En iyi doktor ve hastaneyi sizler için organize ediyoruz.

Artroskopik Mozaikplasti



Artroskopik Mozaikplasti

Moziakplasti, yük taşımayan bölgeden alınan silindirik şekilli kıkırdak ve kemik yamalarının hasarlı bölgeye nakledilmesi işlemidir. Bu işlem tek seansta açık ya da artroskopik olarak yapılabilir. Artroskopik Mozaikplasti, yamaların fiber optik kamera ve teknolojik görüntüleme sistemleri aracılığı ile görüntülü olarak yapıldığı bir operasyon yöntemidir. Bu işlem sırasında diz ekleminin üst kenarında yük taşımayan bölgeden 4 ila 8 mm çapında, silindir şeklindeki kıkırdak ve kemik çubuklarına ihtiyaç duyulur.

Bu doku daha sonra aynı eklemde ya da ayak bileği, omuz, kalça gibi hasarlı bölgedeki kemiğe açılan silindir şeklindeki tünellere yerleştirilir. Yapılan tedavi sırasında eklem konturlarının düzgün oluşturulması gerekir. Artroskopik Mozaikplasti genellikle diz ekleminde uygulanmakla birlikte dirsek, ayak bileği, kalça gibi bölgelerde de uygulanır. Büyük kıkırdak yaralanmalarında diğer dizden de doku alınabilir. Bunun en büyük sebebi de tek bir eklemden alınabilecek doku miktarının sınırlı olmasıdır.

Reklam Alanı


Mozaikplasti özellikle genç ve aktif bireylerdeki kıkırdak hasarının tamiri için en önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak görülür. Özellikle kıkırdak ve altında yer alan kemik dokusunun da etkilendiği kombine yaralanmalarda bu yöntem başarılı sonuçlar verir. Ameliyat sonrası süreç hasta için oldukça rahattır. Tam eklem hareketlerine hemen başlanır. Dizlik ya da alçıya ihtiyaç duyulmaz. Bazı hastaların 6 hafta kadar koltuk değneği kullanması gerekebilir.

Artroskopik Mozaikplasti

Artroskopi Nedir?

Artroskopi, eklemin içine bazı görüntüleme yöntemleri bakmayı ifade eder. Artroskopi, işleminde fiber optik kameralar ve teknolojik görüntüleme sistemleri kullanılır. Bu yöntemler sayesinde eklemler görüntülü bir şekilde muayene edilir. Kapalı artroskopi yöntemi eklemlerin açılmadan incelenmesidir. Bu yöntem ile eklemlerdeki sakatlık, yaralanma ve hastalıklara uygun tedavi uygulanır. Günümüzde artroskopiye en çok diz eklemiyle ilgili sorunlarda başvurulur. Artroskopik Mozaikplasti işlemi tüm eklem sorunlarını kapsar. Hastalar bu yöntem ile daha konforlu bir tedavi süreci geçirir.

Tüm artroskopi işlemlerinde olduğu gibi Artroskopik Mozaikplasti işleminde de operasyon sırasında kullanılan aletler oldukça küçüktür. Aletler küçük olduğu için vücuda atılacak kesilerin boyutu da küçük olur. Hasta operasyon sırasında çok ağrı yaşamaz. Yapılan kesilerin boyu çok kısa olduğu için hasta genellikle skar (yara izi) sorunu ile karşı karşıya kalmaz. Açık ameliyatlarda vücutta yapılan kesilerin boyutları çok daha büyüktür.

Hasta bu sebeple daha fazla ağrı duyar. Hastalar artroskopi ile tedavi olduktan sonra normal yaşamlarına açık cerrahi operasyonlara kıyasla çok daha hızlı bir şekilde dönebilir. İşlem sırasında doktora daha detaylı bilgiler veren ve hata payını azaltan artroskopi yöntemi, günümüzde eklemlerde yaşanan birçok hastalıkta standart olarak kullanılır. Genellikle başarı ile sonuçlanır.

Reklam Alanı


Artroskopik Mozaikplastinin Avantajları Nelerdir?

Artroskopik Mozaikplasti çeşitli avantajları ile ön plana çıkar.

