11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 10 °C

Jinekomasti Düzeltilmesi



Jinekomasti Düzeltilmesi

Erkek hastalarda memelerin büyük olma durumu jinekomasti ile açıklanır. Erkeklerin yaşadığı bu durumda, kadınsı bir görünüm ortaya çıkar. Meme başlarının altındaki meme dokusunun hafif büyüme gösterdiği durumlarda meme başının altından kesi yapılarak, fazla dokunun cerrahi olarak çıkarılması jinekomasti düzeltilmesi işlemidir. Meme büyüme şikayetiyle başvuran erkek hastaların çoğu yalancı jinekomasti sahibi olarak tespit edilir.

Jinekomasti, herhangi bir patolojik sebep olmadan yeni doğan döneminde, erişkinliğe geçiş çağında ve yaşlılıkta ortaya çıkabilir. Bebeklik çağında ve erişkinliğe geçiş sırasında görülen jinekomasti genellikle geçicidir. Hormon bozuklukları, bazı ilaç kullanımları ya da çeşitli hastalıklar jinekomastiye sebep olabilir. Bunları kontrol altına almak da düzelme sağlayabilir. Genellikle bilinen bir sebep bulunamaz. Ancak, Jinekomastinin kalıcı olacak en güçlü tedavisi cerrahi uygulamadır.

Reklam Alanı


Jinekomasti düzeltilmesi operasyonu, genellikle genel anestezi altında liposuction ve cerrahi olarak çıkarma işlemi ile yapılır. En sık tercih edilen meme ucu etrafı insizyonu ile yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sonrası hasta günlük aktivitelerine hızlıca dönebilir. Daha büyük vakalarda liposuction ile yağ dokusu çıkarılır. Hangi yöntemin daha uygun olacağına hasta ile doktoru birlikte karar verir.

Jinekomasti Düzeltilmesi

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliğinin yaşanması sonucu, meme dokusu miktarında anormal ancak, iyi huylu büyüme yaşanmasına verilen addır. Bir hastada jinekomasti bir ya da iki memede birden görülebilir. İki memenin de düzensiz olarak etkilenip birbirinden farklı boyutlarda gelişim göstermesi durumudur.

Yeni doğan ve ergenlik çağındaki erkeklerde olabileceği gibi yaşlı erkeklerde de hormon düzeylerindeki normal değişikliklerin bir sonucu olarak jinekomasti gelişebilir. Ancak, jinekomasti gelişmesi için çeşitli nedenler de ortaya çıkabilir. Jinekomasti genellikle ciddi bir sorun değildir. Yine de birçok kişi bu durumla baş etmekte zorlanabilir. Jinekomasti yaşayan erkeklerin göğüslerinde ağrı hissettiği durumlar ortaya çıkabilir. Bazı kişiler ise yaşadıkları bu durumdan utanç hissedebilir.

Jinekomastinin ortaya çıkış nedenine bağlı olarak kimi hastalarda kendiliğinden iyileşme gözlemlenir. Kimi hastalarda ise sorunu çözmek için ilaç tedavisi ya da ameliyat gerekli olabilir.

Reklam Alanı


Jinekomasti ve Yalancı Jinekomasti Arasındaki Fark

Jinekomasti ve yalancı jinekomasti benzer fiziksel özellikler gösterir. Genişlemiş, iri bir göğüs ile kendini gösterir. Aradaki fark altında yatan sebeplerdir. Jinekomasti, genel olarak hormonal dengesizlik sonucu yağ dokusu ve bezlerden oluşan meme dokusunun aşırı gelişmesi halinde oluşur. Yalancı Jinekomasti de ise durum farklıdır. Yalancı jinekomasti aşırı yağ birikiminden kaynaklanır. Bu durumu klinik bir değerlendirme ile sadece doktor doğrulayabilir.

