Normalden daha küçük memelere sahip olmak, estetik kaygıların yanında pek çok kadın için özgüven kaybı gibi sorunlar yaşanmasına neden olur. Bu durumu değiştirmek için silikon protez kullanarak yapılan meme büyütme mammoplastisi tüm dünyada uzun süredir güvenle uygulanmaktadır. Silikon yerleştirilerek yapılan meme büyütme ameliyatı küçük olan meme hacmini büyütmede etkili olduğu gibi memelerdeki hafif sarkmaları gidermek adına da kullanılır.
Reklam Alanı
Meme büyütme ameliyatı hamile kalmaya engel değildir. Büyütme mammoplastisinde kullanılan meme protezleri anne sütünün miktarını ve içeriğini değiştirmez. Dolayısı ile bebekler de rahatlıkla emzirilebilir. Gelişen teknolojiler ile üretilen modern protezler ameliyat sonrası dönemde meme kanseri taraması için kullanılacak yöntemlerde de sonuçlarının değerlendirmesini etkilemez.
Meme büyütme ameliyatında implantın yerleştirilmesi için cilt yüzeyinde farklı giriş yerleri kullanılır. Bu bölgeler; meme altı kıvrımı çizgisi, meme başı çevresi ve koltuk altı çizgileridir. Uygulama bölgelerinin kendine göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Hangi uygulama bölgesinin seçilmesi gerektiğine meme yapısına, protezin konulacağı plana göre doktor ile birlikte karar verilir.
Günümüzde en çok tercih edilen bölge meme altı kıvrımıdır. İmplantın yerleştirileceği doku katmanı önemli bir konudur. Protez meme dokusunun alt kısmına, kas altına ve kas zarının altına uygulanabilir. İkili plana göre ise protezin üst kısmı kas altında kalacağı gibi alt kısmı ise meme dokusu altında yer alır. Doku katmanı seçiminde implantın iyi saklanması ve dışarıdan fark edilememesi temel amaçtır.
Protezin konulacağı katman seçiminde meme bölgesinde yer alan cildin kalınlığı, ameliyat öncesindeki memenin hacmi, kas yapısı gibi noktalara dikkat etmek gerekir. Meme büyütme operasyonu genel anestezi altında uygulanır ve operasyonun ertesi sabahı taburcu edilir. Büyütme Mammoplastisinde tercihen genel anestezi yapılır. Hasta tüm ameliyat boyunca uyur. Bazı cerrahlar uyuşukluk yaşanmasını sağlayan sedatif bir maddeyle birlikte lokal anestezi kullanmayı tercih edebilir. Lokal anestezi de hasta gevşek fakat uyanık olur.
Reklam Alanı
Ameliyat talebi ile başvuru yapan hastayı doktor değerlendirir. Memeler ile cilt tonusunun durumuna göre hangi tekniğin daha uygun teknik olduğuna doktor karar verir. Memelerde sarkma sorunu varsa, doktor meme dikleştirme ameliyatı da önerebilir. Doktorun hastaya önerdiği işlemin tüm detayları dikkatle dinlenmelidir. Kişi beklentilerini cerrah ile açıkça tartışmalıdır. Cerrah tedavi seçeneklerini ve her birinin olası risk ve sınırlarını açıklayacaktır. Sigara içen kişiler mutlaka bu durumu doktoruna bildirmelidir.
Cerrah ameliyata nasıl hazırlanacağı ile ilgili özel talimatlar verir. Yeme içme kuralları, sigara ve bazı vitaminlerin alınması ya da kesilmesi hakkında detaylı bilgileri hastaya aktarır. Ameliyattan sonra birkaç gün hastanın yalnız kalmaması önerilir.
Memenin boyutunu ve şeklini değiştiren büyütme mammoplastisi cerrahi bir işlemdir. Memelerinin çok küçük olduğunu düşünen kadınlar memesinin boyunu değiştirmek için, asimetrik memesi olan kadınlar meme boyutları arasındaki farkı gidermek için ve meme kanseri cerrahisi sonrası meme rekonstrüksiyonu için meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
Meme büyütme ameliyatı ile kişi estetik kaygısını giderir ve kendine güveni artar. Ameliyata karar vermeden önce kişinin beklentilerini iyi değerlendirmesi ve cerrah ile tüm detayları konuşması gerekir. Büyütme mammoplastisi için en uygun adaylar, görünümlerinde düzelmeyi hedefleyen kişilerdir. Büyütme mammoplasti için fiziksel olarak sağlık sorunu yaşamayanlar ve beklentileri gerçekçi olan kişiler doğru adaydır.
