03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Obezite Cerrahisi



Obezite Cerrahisi ( Gastrik Bypass )

Obezite Cerrahisi ( Gastrik Bypass ) tekniğinin yani Obezite Bypass obezite ile mücadelede yapılabilecek en etkili ameliyatlardan biri olduğu kanıtlanmıştır. Bunun yanında bariatrik tedavi revizyonu için de kullanılmaktadır.

Yağ emilimini azaltarak ve mide kapasitesini azaltarak obezite ile ilişkili diyabetten kaçınmak mümkün olabilir. Hastanın Obezite Bypass ameliyatından fayda göreceğini garanti altına almak için hazırlıkların yapılması ve sürecin dikkatli yönetilmesi esastır.

Reklam Alanı


Obezite Bypass dahil cerrahi işlemler, obezite uzmanlarından oluşan ekibimiz tarafından kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilir. Size ücretsiz olarak sunulan ilk muayene boyunca, birinci basamak doktorunuz obezitenizi tedavi etmede en etkili yöntemi belirleyecek ve size açıklamak için zaman ayıracaktır. İşleminizi takiben, bir diyetisyenin hizmetlerinden üç ay boyunca ücretsiz olarak yararlanabileceksiniz.

Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi Öncesi Hazırlık

Hastalar, prosedürlerinden önce takip etmeleri için bir ameliyat öncesi yemek planı alırlar. Karaciğerin boyutunu küçültmek ve aynı zamanda bir miktar kilo verirken ameliyatın gerekli olma olasılığını azaltmak mümkündür. Belli bir süre hastanın alkollü içecek ve sigara kullanımının kesilmesi veya tamamen kesilmesi gerekebilir. İyileşme sürecini hızlandırmak için bu gereklidir.

Hasta, tedaviyi yaptıracak kadar sağlıklı olup olmadığını belirlemek için ameliyattan önce bir dizi muayeneden geçer. Test herhangi bir anormallik göstermezse, cerrah gastrik bypass prosedürüne devam edecektir. Obezite cerrahisi öncesi hastanın en az 10 saat aç kalmalı ve ameliyat öncesi muayenelerden en az 8 saat önce su içmemelidir.

Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahi de son yıllarda daha yaygın hale gelmiş olabilir. Laparoskopik teknik, gastrik olarak bilinen bir prosedürün gerçekleştirilmesini içerir. Gastrik bypass ameliyatı sırasında tüp mide ameliyatı gibi mide boyutu küçültülür.

Baypas ameliyatı sırasında midenin onda dokuzundan fazlası çıkarılır ve yeniden yönlendirilir. Midenin bir bölümünün cerrahi olarak iki yarıya bölünmesinin ardından, bu yarılardan biri bağırsağın orta bölümüne bağlanarak hastanın 12 parmak bölgesinden geçmesine gerek kalmaz.

Öte yandan vücuttan atılmadığı için normal işleyişine devam eder. Bunun doğrudan bir sonucu olarak, daha önce tüketilen yiyecekler 12 parmak bağırsağı içinde sindirilemez. Prosedürün amacı, hastaların aldıkları toplam gıda miktarını azaltırken, aynı anda aldıkları gıdalardan besin emilimini en üst düzeye çıkarmaktır.

Reklam Alanı


Obezite Ameliyatı Sonrası

Hastanın hastanede kalma süresi en fazla birkaç günden fazla olmamalıdır. Bir sonraki taburculuk ilk kontrole kadar hastanın diyeti beslenme uzmanı tarafından planlanır ve tasarlanır. Hastalar bariatrik cerrahiden sonraki ilk yıl için bir endokrinolog, bir psikiyatrist ve bir diyetisyen tarafından obezite cerrahisi tarafından sağlanan bakımın yanı sıra tam bir takip tedavisi alırlar.

Obezite Ameliyatının Farklı Uygulamaları Nelerdir?

Gastrik bypass, Roux-en-Y (proksimal)

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bu özel gastrik baypas tekniği en sık uygulanan yöntemdir. Yöntem, vücudun beslenme durumu üzerinde en az zararlı etkiyle sonuçlanır. Mide ağzının yakınında 30 mL'den daha az kapasiteli bir mide poşu bulunabilir.

Bu yeni mide kesesinin bir fincan çaydan biraz daha az hacme sahip olduğu tahmin ediliyor. Mide kesesi kullanılarak mide hareketsiz hale getirildikten sonra, yemek bu yere tüketim için getirilir. Kalın bağırsak olarak da bilinen ince bağırsağın distal bölümü, 50 ila 75 santimetre arasında herhangi bir yerden kesilir ve daha sonra oluşturulan yeni oluşan mide torbasına bağlanır. İnce bağırsağın 70-80 cm önceden ulaşılıp kalın bağırsağa bağlanan kalan ucu, safra ve pankreas sıvısının akışının kaynağıdır.

Reklam Alanı


Gastrik Bypass, Roux-en-Y (distal)

İnce bağırsağın uzunluğu ortalama 600 ile 1000 cm arasında değişmektedir. Yaklaşık bir metrelik bir mesafe, bağırsağın safra üreten ucunu gıda ile bağırsağın ucuna bağlar. İnce bağırsağın sonunda acılık yemekle birleştiğinde emilen yağ ve karbonhidrat sayısında azalma olur. Yağda çözünen mineral ve vitaminlerin sayısında da azalma vardır.

Emilmeyen proteinler, lipidler ve karbonhidratlar kalın bağırsağa gönderilir. Bunu yapmak kilo kaybınızı hızlandırabilir. Öte yandan vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerde ciddi eksiklikler keşfetmek mümkündür. Ayrıca bu bölgedeki bakteriler tahriş edici maddeler ve hoş olmayan bir kokuya sahip gazlar oluşturabilir.

Loop Gastrik Bypass (Mini Gastrik Bypass)

Bu durumda bağırsaklar ve mide ayrılmaz; bunun yerine anında bağlanırlar. Hazırlanması daha kolaydır, ancak safra ve pankreas enzimleri ince bağırsaktan mideye ve ardından o organın yüzeyine sızdığında yemek borusunda şiddetli iltihaplanma ve ülserasyona neden olur. Pankreas enzimleri içeren gıdalardan kaçınarak bu önlenebilir. Eyleme geçirmesi daha kolay olsa da çoğu kişi bu yöntemi daha uygun olmasına rağmen tercih etmemektedir.

Obezite Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Diğer karın ameliyatlarında karşılaşılan tehlikelerin birçoğu bu ameliyatta da bulunabilir. Bu endişeler kanama, enfeksiyon, obezite bypass ameliyat sonrası ile (bağırsak tıkanıklığı), fıtık ve genel anestezi ile ilgili sorunları içerir. Mide ve ince bağırsağı birbirine bağlayan bağlantının sızdırması olasıdır ki bu en ciddi endişe olacaktır ve bu da ikinci riske yol açabilir.

Bu ameliyatı olan hastaların yüzde 10-15'inin yukarıda açıklanan komplikasyonlardan bir veya daha fazlasını yaşayabileceği tahmin edilmektedir. Obezite nedeniyle ek cerrahi komplikasyon sayısı riski artar. Ayak ve akciğerlerde bazen emboli olarak bilinen kan pıhtıları ve kalp sorunları gelişebilir. Hastaların ciddi yan etkileri olması nadirdir ve daha yaygın olanları bile sıklıkla tedavi edilebilir.

Reklam Alanı


Kimler Obezite Ameliyatı Olabilir?

Mide baypas ameliyatı için birincil nitelikler vücut kitle indeksinin 35 olması ve 18-65 arasında olmasıdır. Yukarıdaki ön koşulları sağlayan herkes, tıbbi öyküsünde ve muayenelerinde herhangi bir durum ortaya çıkmaması koşuluyla gastrik bypass ameliyatına adaydır. Birinci basamak doktorunuz, çalışmanın sonuçlarını değerlendirecek ve obeziteniz için en uygun tedaviyi seçmek için bir teşhise varacaktır.

Obezite Ameliyatı Sonrasında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günde en az üç öğün yemek ve yeterli miktarda beslenmek tavsiye edilir. Her öğün, meyve ve sebzeler, yağsız proteinler ve tam tahıllarla yapılan tahıllar dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri içermelidir. Özellikle ilk iki hafta bol sıvı tüketmelisiniz. Öğün aralarında püresi ile daha uyumlu gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.

Susuz kalmamak için en az 1,5 ila 2 litre su tüketilmelidir. Her gün altı ila sekiz bardak su içtiğiniz sürece, kalp çarpıntısı, çarpıntı baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, yorgunluk, dilde beyaz lekeler veya koyu renkli idrar gibi semptomlarınız olmamalıdır.

Yeterince su içmezseniz, bu belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Pürüzsüz ve yumuşak yemekler yiyin. Buna ek olarak, birçok kişi patates püresi ile hazırlanan pudinglere, süte batırılmış tahıllara, süzme peynire ve omlet veya ezilmiş balıkla hazırlanan pudinglere düşkündür.

Reklam Alanı


Toz şeker ve muhallebi şekeri, şekerlemeler, tatlılar ve benzer içerikli diğer yiyecekler dahil şekerlerden ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Püre haline getirilmiş gıdaları tüketirken yutma gerekli hale gelir. Yiyecekler yeterince iyi yenmezse, bu mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

Diyetinizde yeterince protein aldığınızdan emin olun. Günde üç bardak yağsız veya soya sütü tüketmek günlük protein ve kalsiyum ihtiyaçlarınızı karşılamaya fazlasıyla yeterlidir. Hem katı hem de sıvı gıdaları aynı anda tüketmenin en ufak bir gerekçesi yoktur.

Yemekle birlikte çok fazla sıvı içerseniz midenizden kalanları dolduracağından kusma olabilir. Mide gergin ise erken tokluk hissi yaratabilir, ancak çok erken yıkanırsa midede olduğundan daha fazla yer varmış gibi görüneceğinden aşırı yemeye yol açabilir.

Yemekten en az yarım saat önce veya sonra herhangi bir şey içilmesi önerilmez. Her yemek arasında en fazla yirmi dakika olacak şekilde iki tabak yemeğin yavaş yavaş içilmesi önerilir. Gereken ortalama süre kırk beş dakikadır.

Midenizin ortasında bir doluluk hissi veya baskı varsa, yemeyi ve içmeyi bırakmanız sizin yararınızadır. Bir yemek günlüğü tutmak ve sonuçlarınızı not etmek faydalı olacaktır. Birisi düzenli olarak kusarsa, bir tıp uzmanından yardım almaları gerekir.

Reklam Alanı


Loader