03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Safra Kesesi Ameliyatı



Safra Kesesi Ameliyatı ( Kolesistektomi )

İnsanlar genetik faktörlerden dolayı ve çevresel faktörlerden dolayı bir takım sağlık sorunları yaşayabilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tıp alanında insanlarda meydana gelen sağlık sorunlarına çözüm bulunur. Kolesistektomi de bu operasyonlardan birisidir.

Reklam Alanı


Kolesistektimo safra kesesinin cerrahi operasyonlar ile çıkartılması anlamına gelir. Yapılan bu operasyon genelde kapalı olarak gerçekleşmektedir. Korkulduğu gibi ağır bir sonucu yoktur. Operasyonun ardından hasta hemen ayağa kalkabilir. Ayrıca karın bölgesinden kesilerek yapılan operasyonlara göre bu işlem daha az ağrı verir. Karın bölgesinde çok az yara izine rastlanılmaktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi insan vücudunda karaciğerin yan tarafında armut şeklinde bulunmaktadır. Bu organ sindirime yardımcı olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Fakat bazı durumlarda safra kesesinin yararından çok zararından bahsedilir. Bu gibi durumlarda ise safra kesesinin vücuttan alınması gerekir. Safra kesesi çıkartılması işlemi ise kolesistektomi olarak karşımıza çıkar. Bu operasyon hem kapalı şekilde hem de açık şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kolesistektomi operasyonu pek çok durumlarda uygulanmaktadır. Safra kesesi taşı başta olmak üzere kolesistik, kolanjit, safra kesesi kanseri gibi durumlarda uygulanmaktadır. Hastaya yapılan muayenelerin ardından ne tür bir kolesistektomi operasyonu uygulanacağına karar verilir. Fakat hem açık hem de kapalı yöntemlerle gerçekleştirilen kolesistektomi operasyonu oldukça başarılıdır.

Reklam Alanı


Kolesistektomi Operasyonu Çeşitleri

Kolesistektomi operasyonu açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Açık yapılan ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Öncelikle karın duvarına bir kesi atılarak operasyon başlar. Böylece safra kesesine giriş yapılır. Ardından karın boşluğuna girilerek safra kesesi dikkatli bir şekilde çıkartılır. Açık ameliyat geçiren kişilerin iyileşme süresi ise ortalama 2 ay kadar sürmektedir.

Kolesistektomi operasyonlarının arasında en çok tercih edilen ise kapalı yapılan operasyondur. Bu operasyon loporaskopik kolesistektomi olarak da bilinmektedir. Yapılan bu işlemde açık ameliyatta olduğu gibi safra kesesinin çıkartılması amacına yöneliktir. Bu işlem 1990’ lı yıllardan beri uygulanmaktadır. Kapalı kolesistektomi operasyonunda açık operasyon gibi karın bölgesinde büyük bir kesinin açılmasına gerek yoktur. Sadece 3-5 delik açılarak işlem tamamlanır. Bu deliklerden sokulan aletler ve kameralar sayesinde işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilir.

Kapalı kolesistektomi açık ameliyatta olduğu gibi genel anestezi altında geçekleşmektedir. Karın bölgesinde büyük bir kesinin olmamasından dolayı hasta günlük hayatına en kısa zamanda dönüş yapar. Koleksistektomi operasyonları çeşitleri ikiye ayrılır. Bunlara bakıldığında;

Açık kolesistektomi; genel anestezi ve yüksek spinal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Karın bölgesinin sağ üst tarafından yapılan bir kesinin ardından safra kesesinin çıkartılması söz konusudur. Hasta ameliyattan sonra ortalama iki gün sonra taburcu edilir. Günlük yaşantısına en kısa sürede devam eder.

Açık kolesistektomi operasyonunda kaslar ve dokular karaciğeri ve safra kesesini çıkartmak için geri çekilir. Safra kesesinin çıkartılmasının ardından kat kat kesi bölesi dikilir. Yapılan bu operasyon 1-2 saat kadar sürmektedir. Açık operasyon kapalı operasyona göre daha az tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise hastanın iyileşme süresi kapalı operasyona göre daha uzundur.