  • Tek aşamalı bir cerrahi uygulamasıdır.
  • Küçük boyutlu kıkırdak hasarlarında genellikle başarılı sonuç alınır
  • Hem kıkırdak hem de kemik kaybının yaşandığı vakalarda, her iki dokunun da tamirini kapsadığı için en başarılı yöntemdir.
  • Erken rehabilitasyon şansı verir.
  • Kıkırdak hasarı yaşanan bölgede, orijinal eklem kıkırdağı ynı yapıda bir doku ile örtülmüş olur.
  • Komplikasyonu çok azdır.
  • Skar genellikle yaşanmaz.
  • Küçük kesiler ile gerçekleştirilir.
  • Hastanın bütçesini de çok fazla yormaz.
Artroskopik Mozaikplasti

Artroskopik Mozaikplasti Hangi Hastalara Uygulanabilir?

Artroskopik Mozaikplasti de diğer operasyonlar gibi bazı kritelere göre uygulanır.

  • Eklemde şişlik, takılma ve ağrı gibi şikayetleri olan iyi sınırlı, tam kat, ve hasarlı alanın boyutunun 1 ila 4 cm² arasında olan hastalara uygulanır.
  • 50 yaş altı hastalara uygulanır.
  • Yüksek fiziksel beklentiye sahip olan hastalar için uygundur.

Reklam Alanı


Mozaikplasti Hangi Hastalara Uygulanmamalıdır?

Artroskopik Mozaikplasti de uygulanmaması gereken bazı durumlar vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yaygın kıkırdak hasarı olan kişilere uygulanmaz.
  • 8 cm² den büyük hasarlı alana sahip olan hastalara uygulanmaz.
  • Romatizmal hastalıklara bağlı kıkırdak hasarı olan hastalar için uygun değildir.
  • Düzeltilmemiş bağ sorunu olan kişilere uygulanmaz.
  • Rehabilitasyona uyum sağlayamayacak hastalara uygulanmaz.
  • Düzeltilememiş dizilim bozukluğu yaşayan hastalara uygulanmaz.
  • Büyüme plakları açık olan hastalara uygulanmaz.
  • Eklemde, karşılıklı hasarın olduğu durumlarda uygulanmaz.
  • 50 yaş ve sonrası hastalarda mecburi olmadıkça uygulanmaz.

Artroskopik Mozaikplasti Sonrası Taburcu İşlemleri

Artroskopik Mozaikplasti işleminde hastanın durumuna göre geceyi hastanede geçirmelerinin istenmesi mümkündür. Ancak, özellikle diz artroskopisi sonrası hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. Eklemde yapılan işlemin çeşidi, eklemin içine dren yerleştirilmesi ya da hastanın fiziksel durumu göz önünde bulundurularak, hastanede yatma süresi birkaç güne de çıkabilir. Artroskopik Mozaikplasti operasyonlarında iyileşme süreci konforlu ve hızlıdır. Yine de süreç boyunca hastanın kesinlikle doktorlarının tavsiyelerinin dışına çıkmaması gerekir.

Reklam Alanı


Artroskopik Mozaikplasti işlemi Nasıl Sonuçlar Verir?

Artroskopik Mozaikplasti uygulanan hastaların orta ve uzun dönem takiplerinde büyük oranda başarılı sonuçlar alınır. Mikro kırık uygulaması ile tedavi edilen hastalara kıyasla daha yüksek bir aktivite seviyesi ve daha erken spora dönüş gözlemlenir. 40 yaşın altında, erkek hastalarda daha iyi sonuçlar alınır. Diz ekleminde ve kıkırdak hasarının 3cm2'nin altında olan olgularda da başarı oranı oldukça yüksektir.

Artroskopik Mozaikplasti’de Bir Sorun Olur Mu?

Artroskopik Mozaikplasti işleminde en önemli sorun, verici alanının yani kullanılabilecek doku miktarının kısıtlı olması durumudur. Böyle bir durumda en fazla 4 cm2'ye kadar olan kıkırdak hasarlarında tedavi uygun görülür. Daha büyük hasarlarda ise hücresel tedaviler tercih edilir. Büyük hasar saptanan alanlarda, eklem yüzünün normal kontürünü oluşturmak ve hasarlı bölgenin tamamen kaplanmasını sağlamak teknik olarak zor olabilir. Yük taşımadığı düşünülse de bazı hastalarda verici alana ait ağrı ve şişlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yerleştirilen silindirin kaynamaması, eklem içine düşmesi ve kırılması gibi sorunlar ise nadir olarak görülür.

Reklam Alanı


Loader