Subdural Hematom Drenajı



Subdural Hematom Drenajı

Subdural Hematom, beynin dura mater ismi verilen dış meniksi ile araknoid mater ismi verilen iş mekniksi arasında yer alan boşlukta, çeşitli nedenlere (genellikle travma)bağlı olarak meydana gelen kafaiçi kanamasıdır. Genellikle düşme ya da kazalar sonucunda ortaya çıkar. Meydana gelen travma neticesinde toplar damar yırtılır ve kanama oluşur. Venöz kanama yavaş seyrediyorsa kafa içinde basınç ya da pıhtılaşma ortaya çıkınca durur. Semptomlar daha yavaş bir şekilde kendisini gösterir. Genellikle genç insanlarda çok şiddetli travmalar ile meydana gelmekle birlikte yaşlı insanlarda ise daha küçük travmalar dahi subdural hematoma neden olabilmektedir. Subdural Hematom drenajı ise; dura mater ve araknoid mater arasında meydana gelen kanamanın cerrahi müdahalelerle durdurulması işlemidir. Beyin cerrahisi uzmanları tarafından ameliyathanelerde yapılır. Yapılan drenaj işlemi sayesinde beynin hasar görmesine neden olunurken, hastalar için oluşan hayati riskler de ortadan kaldırılabilmektedir. Subdural Hematom bilindiği gibi akut ve kronik olmak üzere 2 farklı şekilde kendisini göstermektedir. Subdural Hematomun akut formu, ani gelişmekle birlikte çok yüksek oradan ölüm ve sakatlık riski taşır. Özellikle de yaşlı kişilerde ve kan sulandırıcı kullanan hastalarda ortaya çıkma ihtimali çok daha yüksetir. Genellikle acil müdahale gerektirir. Kronik Subdural Hematom ise genellikle 4 ya da 5 hafta öncesinde geçirilmiş bir hafif kafa travmalarının sonucunda ortaya çıkar. Yaşlı hastalarda daha sık görülür. Küçük travmalar neticesinde beyin ve zar arasında küçük asıcı venler koptuğunda kronik versiyon ortaya çıkar. Hastalığın gelişimi ise aylar ya da haftalar sürebilmektedir.

Subdural Hematom Drenajı

Subdural Hematom Drenajı Nasıl Yapılır?

Subdural Hematom Drenajı yapılacak olan hastalara ilk olarak ameliyathanede genel anestezi uygulaması yapılmaktadır. Daha sonra hastaların pozisyonuna karar verilir. En doğru pozisyon kanamanın en kalın olan yerinin en üst kısma getirilmesi şeklinde olacaktır. Ameliyatın bir sonraki aşamasında skalp bölgesinde kesi yapılacak alan belirlenerek saç tıraşı yapılır. İşlemin bitmesinden sonra bölge anti septik solüsyonlarla iyice temizlenir. Akabinde kesi atılacak olan alana lokal anestezi maddesi enjekte edilerek, kafa derisinin daha önceden belirlenmiş olan olanı kesilir. Kemiğe ulaşıldığında genel anestezi altında olan hastalara oluşan lezyon kısmında hematom büyüklüğüne göre bir veya 2 burr hole açılır. Burr Hole yapılacak olan alan hematomun konumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak yaygın olarak posterior frontal ile posterior parietal bölgesinden açılmaktadır. Subdural hematom drenajı için dura açılırken hematom basıncı değerlendirilir. Tüm hematomun en uygun şekilde beyin cerrahları tarafından boşaltılmasından sonra ilgili alan yıkanır. Dren ismi verilen hortum hematom boşlatılan alanda 48 saat duracak şekilde entegre edilir ve skalp kapatılarak ameliyat bitirilir.

Reklam Alanı


Operasyonun bitmesinden sonra hasta uygun yoğun bakım ünitesine alınarak yoksa damar yolu açılır ve idrar sondası takılır. Subdural Hematom Drenajı ameliyatı riskli olduğundan hastaların yaşamsal bulgularının sıkça kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle ameliyattan çıkan hastaların kat görevlisi hemşire tarafından nabzı ve şuur durumu takip altına alınacaktır. Özellikle de operasyonunun tamamladığı ilk akşam kontroller daha sık aralıklarla yapılır. Bunun yanı sıra gerek görülmesi durumunda beyin tomografi çekilir. Drenaj bitiminde hastaların normal koşullarda aşırı hissetmesi mümkün değildir. Ameliyattan sonra hastalar 1 gün yalnızca serumla beslenirler. Bir sonraki gün serum çıkarılarak ağızdan beslenme süreci başlar ve hastalara hareket ettirmek adına yürümeleri söylenir. Daha sonraki iki gün içerisinde ise hasta normal hayatına iyice dönmeye başlamıştır. Kendisini ilk iki güne göre daha rahat hisseder. Böylece hastalar kendilerini rahat hissettiklerin taburcu olurlar. Ameliyat dikişlerinin 7 ile 10 gün içerisinde alınmasıyla hastalar günlük rutinlerine geri dönebilmektedirler.

Subdural Hematom Drenajı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Subdural Hematom Drenajı işlemi yapılmadan önce alanında uzman beyin cerrahları hastaları hakkında detaylı bilgi toplayacaklardır. Aynı zamanda hastalar da ameliyat öncesinde genel sağlık durumları hakkında bilgi vermek zorundadırlar. Aksi takdirde operasyon esnasında ya da sonrasında oluşabilecek komplikasyonlardan sağlık kuruluşları sorumlu tutulamaz. Subdural Hematom Drenajı işlemine girecek olan hastalar kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorlarsa mutlaka doktoruna bilgi vermelidir. Bunun yanı sıra yeni geçirilmiş herhangi bir sağlık problemi bulunuyorsa, kumadin ya da aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa veya herhangi bir ilaca ve maddeye alerjiniz varsa operasyonu gerçekleştirecek hekime bildirmeniz gerekir.

Reklam Alanı


Subdural Hematom Drenajı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Subdural hematom, hastalarda baş ağrısına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir sorundur. Aynı zamanda beynin belirli bir bölümünün fonksiyonunu yerine getirememesine ve beyne bası yaparak hastaların hayati işlevlerinin engellenmesine neden olan ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Hatta bazı durumlarda pıhtı içindeki su tutma kapasitesi büyür ve genişler bu durum hastaların komaya girmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle Subdural Hematom Drenajı işlemi sonrasında hastanede yatarken ya da taburcu edildiğinde artan baş ağrısı şikayetinden yakınıyorsanız, anormal bir şekilde vücut ısınız artıyorsa yani ateşiniz çıkıyorsa, bayılma söz konusuysa, ameliyat yarasında şişlik ya da iltihap oluşmuşsa, yaradan sıvı geliyorsa, vücutta anormal kuvvetsizlik veya uyuşukluk sorunu varsa, uyku halinde artış meydana gelmişse mutlaka beyin cerrahisi uzmanından destek almanız gerecektir. Subdural Hematom Drenajından çıkan hastalar, bir süre hastanede yattıktan sonra taburcu edilirler. Ancak taburcu olduktan sonra da kişilerin bazı konularda çok dikkatli olması gerekiyor. Operasyon geçiren hastaların genelinde bir yorgunluk söz konusu olmaktadır. Bu genellikle normal karşılanır. Aynı zamanda günün öğleden sonraki zaman diliminde hastalar yatma isteği hisseder. Ara sıra olmakla birlikte baş ağrıları kendisini gösterir. Ancak endişe etmenize gerek yok çünkü bu ağrılar zamanla azalma eğilimine girer. Subdural Hematom Drenajı ameliyatından çıkmış hastalar kesinlikle ilk 3 ay boyunca araba kullanmamalıdır. Rutin doktor kontrolleri de asla ihmal edilmeden düzenli takip yapıldığında hematom sorunundan kurtulmanız mümkün olacaktır.

Reklam Alanı


Subdural Hematom Drenajı Riskleri Nelerdir?

Subdural Hematom Drenajı işlemi de tıpkı birçok cerrahi operasyon gibi bazı riskler içerir. Bahsi geçen riskler genel olmakla birlikte, operasyon geçirecek hastaların doktorları ile tüm detayları görüşmesi önemli bir gereklilik olacaktır. Subdural Hematom Drenajı işleminden sonra hastalarda en sık karşılaşılan risk enfeksiyon oluşumudur. Ancak bu çok endişe edilecek durumda değilse antibiyotik tedavisi kurtarıcı bir çözüm olacaktır. Bunun yanı sıra beynin aynı bölgesinde yeniden hematom birikme ihtimali vardır. Ameliyat tamamlandıktan sonra ameliyat bölgesinde boşaltma gereği duyulan pıhtı meydana gelebilir. Operasyona bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer genel riskler arasında ise inme ve nöbet bulunur. Çok nadir de olsa ölüm gerçekleşebilir. Subdural Hematom Drenajı ameliyatı sonrasında hastaların bacaklarında pıhtı oluşabilir (yani akciğer embolisi) ve bu pıhtının çeşitli yollarla akciğer gitmesine sebebiyet verilebilir. Fakat bu da ölüm gibi çok nadir söz konusu olan risklerdendir. Doğrudan gerçekleştirilen cerrahi işlemlerle alakalı olmayan bazı risklerin ortaya çıkması da ihtimaller dahilindedir. Mesela hastaların zatürre, kalp krizi ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkları başlayabilmektedir. Bu tür riskler ise genellikle ilaç tedavisiyle iyileştiriliyor. Söz konusu risklerle karşı karşıya kalmamak adına hem operasyon öncesinde hem de operasyon sonrasında kesinlikle doktor uyarılarının dinlenmesine özen gösterilmelidir.

Reklam Alanı


Reklam Alanı


Loader