En iyi doktor ve hastaneyi sizler için organize ediyoruz.

Dirsek Protezi



Dirsek Protezi

Dirsek protezi, dirseği oluşturan eklemlerin yapay protez malzemesi ile değiştirilmesidir. Genel olarak kırık sonrasında tedaviden verim alamayan ya da romatizmal hastalıkları olan hastalarda kullanılır. Kullanılacak protez ve operasyon teknikleri hastaya ve hastalığa göre değişiklikler gösterir.

Dirsek protez operasyonu genel olarak tamiri sağlanamayan eski kırıklar zemininde meydana gelen, dirsek tutulmaları gibi sonuçlara yol açan olaylar sonrası uygulanan bir ameliyat şeklidir. Dirseği oluşturan ön kol ve kol kemikleri arasına dirsek ekleminin yerine geçecek, metal ve polietilen malzemeden oluşan bir protez malzemesi yerleştirilir. Dirseğin olabildiği kadar hareketlendirilmesini ve yük taşıyabilir hale getirilmesini amaç eder.

Reklam Alanı


Diğer eklem ameliyatlarına göre daha nadir uygulanan bir yöntemdir. Yine diğer protezlerde olduğu gibi çektirilen, uygun röntgenler üzerinde de titiz bir çalışma yapılmalıdır. Böylece ameliyattan önce kullanılacak protez hakkında bilgi sahibi olunmalıdır, dirsek protezi operasyonları ortalama 1 ile 1,5 saat arasında sürer ve hasta ertesi gün fizik tedavi programlarına başlatılır. Dirsek eklemleri hastaların dayanabileceği ve tolere edebileceği kadar hareketlendirilmelidir. Hastaların taburcu olma süreleri 3 ile 5 gün sürebilir. Bu zaman içerisinde dirsekler aralık verilmeden hareket ettirilmelidir. Fizik tedavi ameliyattan sonra başlar ve hasta taburcu olduktan sonra da devam eder. Taburcu olan hastalar 1 ile 1,5 ay sonra dirsek hareketlerinde bağımsızlığa kavuşur ve çok ağır olmadığı sürece yük taşımalarına kademeli olarak izin verilir.

Dirsek Protezi

Dirsek Artroplastisi Nedir?

Aslında genel olarak bir tanım yaparsak, artroplasti terimi, eklemin yeniden yapılandırılması olarak geçer. Protez olarak da çevirebileceğimiz bu terim, omuz, dirsek, ayak bileği, kalça ve diz eklemlerine ihtiyaç halinde uygulanmaktadır. Bu işlem dize eklemleriniz zaman içinde çok aşınması ile beraber, daha çok diz eklemlerinde yapılmaktadır. Yine düşmelere ve yaşlılığa bağlı deformasyonlarda kalça protezlerini görmekteyiz.

Artroplasti Hangi Durumlarda Yapılır ve Önerilir?

  • Oluşan kırıkların mevcut tedavilerle ortadan kaldırılamaması durumunda protez işlemi düşünülür.
  • Eğer herhangi bir eklemin yeteri ölçüde görevini yapamadığı gözlenirse ve bu tedavi edilemiyorsa
  • Kemik tümörü vb. vakalarda
  • Kıkırdak yapı da meydan gelen onarılamayan büyük kayıplarda

Yukarıda saymış olduğumuz durumlarda ilgili hekim tarafından artroplasti seçeneği de değerlendirilir ve hastaya sunulur.

Reklam Alanı


Dirsek Eklemi Nasıldır? Nasıl Kullanılır?

Dirsek eklemleri genellikle tıbbi literatürde, humerus, ulan ve radius adlı kemiklerin bir araya gelmesi ile oluşur. Zaman ve yaş ile beraber dirsek de bazı problemler meydana gelir. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünde dirsek protezi ameliyatı yani artroplasti önerilebilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kemik sisteminin içine belli malzemelerden oluşan bir protez yerleştirilir. Tıp dünyasında çok çeşitli protez ameliyatları yapılırken, dirsek protezi nadir yapılan ameliyatlardandır. Ancak yine de ihtiyaç durumlarında hastalara uygulanmaktadır.

Ameliyatların en önemli amacı, artık yük taşıyamaz ve hareket edemez bir hale gelen, dirseğin ski fonksiyonuna kavuşması sağlanmaya çalışılır. Ameliyat çok uzun sürmese de hastane de 3- 5 gün civarı kalındıktan sonra taburcu olunur. Birçok ameliyatta olduğu gibi, fizik tedaviye ameliyat sonrası hemen başlanması önerilir.

Dirsek Protez Ameliyatı Süreci Nasıldır?

