Rektal prolapsus kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun makattan dışarı çıkmasıdır. Bunun sonucunda dışkı tutamama gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca dışkının yanında kanlı sümüksü akıntı ve dışkı kanama şeklinde oluşur. Bu şikayetlerin yanında kabızlık sorunu da oldukça sık görülen şikayetler arasındadır. Bu hastalık kötü huylu bir hastalık değildir. Fakat hastanın yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla bu hastalık görülmektedir.
Rektal prolapsusun nedeni kesin olmasa da pelvik taban kaslarında meydana gelen zayıflıktan oluşmaktadır. Obezler, kadınlarda ve yaşlılarda oldukça fazla rastlanılmaktadır. Bu hastalığın beraberinde kadınlarda pelvik rahim sarkmaları da görülür.
Reklam Alanı
Rektal prolapsus uzun süre kabızlık yaşayan ve ilaç tedavisi geçirmiş erkeklerde yoğun şekilde görülebilir. Sarkan bağırsak bazen kendiliğinden içeriye girebilir. İlerleyen evrelerinde ise hasta kendi eliyle iterek içeriye koyması gerekebilir. Ayrıca makat bölgesinde kötü koku, kaşıntı ve apselere neden olmaktadır.
Rektal prolapsusun nedenleri arasında kadınlarda genellikle iri bebek dünyaya getirmek ve çok sayıda normal doğum gerçekleştirmek neden olmaktadır. Bunların yanında yaşlanma, menopoza girme gibi nedenlerden dolayı pelvikte bulunan
Yaşlılık insanlar bağırsağın asıcı bağlarında zayıflamanın olmasına neden olmaktadır. Ayrıca makattı kontrol eden ve etrafında bulunan kasların güçsüz olmasına neden olmaktadır. Böylece bağırsağın sarkmasına da zemin hazırlanmış olur. Ayrıca kabızlık ve kabızlık nedeniyle aşırı ıkınmaların sonucunda bu durum gerçekleşir. Çok nadir olarak omurilik yaralanmaları ve çeşitli nörolojik kazalardan dolayı da bu rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Makat bölgesinde meydana gelen bağırsağın sarkması durumu şikayetler arasında en çok olan bölümüdür. Beraberinde kanlı ve sümüksü akıntı, kabızlık, dışkı tutamama gibi durumlarda hastalığın belirtileri arasında yerini almaktadır. Ayrıca makatta dolgunluk hissi ve ağrılı şekilde dışkılamanın yaşanması da hastalığın belirtisidir.
Yaşlı kadınlarda leğen kemiği kaslarının zayıf olmasından dolayı idrar torbasının, döl yolunun ve rahimin sarkması durumu görülür. Böyle durumlarda kişide idrar kaçırma gibi durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca hastalarda dışkılamada sorun yaşanmasından dolayı karında yaşanan şişlik ve karın ağrısı da bu hastalığın belirtisidir.
Rektal prolapsus hastalığında meydana gelen bazı belirtiler ise hemoroid ile karıştırılabilir. Kanamaların olması ve makat bölgesinden ele kitle gelmesi gibi durumlar benzerlik göstermektedir. Bu aslında kalın bağırsağın rektum bölümünden dışarı ve içeriş doğru hareketinin olduğunun bir göstergesidir. Rektal prolapsusun belirtileri arasında;
Reklam Alanı
Rektal prolapsus çoğu zaman hastanın şikayetleri ve fiziksel muayene sonucunda teşhisi konulabilmektedir. Hastanın yatar pozisyonda ıkınma ile prolapsusu görünmüyorsa çömelme durumunda görülebilir. Prolapsus bazı durumlarda dışarı çıkmaz, kalın bağırsağın iç içe geçmesi durumu ya yaşanmaktadır. Bu durumda dışkılama esnasında çekilen özel bir film istenir. Çekilen bu film hastanın dışkılama esnasında filmi çekilerek bağırsak hareketleri gözlemlenir.
Rektal prolapsus teşhisi konulmasının ardından tedavi yöntemi belirlenmektedir. Tanının ardından nasıl bir tedavi uygulanacağını belirlemek için anal manometri yapılır. Bu test sayesinde makat etrafındaki kasların fonksiyonları ve anüs ile rektum arasında gerçekleşen koordinasyona bakılır. Bu hastalık genelde ilerleyen yaş grubunda görüldüğü için kalın bağırsakta meydana gelebilecek kanser riskini de atlamamak oldukça önemlidir.
Rektal prolapsus tedavisinde cerrahi yöntem oldukça önemlidir. Bu yöntem başlıca tedavi seçenekleri arasında yerini alır. Fakat bu hastalıkta uygulanabilecek çeşitli cerrahi yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin hangisinin hangi şikayetlerde uygulanacağı ise çok iyi tespit edilmesi gerekir. Ayrıca hastanın yaşı, diğer hastalıkların varlığı da yapılacak olan operasyonun gidişatını etkilemektedir. Bu operasyonda ameliyat tercihi kişiye özel olarak seçilmelidir. Bu sebepten dolayı rektum alanında uzmanlaşmış doktorlardan yardım alınmalıdır. Çünkü yapılan yanlış bir operasyon kişinin hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir.
Rektal prolapsusta ameliyatlar karından ve makattan gerçekleştirilebilir. Yapılan tetkikler sonucunda hasta için hangi yöntem uygun olduğuna karar vermede en uygun yöntemdir. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile yapılan prolapsus operasyonları karın bölgesinden kapalı-laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Bu operasyonlar robotlar ile uygulanmaktadır.
Rektal prolapsus operasyonunun ardından başarı oranı ise hastanın operasyon öncesindeki makat bölgesinde bulunan kasların durumuna bağlıdır. Ayrıca prolapsusun iç ve dış durumuna, kullanılan cerrahi yönteme göre de farklılık göstermektedir.
Hastada makat bölgesini kontrol eden kaslar prolapsusa bağlı olarak veya başka nedenlerden dolayı zayıflaması durumu operasyonun ardından tekrar eski haline geri gelir. Bu durum yaklaşık olarak 18 ay kadar sürer. Cerrahi operasyondan sonra kabızlıktan ve ıkınmalardan kaçınmak gerekir. Hastaların çoğunda ise uygun ameliyatların gerçekleştirilmesi sonucunda şikayetlerinde tamamen gerileme ve belirgin seviyede düzelmeler görülür. Operasyonun ardından dışkılama probleminin normale dönmesi yaklaşık bir yıl kadar sürer.
Reklam Alanı
Rektal prolapsus operasyonlarından sonra hastalarda meydana gelen şikayetlerde düzelme görülür. Sarkmadan dolayı makat bölgesindeki kaslarda zayıflamalar meydana gelmiş olabilir. Fakat sarkmanın düzeltilmesinin ardından kaslar eski durumuna geri gelir. Ameliyat sonrasında sonuçları etkileyen bazı faktörler yer alır. Bunlara bakıldığında;
Ameliyatın bağırsak üzerindeki durumunu değerlendirmek için üzerinden 1 yıl geçmesi gerekir. Operasyonun ardından ıkınmadan ve kabızlıktan kaçınılmalıdır.
Rektal prolapsusun tekrarlamaması açısından operasyonun ardından kadınlarda normal doğum pek önerilmez. Bunun yanında genellikle sezeryan şeklinde doğum yapması önerilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı