Yumuşak Doku Laserasyonu



Yumuşak Doku Laserasyonu - Cilt Grefti ile Fasiyotomi Kapatılması

Ligament, tendon, kas, fasya, sinovyum, eklem, kıkırdak, yağ dokusu gibi yumuşak dokular, intervertebral disklerden oluşan bağ dokusunun farklı grupları olarak sıralanabilir. Bağ doku fonksiyonu yumuşak dokuları desteklemek için mekanik güçleri iletmek ve dağıtmakla görevlidir. Nörovasküler yapılar için kanal görevi yapmak gibi süreçleri de oluşturur. Bağ dokusu, proteoglikan ile sudan oluşan hücresel elemanlardan ve kollajen liflerden meydana gelir. Ortak yapısal özellikler gösteren bağ dokusunda her bir doku kendine özgü hücresel ve biyomekanik özellikler taşır. Yumuşak Doku Laserasyonu ve iyileşme durumlarında dokuların kendine özgü davranışları vardır.

Reklam Alanı


Yumuşak dokularda meydana gelen yaralanma ve travmalar doku bozulması olarak nitelendirilir. Vücutta yer alan yumuşak dokuların darbe alması ya da aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açar. Aşırı fiziksel zorlama karşısında aktif spor yapan kişiler, yumuşak doku bozulması sorunları ile karşı karşıya kalır. Bunlar dışında dokulara alınan darbeler neticesinde yumuşak doku bozuklukları ortaya çıkar. Bozukluk kendini doku üzerinde morluk ile belli eder. Yumuşak doku travmasın yaşayan kişilerin travma bölgesinde inflamasyon meydana gelir. Ağrı hissedilen yerde, inflamasyon varlığında ödem adı verilen, bölgesel sıvı toplanması yaşanır. Ödem fazlasıyla ağrı yaşanmasına sebep olur.

Yumuşak Doku Laserasyonu

Yumuşak doku laserasyonu tedavisi yaralanmanın çeşidine göre değişkenlik gösterir. Basit yaralanmalarda; istirahat, soğuk uygulamalar ve bası uygulaması çeşitli uygulamalar faydalı olabilir. Hekim gerekli görürse hastaya ağrı ve morluk giderici ilaçlar önerir. İltihabi durumlar ile kendini gösteren yumuşak doku hasarlarında ilaç oldukça etkilidir.

Bazı durumlarda eklem hareket açıklığı etkilenebilir. Yumuşak doku hasarlarında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları da başvurulan ve olumlu sonuçlar alınan uygulamalardır. Özellikle aşırı kullanımdan kaynaklanan yumuşak doku hasarlanmalarında tedavi girişimleri tek başına yeterli olmaz. Hastanın farkında olmadan vücudunun o bölgesini zorlamaya devam etmesinin önüne geçmek için breys ya da atel adı verilen özel tıbbi ekipmanlar tedaviye eklenebilir. Tüm tedavilerin yetersiz kaldığı tendon kopması gibi vakalarda ise cerrahi müdahale düşünülür. Yumuşak Doku Laserasyonu, Cilt Grefti ile Fasiyotomi Kapatılması tedavisi ile sonuçlanabilir.

Reklam Alanı


Yumuşak Doku Laserasyonunun Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak doku laserasyonu sonucu ortaya çıkan şikayetler, yaralanmanın çeşidine göre değişiklik gösterir. Yumuşak doku laserasyonunda ağrı şikayetine ek olarak ortaya çıkabilecek belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Sadece cilt ile sınırlı olan açık kesikler yaşanabilir.
  • Cilt altı dokularını da etkileyen yanık gibi durumlar ile oluşan yanık lezyonları gözlemlenir.
  • Yaralanma sonrası cildin üst kısmındaki bağ dokunun bütünlüğünde bozulma görülür.
  • Ezik olan alanda ödem ve morarma gibi cilt renginde değişiklikler ortaya çıkar.
  • Eklemlerde ortaya çıkan zorlanmalarda eklem bölgesinde morluk ve ödem gelişebilir.

Yaralanmalar dışında gelişebilecek bir diğer yumuşak doku travması türü ise aşırı kullanım yaralanmalarıdır. Bunlar genellikle tendon iltihabı, eklem bölgesini destekleyen yastıkçıkların iltihabı, kemiğin eklem yaptığı yuvarlak kısmın iltihabı, kas zorlanmaları ya da yırtıkları şeklinde gelişir. Yumuşak doku laserasyonu en çok tenisçi dirseği ve golfçü dirseği olarak bilinen epikondilitlerde görülür.

Reklam Alanı


Aşırı kullanımdan kaynaklı ortaya çıkan yaralanmalar vücudun çeşitli bölgelerini etkisi altına alabilir. Böylece ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, eklem hareketleri sırasında ses duyulması, ödem ve morarma gibi çeşitli şikayetler yaşanır.

Yumuşak doku laserasyonu vakalarında oluşan hasarın derecesine bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin şiddetinin değişebileceğini unutmamak gerekir. Hekimler bu gibi şikayetlerle başvuran hastaların, genellikle hassasiyet, ödem, kızarıklık ya da ağrı şikayetinin olduğu vücut bölgelerini tespit eder. Daha sonra çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile oluşan hasarın derecesini araştır ve tedavi planlamasına geçer. Yumuşak Doku Laserasyonu, Cilt Grefti ile Fasiyotomi Kapatılması tedavi seçenekleri içinde değerlendirilir.

Deri Grefti Nedir? Hangi Bölgelerden Alınır?

Yumuşak doku laserasyonu başta olmak üzere dikiş ile kapatılamayan yaraların tedavisinde derinin bir kısmını ya da tamamını içeren deri nakline deri grefti adı verilir. Hastanın çeşitli bölgelerinden alınabilen doku parçası, mevcut yerinde tamamen ayrılır ve başka bir yere taşınır. Yaralı bölgenin onarımında alınan bu doku parçası kullanılır. Yumuşak Doku Laserasyonu, Cilt Grefti ile Fasiyotomi Kapatılması çok sık olmasa da diğer diğer tedaviler ile çözülemeyecek durumlarda başvurulan bir yöntemdir.

Reklam Alanı


Kısmi kalınlığa sahip olan deri grefti vücudun herhangi bir bölgesinden alınabilir. Deri yamasının alındığı bölge kendiliğinden 7 ile 10 gün içinde iyileşir. Yama yapılacak derinin daha çok iç çamaşırı içinde kalan bölgelerden alınması tercih edilir. Saçlı deri, karın ve bacak arka kısımlarından da parça alınması tercih edilir. Böylece mümkün olduğunca izin gizli kalabileceği alanlar tercih edilmiş olur. Deri grefti alınan bölge ilk başlarda kızarıklık bırakır. Bir süre sonra bu bölge cilt rengini alır ama tam olarak normal cilt görünüme kavuşamayabilir.

Tam kalınlıkta deri yamasının alındığı bölgeler ise kendiliğinden iyileşme göstermez. Mutlaka dikiş ile kapatılır. Bu nedenle dikişle kolay bir şekilde kapatılabilecek kıvrımlar ya da izin gizli kalabileceği alanlar daha çok tercih edilir. Tam kalınlıkta deri greftleri dikişle kapatılacağı için küçük boyutlarda alınır.

Tam kalınlıkta deri greftleri baş boyun bölgelerinde daha çok kullanılır. Renk uyumunun tam olarak sağlanması, kalınlık uyumu, vaskülarite açısından yüz bölgesi için boyun ve üzeri bölgeler doku eksikliklerinin onarımında kullanılır.

Yumuşak Doku Laserasyonu, Cilt Grefti ile Fasiyotomi Kapatılması, alıcı sahaya dikişlerle adapte edilir. Bu bölgeye özel bir pansuman uygulanır. Genellikle operasyondan 3 ila 5 gün sonra pansuman açılır. Ancak, düzenli pansumanlara ara vermeden devam edilmesi gerekir. Kişinin yarasının iyileşmesini geciktirecek çeşitli hastalıklar, ilaç kullanımları, enfeksiyon gibi sorunlar yoksa deri grefti 7 ile10 gün içinde tam olarak yeni bölgesine tutunmuş olur. Harekete geçen yeni damarlanma ile beslenir ve alıcı alanın derisi gibi olmaya başlar.

Reklam Alanı