Her ameliyatta olduğu gibi bu protez işleminde de hastadan yazılı onam belgesi alınır. Her ameliyatta olan anestezi, kan tahlilleri ve ciğer filmleri çekildikten sonra, hastanın operasyona engel bir duruma yoksa protez malzemesi de belirlenerek hasta ameliyata alınır. Ameliyat esnasında protez malzeme yerleştirildikten sonra, çoğunlukla estetik dikiş kullanılarak operasyon tamamlanır.

Dirsek Protezi Herkese Yapılır Mı?

Doktorların gerekli tetkikleri sağlaması ile beraber herhangi bir sıkıntısı olmayan hastalar için dirsek protez ameliyatı planlanır ve gerçekleştirilir. Yine hastanın fizyolojik yapısı uygunsa, aynı gün içinde iki kola da dirsek ameliyatı uygulanabilir. Protez parçanın ana malzemesi, metal veya polietilen malzemeden üretilir. Son dönem protez malzemeleri ise seramik ve kompozit malzemelerden üretilmektedir.

Reklam Alanı


Hastaların aklına genelde implant malzemelerinin kalitesinin farklı olup olmadığı geliyor. İster istemez vücuda yerleştirilecek olan parçanın güvenilir olup olmadığı merak ediliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, tüm implant protez ürünleri beli standartlarda üretilir.

İhtiyaç duyulduğunda doktor kontrolünde yapılan bu ameliyatlar, genellikle ilerleyen yaş ile birlikte kıkırdak dokusunu kaybeden kişilere yapılır. İlk etapta diğer tedaviler uygulanır ve bir sonuç elde edilemezse protez seçenekleri de hastaya sunulur.

Dirsek protezi veya diğer protez ameliyatları kemik tümörü durumlarında da özellikle tercih edilir. Çok yaygın değildir belki ama bu gibi ameliyatlarda tümör kısmı da çıkartılır, temizlenir ve protez işlemi böyle yapılır.

Dirsek Protezinde Fizik Tedavinin Önemi Nedir?

Dirsek ameliyatlarında ve her türlü ortopedik ameliyatta fizik tedavinin yeri çok önemlidir. Aslında hem cerrahi müdahaleyi hem de fizik tedaviyi bir bütün olarak düşünmek gerekir. Yani yapılan işlemi tamamlamak ve tedaviyi tam anlamıyla tamamlayabilmek adına fizik tedavi şarttır.

Fizik tedavi çok önem arz ettiği için dirsek protez ameliyatı sonrası hemen fizik tedavi süreci başlatılır. Hatta hasta 3 ila 5 günlük bir süreci hastane de geçirecektir. Bu süreçte bile dirsek protezi sonrası fizik tedavi zaman kaybetmeden başlatılır.

Dirsek Protez Ürünlerinin Ömrü Ne Kadardır?

Bu soru da hastalar tarafından çokça merak edilir, protezlere genel itibariyle biçilen kullanım ömrü 10 yıl kadardır. Protezlerin değişen malzemeleri ile beraber, kullanım ömürleri de nerdeyse iki katına çıkmıştır. Bu durumda kullanım süresini dolduran protezlerin doktor kontrolünden geçerek değiştirilebileceği de bilinir.

Eğer dirsek artroplastisi ameliyatını tecrübeli bir doktorda yaptırırsanız, her ameliyatta olacak sorunlar dışında problemler yaşamazsınız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da protez implantlarının yerinden oynamaması gerektiğidir. Eğer bunun dışında bir sorun yaşanmazsa protezler uzun yıllar kullanılabilir.

Reklam Alanı


Dirsek Protezlerinin Avantajları Nelerdir?

Artık harekette zorlanan dirsek ekleminin olabilecek en iyi fonksiyonda çalıştırılabilmesi ilk amaçtır. Sosyal hayata ve işlerine yeniden dönen hastalar, eski günlerine dönebilecektir.

Ameliyat işlemlerinin uzman bir ekip elinden çıkması gerekir. Aynı zamanda, ameliyat sonrasında planlanan fizik tedavi süreci de, ameliyatı yapan uzman hekimle koordineli bir içimde düzenlenmelidir. Tüm protez ameliyatlarında, fizik tedavinin tamamlayıcı bir unsur olduğu asla unutulmamalıdır.

Tüm hastaların dirsek artroplastisi ameliyatından en yüksek verim alabilmesi için doktorlarının tavsiyelerine uymaları ve bununla beraber, fizik tedavi süreçlerini aksatmamaları gerekir. Dirsek protez ameliyatları çok fazla yapılmasa da gerekli görülen her durumda hastalara uygulanmaktadır.

Reklam Alanı


Loader