04.10.2024
Açık
İstanbul - 22 °C

Artroskopik Menisküs Onarımı



Artroskopik Menisküs Onarımı - Diz

Menisküs ameliyatı artroskopi adı verilen kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Artroskopik menisküs onarmı, diz operasyonunda 2 ya da 3 küçük kesi açılarak, açılan bu kesilerden girilir. Kamera ve tedavi araçlarının yardımı ile diz tamir işlemi gerçekleştirilir. Yırtığın nerede oluştuğuna ve hastanın yaşına bağlı olarak menisküs yırtıkları dikilebilir. Artroskopik menisküs onarmı ile hasta çok çabuk iyileşebilir. Normal yaşantısına hızlı bir şekilde dönebilir.

Reklam Alanı


Çoğu artroskopik girişim lokal anestezi ile yapılabilir. Böylece hasta genel anestezinin ortaya çıkarabileceği olumsuzlukları yaşamamış olur. Açık ameliyata göre daha az ağrı yaşanır. Yaşanan ağrılar basit ağrı kesiciler ile kısa sürede ortadan kalkar. Hastanede kalış süresi açık ameliyata kıyasla çok daha azdır. Hastaların çoğu aynı gün taburcu olur. Açık ameliyatlarda ise durum çok daha farklıdır. Hasta 1 hafta kadar hastanede kalabilir. Artroskopinin en büyük avantajı kesinin küçük boyutta olmasıdır. Bu sayede hasta hem hızlı iyileşir hem deha çabuk eve dönülebilir. Artroskopik menisküs onarmı, çok az oranda enfeksiyon riski taşır.

Artroskopik Menisküs Onarımı

Menisküs Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Menisküs, diz eklem yapısının içinde bulunan ve bütün diz hareketlerinin kontrolünü sağlayan fibrotik doku yapısına verilen addır. Kaval kemiği üzerinde yer alan menisküs, iç ve dış olmak üzere yarım ay şeklindedir. Kıkırdak yapısına sahiptir. Menisküs, bütün diz hareket sistematiğini yönetir.

Uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı diz ekleminin oluşumlarıdır. Menisküs, bu yapıların tam ortasındaki denge görevini görür. Tamamı ile bu yapının hareket fonksiyonlarından sorumludur. Diz ekleminin hareketleri sırasında kaval kemiğinin üst ucunda konumlanmış olan menüsküs, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında kıkırdak bariyeri oluşturur. Bu bariyer sayesinde vücutta ortaya çıkan diz hareketleri sırasında uyluk ve kaval kemiğinin birbiriyle sürtünerek aşınması engellenmiş olur. Bu durum hareket sisteminin sağlığı açısından oldukça önemli bir işlevdir.

Her yaş grubunda menisküs problemi ortaya çıkabilir. En sık rastlanan diz yaralanmalarının başında menisküs yırtıkları gelir. Zedelenme, ani yapılan hareketler ya da diz bölgesine fazla yük binmesi gibi durumlarında menisküs hasarları sıkça karşımıza çıkar. Menisküs tedavisinde Artroskopik menisküs onarmı, diz operasyonuna ihtiyaç duyulur. Yaşanan menisküs zedelenmelerinin belirtilerini sıralayalım.

  • Diz bölgesinde yaşanan şişlik,
  • Dizin hareket ettirilmesinde yaşanan zorluk,
  • Diz bölgesinde kilitlenme hissinin yaşanması,
  • Diz bölgesinde şişme yaşanan yerde şiddetli ağrı hissedilmesi,

Menisküs yırtılmalarında hasta genellikle diz hareketi sırasında diz eklemi ve çevresinde takılma hissi ve bu takılmaya bağlı ses şikayeti ile doktora başvurur. Bu takılma hissi, uyluk ve kaval kemiği arasında yer alan kıkırdağın gevşediğine işaret edebilir.

Reklam Alanı


Menisküs Hasarlarının Belirtileri Nelerdir?