Reklam Alanı
Büyütme Mammoplastisinde İmplant (Protez) Tipleri Nelerdir?
Meme implantı silikon jel ile ya da salin olarak bilinen tuzlu-su solüsyonu ile doldurulmuş silikon kılıflardan oluşur. Kişinin beklentilerine göre çeşitli şekiller uygulanabilir. Bunlar; damla protez ya da yuvarlak şekilli protezlerdir. Hangi protezin kullanılacağı ile ilgili en doğru bilgiyi cerrah verecektir. Protez şekli memenin şekli ve göğüs yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Ameliyat sonrası hasta, birkaç gün yorgunluk ve hassasiyet hissedebilir. 24 ila 48 saat içinde hasta ayağa kalkabilir. Yaşanan sıkıntıların büyük bir kısmı doktorun reçete ettiği ilaçlarla kontrol altına alınır. Ameliyattan birkaç gün sonra gazlı bezler alınır ve hastanın özel bir sutyen kullanması istenir. Bu sutyen cerrahını önerdiği şekilde giyilmelidir. Hasta meme başlarında yaklaşık iki hafta yanma hissi yaşayabilir. Morlukların solmasıyla bunlar da azalır.
Memelerdeki şişliğin ortadan kalkması 3 ila 5 hafta kadar sürebilir. Oluşan ameliyat izleri; meme katlantı yeri, areola çevresi ya da koltuk altında mümkün olduğu kadar saklanır. Protez için cilt ve meme dokusu bir cep oluşturulması amacıyla kaldırılır. Meme implantları meme dokusu altına ya da göğüs duvarı kaslarının arka kısmına yerleştirilebilir. Ameliyat sonrasında meme hatları ve görünümü daha doğal durur.
Skarlar ise zaman içinde solar. Hasta birkaç gün içinde günlük yaşamına dönmeye başlar. Hastanın egzersizlere ve normal aktivitelere başlaması konusunda cerrahına danışması gerekir. Memelerde ameliyattan üç ila dört hafta sonra artık acı kalmaz, memelerdeki his normale dönmüş olur. Skarlar ise en az altı hafta kadar sert ve pembe olur. Bu süre tamamlandıktan sonra birkaç ay aynı boyutta kalır hatta genişlemiş görünür.
Reklam Alanı
Ameliyattan birkaç ay geçtikten sonra skarlar solmaya başlar ancak skarların olduğu ten hiçbir zaman eski hali gibi gözükmez. Meme büyütme ameliyatı sonrasında rutin meme kontrollerine devam edilmelidir. Kadınlar yeni edindikleri görünümlerinden memnun olacakları için, pek çok kadında meme büyütme operasyonunun sonuçları mutluluk vericidir. Plastik cerrah hastasının düzenli olarak muayenelerine gelmesini isteyecektir.
Her ameliyat risk taşıdığı gibi, büyütme mammoplastisinin riskleri ve spesifik komplikasyonları vardır. Memeye yerleştirilen protezin çevre dokularında, zaman içinde vücudun kendisinin yaptığı bir tabaka oluşur. Kapsül olarak da bilinen bu tabaka, yerleştirilen protezi sıkıştırarak protezin yer değiştirmesine neden olabilir. Aynı zamanda memelerin asimetrik görünmeleri ve memelerin sertleşmesi gibi durumlar da yaşanabilir.
Kapsül kontraktürü olarak adlandırılan bu durumda çeşitli yollarla tedavi uygulanır. Bazen kapsülün çıkartılması ya da rahatlatılması gerekebilir. Bazı hastalarda doktor gerek görürse, implant çıkartılır ve yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Her ameliyatta olabileceği gibi kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikme de ortaya çıkabilir. Kanamanın devam etmesi halinde, kanamayı kontrol altına almak ve biriken kanı boşaltmak için ikinci bir ameliyat gerekebilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı