işlem genellikle (dikiş izleri hariç) herhangi bir fonksiyon ve estetik kaybı ile sonuçlanmaz. Ameliyatla ilişkili yan etkilerin insidansı son derece düşüktür.

Yukarıda bahsedilen cerrahi işlemde tekrar patolojik inceleme yapılır, hastalığın evresi belirlenir ve gerekirse cerrahi işleme adjuvan edilir.

Reklam Alanı


Loader