Menisküs hasarlarının oluşumu sırasında hastalarda genellikle ani bir ağrı ve batma ya da yırtılma gibi şikayetlerle kendini gösterir. Menisküs yırtığının yerine göre ağrı dizin iç ya da dış kısmında daha belirgin bir haldedir. Birkaç saatte dizin içinde sıvı ya da kan toplanmasına bağlı olarak diz ekleminde şişlik yaşanır. Genellikle hasar gören dizin üzerine basılabilir. Ancak, topallama yaşanır. Sporcular genellikle sporu bırakmakla karşı karşıya kalır.

Yaralanma şiddeti yüksekse menisküs yırtıklarına diz eklemi çapraz ya da yan bağlarının kopmaları da eşlik eder. Böyle bir durumda dizde boşluk hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen hasar gören menisküs parçası, diz eklemi oluşumunda görevli kemiklerin arasında sıkışır ve diz hareketini engellemeye başlar. Bu duruma kilitli diz adı verilir. Erken dönemde Artroskopik menisküs onarmı, diz operasyonu ile tedavi edilir.

Zaman ilerledikçe dizde yaygın ağrı azalır. Menisküsün üzerinde noktasal olarak hissedilir. Ağrı özellikle ani dönüşlerde ortaya çıkar. Çömelme gibi durumlarda da hasta şikayetçidir. Yırtık menisküs parçaları eklem yüzeyleri aralarına sıkışabilir. Bu durum da dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bununla birlikte daha önceden dizde olmayan kıtırtı gibi sesler ortaya çıkmaya başlar.

Reklam Alanı


Menisküs Yırtıkları Tanısı Nasıl Konulur?

Doktor menisküs yırtığı tanısı koyması için önce olayın oluş şeklini dinlemek ister. Daha sonra dizi muayene eder ve menisküs yırtığı bulgularını detaylı bir şekilde araştırır. Muayene sırasında yan ve çapraz bağları da muayene eder. Fizik muayene ve hasta şikayetlerini değerlendiren doktor, menisküs yırtığı tanısını büyük ölçüde belirlemiş olur. Dizde yaşanan aşınma ve eskimenin miktarını ölçümleyebilmek ve kemik yapılarda başka bir sorun olup olmadığını çözebilmek için röntgen grafileri talep edebilir.

Bazı hastalarda yırtık olmadığı halde yırtık varmış gibi yalancı pozitif sonuç ortaya çıkabilir. Bunun tam tersi de olabilir. Yırtık olduğu halde saptanamayabilir. Özellikle daha önce Artroskopik menisküs onarmı, diz operasyonu yapılmış ise hata payı çok daha fazla artar. Bu durumda daha ileri tanısal yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle tedavinize karar vermeden önce doktor, görüntüleme, hikaye ve fizik muayene bulgularını bir arada değerlendirir.

Böyle durumlarda tedaviyi netleştirmek için artroskopi yöntemlerinden faydalanılır. Kapalı bir operasyon olan Artroskopik menisküs onarmı, sonrası hasta kısa sürede normal yaşamına geri dönebilir.

Menisküs Nasıl Tedavi Edilir?

Menisküs, damarlanma özelliği taşıdığı için kendi kendine iyileşme göstermesi oldukça zor olan bir doku yapısıdır. Diz ekleminin fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için menisküs yırtıklarında ilk tercih edilen yöntem cerrahidir. Özellikle hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrı gibi durumlarda genellikle Artroskopik menisküs onarmı gerçekleştirilir. Artoskopik ameliyatlarda 2 yöntem tercih edilir. Menisektomi ve menisküs onarımı yöntemleri uzun vadede diz ekleminin sağlıklı şekilde fonksiyonlarına devam etmesini hedefler. Menisküs onarımlarında uygulanan artoskopik yöntemleri sıralayalım.

Reklam Alanı


  • İçten dışa tamir; menisküs yırtıklarında uygulan standart bir tedavidir.
  • Dıştan içe tamir; direk sinirin korunmasını amaçlayan güvenli bir cerrahidir.
  • Hepsi içeride tamir; genellikle kök yırtık tedavilerinde tercih edilen bir yöntemdir.

Yapılan birçok çalışmada her üç tekniğin de birbirine benzer başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

Reklam Alanı


Loader