03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Artroskopi



Artroskopi

Geçmiş yıllardan günümüze kadar sürekli gelişen ortopedik cerrahide artroskopinin ortaya çıkmasıyla birlikte bazı açık ameliyatlar kapalı artroskopik yöntemlerle yapılmaya başladı. İlk uygulamalarda Artroskopi, tanısal ameliyatı açık ya da artroskopik uygulamak teknik donanım ve eğitim ile yapılırken, günümüzde birçok eklem içi hastalık ya da yaralanmanın standart tedavisi olarak değerlendirilir.

Artroskopide birçok avantaj ön plana çıkar. Ancak bu durum açık cerrahi kötüdür, artroskopik cerrahi iyidir olarak algılanmamalıdır. Eklem içinde yapılacak işlemlerin yeterli görülmediği hastalıklar vardır. Bazı kompleks tedavilerin uygulanması gereken durumlarda, artroskopi ile açık yöntemlerin birlikte kullanılması gerekebilir. Kalça eklemleri içinde yer alan kıkırdak dokunun ve labrum dokusunun tedavisi artroskopik olarak yapılması çok daha uygundur. Aynı operasyonda açık cerrahi ile kalça ekleminin açısal konumunu değiştirmek gerekebilir.

Reklam Alanı


Bu nedenle Artroskopi, tanısal bir işlem yapan ortopedistin ilgili anatomik bölgenin açık cerrahisi ile yapılan tedavilere de aynı şekilde hakim olması gerekir.

Artroskopi

Artroskopi Nedir?

Artroskopi, ortopedik endoskopi dallarından biridir. Eklem içinin artroskop adı verilen bir aletle görüntülenmesi Artroskopi olarak adlandırılır. Geçmişte sadece Artroskopi, tanısal amacıyla kullanılanılırken günümüzde artık çeşitli ameliyatlar yapılabilir. Günümüzde Artroskopi, tanısal Artroskopi ve Artroskopik Cerrahi olarak adlandırılır. Artroskopik cerrahi ameliyatları kapalı ameliyatlardır. Artroskopi, klasik ameliyatlara göre eklemin açılmamasından kaynaklı üstünlüğe sahiptir.

Ameliyat sonrası oluşan komplikasyonların sayısı düşür. Rehabilitasyon daha kısa ve kolaydır. Hasta kısa bir süre içinde günlük aktivitelerine, spora, hatta işe dönebilme imkanına sahiptir. Artroskopi, tanısal omuz, dirsek, ayak bileği, el bileği ve kalça eklemlerinde uygulanır. Tanısal uygulamalar lokal anesteziyle yapılabilir. Tedavi amacıyla yapılan artroskopilerin uygulanması için bölgesel ya da genel anestezi uygulanması gerekir.

Görüntü alabilmek için işlem sırasında eklemin içi bir sıvı kullanılarak şişirilir. İşlemin tamamlanmasının ardından bu sıvı boşaltılır. Ameliyat esnasında, eklem içinde yer alan tüm dokular 4 ila 6 kez büyütülerek görüntü alınır. Böylece ayrıntılı bir tanı alınmış olur. Kamera, açık cerrahi uygulama sırasında zor ulaşılan bölgeleri de görüntüler. Artroskopi, tanısal uygulaması sonrası eklem içinde belirlenen hastalıkların tedavisi, yine küçük kesiler aracılığı ile yapılır. Operasyonda yerleştirilen mekanik ve motorlu aletler aracılığı ile işlem pratik bir şekilde yapılabilir. Artroskopik işlem sonrası hastanın, hastanede kalma süresi yapılan işlemlere göre değişiklik gösterir. Bazı basit işlemler sonrası hasta aynı gün içerisinde taburcu olabilir.

Reklam Alanı


Artroskopi Nasıl Yapılır?

Artroskopik cerrahi tedavisinde ameliyathane şartları ve anesteziye ihtiyaç duyulur. Artroskopi, tanısal lokal anestezi ile yapılır. Tanı ve tedavi için bir ya da birden fazla kesi yapılması gerekebilir. Cerrahi işlemde ihtiyaç duyulan aletler ikinci bir kesi uygulanarak eklem içerisine sokulur. Cerrahi video monitöründen eklem içinin seyredilmesiyle gerçekleştirilir. Gerekli durumlarda artroskopinin tamamı videoya kayıt edilir. Artroskopi, tanısal tamamlandıktan sonra, eklem içine biriken sıvıyı dışarı atmak için bir dren yerleştirilir. Bu dren ameliyat sonrası bir sonraki pansumada alınır. Artroskopiden sonra genellikle hafif ağrı kesiciler yeterli olur.

Artroskopi, Tanısal Hangi Durumlarda Gerekir?

Eklem hastalıklarında teşhis koymak için hastanın öyküsünün dinlenmesi, fizik muayene ve direkt grafiler ve laboratuar tetkiklerinden yardım alınır. Doktor gerekli görürse bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemesi alınmasını isteyebilir. tüm bu uygulamalara rağmen teşhis zorluğu olan hastalıklarda artroskopik inceleme yapılabilir. Artroskopi, tanısal uygulama sıklığı diz, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek ve kalça eklemleri olarak sıralanabilir.

Artroskopi ile Hangi Hastalıklar tedavi edilebilir?

Eklemler karşılıklı kemikleri örten kıkırdak yüzeylerden oluşur. Her bir eklemin kendine özel eklem içi ve dışı bağları vardır. Menisküs ve labrum gibi özel anatomik dokularda eklemlerde yer alır. Eklem içindeki hemen hemen her anatomik dokunun tedavisi artroskopik yöntemle yapılabilir.

Reklam Alanı


Diz eklemindeki uygulamalar; menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralanması, ön ve arka çapraz bağ yaralanması, eklem zarı hastalıkları Artroskopi, tanısal ve cerrahi uygulamaları ile tedavi edilebilir.

Kalça eklemindeki uygulamalar; kalça sıkışması nedenlerinden “cam” ve “pincer” yapıları, labrum yırtığı, ligamentum teres yaralanması, eklem zarı hastalıkları, kalça eklem etrafında sıkışmaya sebep olan leğen kemiği ve uyluk kemiğine ait yapısal bozukluklar Artroskopi ile tedavi edilebilir.

Omuz eklemindeki uygulamalar; omuz sıkışma sendromu, tedonlarındaki yırtıklar, Biseps tendonunda dejenerasyon, omuz ekleminin tekrarlayan çıkıkları ve sinir sıkışması sendromu Artroskopi ile tedavi edilebilir.

Ayak bileği eklemindeki uygulamalar; ayak bileğinin ön tarafında yaşanan hastalıklar ve ayak bileği arka tarafında yaşanan hastalıklar olmak üzere ikiye ayrılır. Kıkırdak yaralanması, eklem zarı hastalıkları, ayak bileği ile topuk kemiği arasında yer alan yarı oynar eklemde yaşanan çeşitli sorunlar ve daha birçok sorun Artroskopi ile tedavi edilebilir.

Reklam Alanı


Artroskopide eklemin görüntülenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılan kamera ve aletlerin kalınlıkları yaklaşık yarım santimetre ölçüsündedir. Bu durumda Artroskopi, tanısal sırasında bir santimetreden daha küçük kesilerin yeterli olduğunu gösterir. Eklem kapsülü ve üzerinde yer alan ciltte, eklem çevresinde yer alan kaslarda büyük bir kesiye gerek kalmaz. Açık ameliyatlarda kesilip açılan ve tekrar dikilen dokuların iyileşmesi için bir zamana ihtiyaç duyulurken artroskopik operasyonlarda portallerde bu iyileşme dönemine gerek kalmaz.

Ağrı kontrolü çok daha kolaydır. Ameliyat sonrasında fizik tedavi hareketleri çok daha rahat ve erken olur. Artroskopi sonrası kalan iz birkaç milimetre boyutundadır. Aylar sonra ise neredeyse görünmez hale gelirler. Açık ameliyatta kesi içinden ameliyat bölgesi sınırlı olarak görülür. Ancak, artroskopide kullanılan kamera sayesinde çeşitli açılardan bakılabilir. Bunun sonucunda eklemin tüm bölgeleri görüntülenebilir. İşlem daha konforlu yapılabilir. Artroskopi daha detaylı inceleme ve tedavide etkilidir. Artroskopi sunduğu avantajlar ile birçok hastalığın tedavisinde altın standart haline gelmiştir.

Reklam Alanı


Loader