03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Fleksör Tendon Onarımı



Fleksör Tendon Onarımı

Tıbbi bir terim olan fleksör tendon, parmakların bükülmesini sağlayan kaslardır. Ön koldan veya dirsekten başlayıp parmak uçlarına kadar devam ederler. Ellerde oluşan kesikler, yaralanmalar ve ezikler fleksör tendon hasarına sebep olabilir. Bu kasların damarlardaki sinirlere oldukça yakın olduğunu görüyoruz, bu yüzden fleksör tendon yaralanmaları ihmal edilmemelidir.

Reklam Alanı


Fleksör Tendon Nedir?

Genel anlamı ile tendonların hareket etmemizi sağlayan kaslar olduğu söylenebilir. Ellerimizin üstüne ve altına baktığımızda kemikleri kaslara bağlayan lifimsi yapılar görürüz. İşte bunlar fleksör tendon adını alır. Sağlıklı bir hareket sistemine sahip olmak istiyorsanız, sağlıklı tendonlara da sahip olmanız gerekir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu kasların yaralanması, ciddi sorunlar oluşturabilir.

Fleksör Tendon Onarımı

Tendon Yaralanmaları Nasıl Olur?

Aslında fleksör tendonu oldukça uzundur. Parmakların içeri bükülmesini sağlarken ön koldan ve dirseklerden başlayarak parmak uçlarına kadar uzanır. Eğer bir fleksör tendonu yaralandıysa, parmak bükülme hareketini yaparken zorlanabilir. Üstelik bu kasların sinirlere yakın olması da daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Fleksör tendonlar birçok günlük işi rahatça yapabilmemizi sağlar. Tüm bükme hareketlerinden tutun da kalem tutmaya kadar fleksör tendon kasları yardımı ile hareket ederiz. Bu kasların hasarı demek genellikle karşımıza avuç içinde oluşan kesilme parçalanma ve delinme olarak çıkıyor. Bu tür yaralanmalar el yaralanmalarında karşımıza çok fazla çıkar. Hatta en sık el yaralanmaları fleksör tendon yaralanmalarıdır.

Tendon yaralanmaları bir anda ortaya çıkabilir ya da ufak zedelenmelerin zaman içinde daha da ilerlemesiyle oluşabilir. Bir fleksör tendon yaralanması sürecinde hasta genel de parmağını bükme hareketini yapamaz. Burada tendonun almış olduğu hasar da çok önemlidir. Eğer tamamen kesilmiş veya kopmamışsa ilerleyen süre de de kopabilir. Tedavi ve onarım şarttır.

Reklam Alanı


Fleksör Tendon Yaralanmalarının Sebepleri

Tendon yaralanmalarının yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebildiğini görüyoruz. Üstelik bu hasarın fazla yüklenme ve çok sık kullanımlarla birlikte tetiklenerek aniden gelişebileceğini de biliyoruz. Tendon yaralanmalarında belirti olarak;

  • Yaralanma veya hasarın oluştuğu bölgede hareket, his kaybı
  • Eli bükememe, herhangi bir nesneyi kavrayamama sorunu
  • Genellikle yoğun ağrı ve sertlik
  • Eğer iltihaplanma varsa şiş ve ödemli, kızarık bir görüntü
  • Eğer fleksör tendonu tamamen kesildiyse lastik gibi geriye doğru da gidebilir.

Tüm bu belirtiler de dikkate alınarak ilgili hekim tarafından fleksör yaralanmaları için, teşhis koyulur ve ardından tedavi sürecine geçilir.

Fleksör Yaralanmaları İçin Teşhis Nasıl Yapılır?

Ellerde oluşan kesiklerin, ezilmelerin dikkate alınması ve hastanın öyküsünün mutlaka dinlenmesi gerekir. Bu yaralanmaların ciddiye alınması şarttır. İlgili hekim bu şikâyetleri tek tek tetkik eder, gerek duyulursa röntgen filmi de çekilerek tanı koyar.

Genellikle avuç içinde oluşan bu yaralanmalar, gözle görülen kesikler olabileceği gibi, bazen de spor yaparken oluşabilen kapalı yaralanmalar olarak karşımıza çıkabilir. Romatizmal kemik çıkıntıları ve iltihaplı bazı hastalıklarında bu duruma sebep olduğu biliniyor. Her durumda uzman bir hekimin muayenesi şarttır.

Reklam Alanı


Fleksör Tendon Onarımı Nasıl Yapılır?

Eğer böyle bir şikâyetiniz varsa kendiliğinden bir iyileşme süreci olmayacağını bilmelisiniz. Bu durumda ameliyat bir zorunluluktur. Fleksör tendon yaralanmalarında beklenmemesi özellikle önerilir. Çünkü ameliyatta birbirinden ayrılmış olan, kopan tendon uçları dikilir. Eğer hasta ihmal eder ve beklerse, bu tendon uçlarını bulmak ve birleştirmek zor olacaktır. Tendon ucu geriye kaçar ve zaman içinde kısalabilir.

