Diz Protezi



Diz Protezi

Diz protezleri yıpranmış ya da aşınmış diz ekleminin özel alaşımlı metaller ve sıkıştırılmış özel plastik implant malzemelerinden oluşan özel bir yüzeyle kaplama tekniğidir. Diz protez operasyonlarında amaç, bozulmuş eklemlerdeki yüzeyler arasındaki teması kesmek, ağrı çekmeyen, istediği kadar yürüyebilen ve merdivenleri inip çıkabilen bir eklem yapısı elde etmektir.

Reklam Alanı


Protezlerdeki bu esnek ve hareketli yapı sayesinde kişi, diz sorunları çekmez. Bu durumla birlikte protez uzun süre rahatlıkla kullanılabilir. Protez içerisinde kullanılan özel metal ve plastikler, implant sağlığı için özel olarak üretilmiştir. Bu metaller, dizde herhangi bir sorun meydana getirmez. Böylece kullanımları sırasında herhangi bir rahatsızlık ortaya çıkmaz. Dizlerde bükme ve yürüme kolaylığı sağlayacak olan sistem, oldukça hızlı ve kaliteli bir biçimde uyum sağlar.

Diz Protezi

Diz Protezi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Diz protezi ileri düzey eklem aşınmaları olan hastalarda uygulanır. Kıkırdak yapının aşınması halk arasında kireçlenme hastalığı olarak bilinir. Birçok hasta kireçlenme olayını yanlış bilmektedir. Kemiklerin uç ksıımları sert, pürüssüz ve parlak bir yapıya sahip olan kıkırdak dokusu ile kaplıdır. Yaş ilerlemesiyle, enfeksiyonel durumlarla, yaşanan travmatik olaylarla, romatizmal hastalıklarla kıkırdak dokuda bazen aşınmalar yaşanabilir. Kıkırdağın aşınması ya da yıpranmasıyla birlikte kemiklerin uçlarının birbirine sürtmeleri durumu kireçlenme olarak tanımlanabilir.

Dizde meydana gelen ağrılı romatizma, eklem kireçlenmesi ve diğer faktörler için protez kullanımı zorunludur. Sürekli bükülmesi gereken diz üzerindeki bu ağrıların giderilmesi adına eklem implantı eklenir. Bu sayede diz üzerine başkada, yürümede oldukça önemli faktörler ortaya çıkar. Diz içerisine eklenen protezin herhangi bir biçimde zararı yoktur.

Genel itibari ile yapılan işlemlerde olumlu sonuç almak için kaliteli protez kullanımı zorunludur. Diz sağlığını etkilemek için yapılacak uygulamada süreç şu şekilde ilerler;

Reklam Alanı


  • Öncelikle muayene işlemi ile hastada yapılacak işlemler belirlenir.
  • Dizideki rahatsızlığın durumuna göre implant ve protez seçilir.
  • Ameliyat için gerekli tetkikler yapılır.
  • Ameliyat yapılır ve implant eklem bölgesine eklenir.
  • Ameliyat sonrası adaptasyon süreci takip edilir.
Diz Protezi

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

“Diz protezi ameliyatı nasıl yapılır?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası neler yaşanır?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler nelerdir?” , “Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı yaşanır mı?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası merdiven çıkma”, “Diz protezi ameliyatı sonrası bacakta morarma yaşanır mı?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası şişlik yaşanır mı?” gibi sorular merak edilen konuların başında gelmektedir.

Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi diz protezi operasyonu öncesinde de hastanın tüm kontrolleri sağlanmalıdır. Operasyonu etkileyebilecek enfeksiyon, diyabet, kan hastalığı gibi başka bir hastalık söz konusuysa bunlara yönelik tahliller de yapılmalıdır. Diz eklemleri, radyolojik görüntüler altında incelenir. Yapılan araştırmalar ve tahliller sonrasında nasıl bir protez kullanılacağına karar verilir. Diz protezi ameliyatı için gün belirlendikten sonra hastanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa bunlar da değerlendirilmelidir. Hastaya lokal anestezi uygulanır ve belden aşağısı uyuşturulur. Hastanın durumuna göre bazen genel anesteziye de başvurulabilir. Hastanın diz kapağına bir kesi açılır ve ekleme ulaşılır. Aşınan kemik yüzeyi ve kıkırdak yapıda temizlik işlemi uygulanır. Ameliyat süresi ortalama 2 saatlik süreçte tamamlanır.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası

Diz protezi ameliyatı olan hastalar genelde birkaç gün hastanede tutulur ve ardından taburcu edilir. Her operasyonda olduğu gibi diz ameliyatında da enfeksiyon, kanama ve ağrı gibi etkiler de görülebilir. Ameliyat sonrası verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır ve ameliyat olunan bölgeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. İlk süreçte hastalar bir süre boyunca koltuk değneği kullanmak durumunda kalabilir. İyileşmeye başladıkça hastaya fizik tedavi uygulaması başlatılır. Yara dokunun iyileşmesi ve kasların yeniden eski hale gelmesi ve hastanın tamamen iyileşmesi 2 yılı bulabilir.

Reklam Alanı


İyileşme sürecinde hastanın davranışları ve kendine iyi bakması önemlidir. Bu aşamada hekim reçete ile antibiyotik verir. Bu antibiyotik hastanın herhangi bir iltihap kapmamasını sağlar. Ameliyat sonrasında dize yerleştirilen protez hızlı bir biçimde adapte olmaktadır. Genel hatlarıyla protezler çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesi adına uygulanır. Uzun süre dizde kalacak olan bu yapıların, diz boyutuna uygun biçimlerde yerleştirilmeleri gerekir. Bu durum ilerleyen süreçlerde son derece önemli olacaktır.

Ameliyat sonrasında yapılacak işlemlerin dizde adaptasyonu sağlamak için oldukça yüksek değeri mevcuttur. Özellikle ameliyat bölgesinde ortaya çıkan iltihap durumlarını ortadan kaldırmak adına hekim önerisinde ilaçlar kullanılır. Dikiş bölgesine aşırı baskı yapmamak önemlidir. Tüm bunların dışında ilk dönemde bacak eklemi oynatılmamalıdır. Bu durum adaptasyon süreci açısından oldukça önemli bir husustur.

Diz Protezi Ne İşe Yarar?

Dize takılan protez bir implant aracılığı ile kemikler arasında bağlantı yapar. Genel hatlarıyla romatizmal, kırık çıkık gibi rahatsızlıklarda uygulanmaktadır. Protezin sağlıklı dış yapısı, diz üzerinde herhangi bir zararlı etken meydana gelmemesine olanaklar sunarken. Sistem içerisinde uzun süre kullanım için özel modellerini tercih etmek önemlidir. Dizlerde ki eklem bölgelerine uygulanan yapı, rahat hareket etmek için önemlidir.

İlerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan sorunların çözülmesinde özellikle kullanılan bu yapılar, rahat hareket edebilmek adına son derece önemlidir. Özellikle dizlerde meydana gelen kireçlenme ya da romatizma ağrıları, eklemlerde hareketsizlik sorunlarını ortaya çıkarır. Dizlerde meydana gelen ağrılı durumların tamamıyla ortadan kaldırılması, romatizmal ağrıların giderilmesi için bu tür yöntemler sıklıkla tercih edilmektedir.

Reklam Alanı


Dizlerde meydana gelen ağrılar, kireçlenme başta olmak üzere birçok rahatsızlığın belirtisini beraberinde getirir. Bu aşamada son derece önemli bir detay ortaya çıkacaktır. Yapılan protezlerin haraketli olması nedeniyle özel ekipmanlarla hazırlanması oldukça önemlidir. Protezlerin implant ile eklemlere bağlanması sonrasında kısa sürede adaptasyon sağlanır. Bu durum etki ve sonuç süresini büyük ölçüde etkileyecektir.

Diz Protezi Çeşitleri Neden Kullanılır?

Çeşitlerinin bulunması, diz yapısından kaynaklıdır. Bu aşamada dizde implant uygulaması adaptasyon için son derece önemlidir. Kaynaşma süreci sonrasında implant ve protez yaklaşık yirmi yıl kullanılır. Yirmi yıllık süreçte yüksek baskı ya da dize sert madde çarpması protezin durumunu riske sokabilmektedir. Bu nedenle diz üzerinde yüksek dikkat ve özenli koruma şarttır. Ameliyat sonrası ilk dönemde dikişlerin alınması sonrasında bölgenin sıvı temasından uzak tutulması gerekir. İki kemik arasında eklem bölgesine yapılan yerleşim, kısa sürede etkisini gösterecektir. Bu sayede uzun süre protez diz üzerinde sabit kalır.

Reklam Alanı