Kapalı kolesistektomi; kapalı kolesistektomi operasyonunda cerrah karın bölgesinde dört küçük kesiler açarak işleme başlar. Ardından kesilerden hastanın karın bölgesine küçük bir video kamera yerleştirilir. Safra kesesini çıkartmak için cerrahi aletler kullanılır. Cerrah ise işlem esnasında kamera sayesinde yapılan işlemleri monitörden izler.

Reklam Alanı


Pek çok kişinin aklında uygulanan hangi yöntemin daha iyi olduğu konusunda soru işareti yer alır. Kapalı kolesistektomi açık yapılan operasyona göre daha avantajlıdır. Çünkü daha derin kesiler söz konusu değildir. Aynı zamanda hastanın iyileşme süreci daha kısadır. Fakat her hasta kapalı operasyon için uygun değildir. Gelişen birtakım komplikasyonlar sonucunda hastada daha büyük ve daha derin kesiler açılabilir.

Bazı hastalarda kapalı kolesistektomi operasyonu gerçekleştirilemez. Bunların arasında obezite, daha önceden geçirilmiş karın bölgesi ameliyatı ve iç bölgedeki organları görememe gibi durumlar söz konusu olduğunda uygulanmamaktadır. Aynı zamanda operasyon esnasında meydana gelen kanama da açık operasyona yöneltmektedir.

Kolesistektomi Operasyonunun Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesi operasyonu oldukça ciddi bir operasyondur. Bundan dolayı ameliyattan sonra oluşabilecek ağrılar oldukça normaldir. Operasyonun ardından bulantı ve kusmaların olması normaldir. Hastaya yeteri miktarda sıvı takviyesinin yapılması ve sağlıklı beslenme düzeyinin ayarlanmasının ardından hasta ertesi gün taburcu edilir. Kolesistektomi operasyonundan sonra dikkat edilmesi gerekenler;

  • Operasyonun ardından gerçekleştirilen faaliyetler hastanın durumuna göre farklılık gösterir.
  • Ameliyattan sonra hastadan yürüyüş yapması istenir.
  • Ameliyattan sonraki gün ise duş alınabilir.
  • Ağır kaldırma, merdiven çıkma, araba kullanma gibi faaliyetlere bir hafta sonra başlanabilir.
  • Açık kolesistektomi geçirenlerin ise normal faaliyetlere dönmesi 4-6 haftayı bulabilir.
  • Operasyonun ardından hasta az az ve sık sık ağır olmayan yemeklerle beslenmesi gerekir.
  • Operasyonun ardından 2 hafta sonra doktorunuza muayeneye gitmeniz gerekir.

Reklam Alanı


Her cerrahi müdahalede olduğu gibi kolesistektomi operasyonunda da tehlikeler mevcuttur. Çoğu hastalarda oluşan komplikasyonlar çok az görülebilir hatta hiç görülmez. Loporaskopik kolesistektomi operasyonlarının ardından genelde herhangi bir komplikasyon görülmez. Fakat kanama, kan pıhtılaşması ve kalp sorunları ortaya çıkabilir. Ana safra kanalı veya ince bağırsak gibi komşu yapılar yapılan bu operasyondan zarar görebilir. Oluşan bu hasarın giderilmesi için ayrı bir ameliyat gerçekleştirilmesi gerekir.

Yapılan araştırmalara göre kapalı kolesistektomi operasyonu uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi sonucunda oluşan komplikasyon riskleri oldukça düşüktür.

Kolesistektomi operasyonunun ardından kişide bazı durumlar ortaya çıkar. Bunlar ise;

  • 39 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş
  • Kanamanın olması
  • İlaçların azaltamadığı şiddetli ağrılar
  • Sürekli bulantı ve kusmaların olması
  • Titreme ve öksürük
  • Öksürük esnasında nefesin kesilmesi
  • Yapılan cerrahi kesilerden akıntıların gelmesi
  • Sıvı veya katı beslenememe

gibi durumlar görüldüğü zaman işlemi gerçekleştiren uzman doktorunuza başvurmanız gerekir.

Reklam Alanı


Loader