Hastalara her zaman böyle durumlarda 15 günlük müdahale süresini kaçırmamaları tavsiye edilir. Fleksör tendon ameliyatlarındaki amaç, kopan tendonu bularak tekrar dikmektir. Ancak süreç uzatılır ver tedavi aksatılırsa ameliyatta da bu tendon uçlarını birleştirmek zor olabilir. Kısalan bu tendon uçlarından dolayı çift taraflı tendon onarımı da gerekebilir.

Fleksör Tendon Onarım Ameliyatı Sonrası Süreç

Eğer Fleksör tendon şikâyetini varsa ve tendon kopması yaşadıysanız mümkün olduğu kadar çabuk hastaneye başvurunuz. Böyle bir durumda, kesin teşhisle beraber cerrahi müdahale yapılması gerektiğini hekiminiz bildirecektir. Ameliyat işleminde kesik tendonlar bulunacak ve tekrar bir araya getirilecektir.

Ön kasların üzerinden çıkarak parmak uçlarına kadar ilerleyen bu tendonlar, eğer kopma gibi bir hasara uğrarsa ameliyat dışında bir çözümü yoktur. Bazen bu yaralanmalar dışarıdan hissedilmese de yoğun ağrı vb. şikâyetlerle tendon kopmasından şüphe ettirebilirler. Açık yaralanmalar olabileceği gibi kapalı yaralanmalar da olabilir. Ve tedavi yolu olarak cerrahi müdahale önerilir.

Reklam Alanı


Fleksör Tendon Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Süreci

Çok dar kanallarda yapılan bu ameliyat sonrası için, fizik tedavi ve rehabilitasyon mutlaka önerilir. Hatta ellere uygun olan atel tedavisine de başlanır. Fizik tedavi süreci değişmekle beraber en az 4 ila 6 hafta kadar sürmektedir. Fizik tedavi sürecinde el koordinasyonunun eskisi gibi sağlanabilmesi için çalışmalar yapılır. Bazı zamanlarda bu ameliyatın yerinde yeniden hasar oluşmaması için de fizik tedavi süreci önemlidir. Ayrıca bu süreçten ameliyatı yapan doktorun da haberdar olması ve bilgilendirilmesi gerekir.

Tendonların el, yak, kol vb. uzuvlarda hareketi sağlayan önemli yapılar olduğunu unutmayarak hareket etmek gerekir. İlerleyen ve ihmal edilen süreçlerde hareket kaybı vb. sorunlarla başa çıkmak zorunda kalınabilir. İşte bu yüzden tedavinin her sürecine aktif bir biçimde katılmak gerekir. Fizik tedavi de bunlardan biridir.

Fizik tedavi sürecinin en az ameliyat kadar önemli olduğu unutulmamalıdır, fleksör tendon ameliyatı sonrası fizik tedavi aksatılırsa, tendon uçları birbirine yapışabilir ve hatta bu yüzden ikinci bir ameliyat yapılmak zorunda kalınabilir. Fizik tedavi, bu sürecin ve el cerrahisinin çok önemli bir parçasıdır.

Fleksör Tendon Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Ameliyattan sonra fizik tedavi sürecinde bazı noktalar önemlidir;

  • Ameliyat olan kişiye ait bazı özellikler(bazı hastaların fizyolojik yapıları, bu süreci etkiler.)
  • Ameliyat yerinde oluşan yapışıklık miktarı
  • Tendonun kayma durumu

Reklam Alanı


Tüm bu hususlarda yapılan değerlendirme ile rehabilitasyon süreci planlanır. Bu süreç en fazla 12 hafta kadar sürer. 1-4 haftanın erken rehabilitasyon dönemi olduğu bilinir.

Görüldüğü üzere fleksör tendon yaralanmaları, çok sık ortaya çıkan, belli bir kesi olmadığı zaman hastalar tarafından ihmal edilen rahatsızlıklardır. Ağrıdır geçer diye geçiştirilen bazı zedelenmelerin altından bile, fleksör yaralanmaları çıkabilir. Bu yüzden hiçbir zedelenmeyi ve ona eşlik eden yoğun ağrıyı hafife almamak gerekir.

Hastanelerin ilgili birimlerine başvurarak, tedavi sürecini başlatmak ve en önemlisi de fizik tedaviyi de atlamamak gerekir. Fleksör tendon yaralanmalarında hem cerrahi müdahale hem de fizik tedavi süreci birlikte planlanır.

Reklam Alanı


Loader