03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Whipple Ameliyatı



Whipple Ameliyatı ( Whipple Operasyonu )

Pankreas başında, 12 parmak bağırsağında ve safra yollarının pankreas başına yakın olan bölümlerde meydana gelen tümörlerin alımında uygulanmaktadır. Bu 3 organ birbirine yapışık vaziyette olduğu için ayırmak mümkün değildir. Bundan dolayı bu bölgelerde oluşan kanser hücrelerini ayırmak için whipple ameliyatı ile komple temizlik yapılır. Pankreas başı, 12 parmak bağırsağı ve safra yolları bölümlerinin komple alındığı yönteme whipple operasyonu denilmektedir.

Reklam Alanı


Whipple ameliyatı bu bölgelerde meydana gelen tümörleri almak için uygulanır. Bu operasyon için seçilen cerrahi uzmanının başarısının yüzde yüze yakın olması oldukça önemlidir. Türkiye genelinde bu operasyon sonucuna bağlı olarak yüzde 1-5 oranında ölümler gerçekleşirken, yüzde 30 civarında ise morbidite oranı mevcuttur.

Whipple Ameliyatı

Whipple Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Whipple operasyonu genel cerrahlar için oldukça zor bir operasyondur. Klasik whipple operasyonlarında midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağının bir kısmı, pankreasın başı, safra yolunun bir kısmı çıkartılmaktadır. Whipple operasyonu açık, laparoskopik ve robotik olarak uygulanabilir.

Mide de aslında girişinde ve çıkışında gözle görünür bir kapak olmasa da kapak gibi hareket eden bir adele sistemine sahiptir. Bu kapağın olması ise sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Midede bulunan bu sisteme pilor ismi verilir. Pilor sisteminin ameliyat esnasında korunması ve meydana gelebilecek sindirim sistemi sorunlarını engeller. Kanserin oluşum yerine göre bu kapağın korunması için pilor koruyucu whipple operasyonu gerçekleştirilir. Bu yöntemde mide çıkartılmaz. 12 parmak bağırsağının bir kısmı korunarak operasyon gerçekleştirilir.

Whipple ameliyatı pankreas kanseri için gerçekleştirilmesi durumunda bazen tümörler damarları etkileyebilir. Bundan dolayı işlem esnasında damarlarla ilgili işlemlerde gerekebilir. Tümörün bu damarlarla etkileşim halinde olması ameliyatın olmasına engel değildir. Fakat bu durum ameliyatın zorluğunu etkileyen bir faktör olmasından dolayı bu operasyonları deneyimle cerrahlar gerçekleştirmesi gerekir. Whipple operasyonu yaklaşık olarak 5 saat kadar sürer. Kanserin bulunduğu bölge ve yayıldığı alan bu süreyi etkilemektedir.

Whipple ameliyatlarından önce biyopsi yapmaya gerek yoktur. Pankreasın baş tarafında kitlenin yer alması durumunda biyopsiye gerek kalmadan hemen whipple operasyonu gerçekleştirilebilir. Bölgenin konumu hassas olmasından dolayı biyopsi işlemi kesin sonuç vermeyebilir.

Reklam Alanı


Whipple Ameliyatı ve Pankreas Kanseri

Mide sindirim sisteminin bir parçasıdır. Midenin arka kısmında ise yassı şekilde uzanmış olan bölüme pankreas denilir. Pankreas çeşitli hormonlar ve enzimler salgılamakla sorumludur. Salgılamış olduğu insülin ve glukagon hormonları ile kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Salgılanan bu hormon birbirleri arasında oldukça dengeli bir şekilde çalışır. Dengenin bozulması durumunda ise şeker hastalığı meydana gelir.

Pankreasta meydana gelen kanser her yerinde olabileceği gibi sadece uç kısımda da oluşur. Sinsi ve hızlı bir şekilde ilerleme gösteren pankreas kanserinde belirtiler yoktur. Genellikle ilk bulgular sarılık, karın ağrısı ve karının üst bölgesinde ele gelen şişlik şekilde oluşur. Pankreas kanseri bulunduğu bölüm olarak çok zengin lenf ağına sahiptir. Bundan dolayı belirtileri oldukça zordur. Pankreas kanserinin belirtilerini erken dönemde teşhis etmek oldukça zordur.

Pankreas kanserinde genellikle üç organın kavşağındaki tıkanıklık sonucunda teşhis edilir. Teşhisinde gecikme yaşanması durumunda çevresinde bulunan önemli damarları etkilemesine neden olur. İlerlemesi durumunda ise pankreas kanserinin oluşmasına ve hatta bu durum whipple operasyonun yapılmasına uygun olmayacak hale gelebilir. Böyle bir durumda karşı karşıya kalınmasında kanser konseyi toplanarak karar verir. Hastaya radyoterapi ve kemoterapi verilerek ardından uygunsa operasyon gerçekleştirilir.

Whipple Ameliyatı Sonrası

Whipple ameliyatının ardından hastanede kalma süresi ortalama 7-10 gündür. Whipple operasyonundan sonra tüm operasyonlarda olduğu gibi yaralarda meydana gelebilecek enfeksiyon, pıhtı akması ve akciğer sorunları meydana gelir. Whipple operasyonlarında meydana gelebilecek en önemli komplikasyon ise mide boşalmasında gecikmelerin olması ve safra, pankreas salgılarında sızıntılar meydana gelmesidir. Oluşan bu komplikasyonlardan mide boşalmasındaki gecikme hayati tehlikesi olmayan bir durumdur. Safra ve pankreas sıvılarının devamlılığı için devam eden yeni sızıntılar ise en çok pankreas sıvısıdır. Oluşan bu komplikasyonlar operasyonun ardından hastaların %15-30 unda görülür. Pankreas ve ince bağırsak arasındaki sızıntıların meydana gelmesi ise hastalar için yeniden ameliyata alınmasına neden olabilir. Bu gelişen durum hatta bazı hastalarda hayati risk taşımaktadır. Operasyonun ardından bazı hastalar yoğun bakıma alını ve burada tedaviye devam edilir.

Reklam Alanı


Whipple Ameliyatından Sonra Beslenme

Whipple operasyonunun ardından beslenme oldukça önemlidir. Beslenme şekli kademeli olarak yağdan ve proteinden fakir bir diyet şeklinde beslenme yapılır. Operasyon sonrasında pankreas enziminin azalması ve insülin dengesinin bozulmasından dolayı alınacak olan her gıdaya dikkat edilmesi gerekir.

Besin değeri yüksek olan besinler tercih edilmemelidir. Ayrıca ağır ve yağlı yiyeceklerden, alkolden ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Besinlerin daha kolay sindirilmesi için gün içerisinde 5-6 öğün yemek yenilmesi gerekir. Yemeğin yanında günde en az 8 bardak su tüketilmesi önemlidir. Bunların yanında doktor tarafından verilmiş olan en vitaminler aksatılmamalıdır.

Whipple operasyonundan sonra meydana gelen ishal oldukça normaldir. Bunun sebebi ise besinlerin emiliminde zorlanılması durumundandır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalınmasında aşırı lif ve gaz oluşturan besinler tüketilmemelidir. Düşük lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Bunun yanında whipple ameliyatı sonrasında kusmalar ve mide bulantılarının yaşanması durumunda hastalar sıvı alımını yemekten 1 saat önce ve yemekten sonra gerçekleştirmesi gerekir. Beslenme şeklinize dikkat etmeniz halinde hala bazı şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Reklam Alanı


Whipple Ameliyatından Sonra Bakım

Operasyonun ardından doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar aksatılmaması gerekir. Kullanılan bu ilaçların içerisinde en önemlisi ise pankreas enzimlerini düzenleyen ilaçlardır. Doktorunuz sizi operasyonun ardından rutin bir şekilde kontrole çağıracaktır.

Whipple operasyonunun ardından hayatınız boyunca stresten uzak durmak ve sigara kullanmamak gerekir.

Reklam Alanı


Loader