Gerçek jinekomastinin açık bir işareti, areola bölgenizin etrafında sert bir bez dokusu hissedebilmesidir. Dokunma sırasında acı verici olabilir. Bazı durumlarda ise meme ucu hassas bile olabilir. Yalancı jinekomastide ise tüm meme eşit oranda büyüme gösterir.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti gelişimi genellikle testosteron hormonunun düzeyindeki dalgalanmalar sonucu oluşur. Testosteron hormonundaki miktarın düşmesi bireyde testosteronun etkilerini bloke ederken, testosteronu azaltan ya da östrojen seviyesini artıran koşullardan kaynaklanabilir. İnsan vücudunda hormon dengesi çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilir. Jinekomastinin gelişmesinde ise doğal hormon değişiklikleri, ilaç kullanımı, alkol kullanımı, çeşitli sağlık koşullarından kaynaklanan komplikasyonlar ve bazı bitkisel ürünler gösterilebilir.

Testosteron ve östrojen hormonlar insanların cinsiyet özelliklerini kontrol eder. Testosteron hormonu vücut kıllanması ve kas gelişimi gibi erkeksi özellikleri yönetir. Östrojen hormonu ise göğüslerin büyümesi gibi kadınsı özellikleri kontrol etmekten sorumludur. Östrojen kadınlık hormonu olarak tanımlansa da erkeklerde çok küçük miktarlarda üretilir. Üretilmesi gereken normal değerler dışında üretilen östrojen ya da testosteron miktarı ile dengesiz oranda östrojen üretimi jinekomasti nedenlerindendir.

Reklam Alanı


Erkek bebeklerde görülen jinekomastinin nedeni, doğumdan önce annelerinin vücudunda bulunan östrojeninin etkisidir. Bebek büyümüş göğüslerle doğabilir. Meme dokusu birçok vakada doğumdan sonra iki ila üç hafta içinde ortadan kalkar. Ergenlik döneminde oldukça hareketli olan hormon seviyeleri nedeniyle jinekomasti görülmesi ihtimali daha yüksektir. Ergenlik döneminde gelişen jinekomasti vakalarının büyük bir kısmında şişmiş meme dokusunu tedavi etmeye gerek kalmadan ortadan kalktığı gözlemlenir.

Yetişkinlerde ise jinekomasti 50 ila 69 yaşları arasında tekrar yükselişe geçer. Bu yaş grubundaki her dört erkekten en az bir tanesinde jinekomasti belirtileri ortaya çıktığı, yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir. Çeşitli tedavilerde kullanılan bazı ilaçlar, jinekomastiye neden olabilir. Bu ilaçlar içinde prostat, prostat kanseri ve benzeri diğer durumları tedavi etmek için kullanılan anti-androjenler ilk sıralarda yer alır.

Doktorlar tarafından bazı durumlar için reçete edilen ya da sporcular tarafından kas kütlesini ve müsabakalarda performansı artırmak için yasa dışı olarak kullanılan anabolik steroidler ve androjenler de jinekomasti nedenleri içinde gösterilebilir. Bazı antidepresan çeşitleri ve kalp ilaçları da jinekomastinin nedenleri arasında gösterilebilir. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite bozukluğu tedavilerinde de kullanılan amfetaminlerin yanı sıra aşırı alkol üretimi de jinekomastiye neden olabilir.

Bazı sağlık sorunları vücudun normal hormon dengesini etkileyebilir. Klinefelter sendromu ya da hipofiz yetmezliği gibi normal testosteron üretilmesine engel olan ve hipogonadizme yol açan durumlar jinekomasti gelişmesine neden olabilir. Erkeklerde normal yaşlanma ile ortaya çıkan hormon değişikliklerinde özellikle aşırı kilolu erkeklerde jinekomasti ortaya çıkabilir. Testisleri, adrenal bezleri ya da hipofiz bezini etkileyen bazı tümörler, hormon üretimini etkileyerek dengesini değiştirebilirler ve jinekomastiye sebep olabilir.

Böbrek yetmezliği sonucu diyaliz tedavisi gören kişilerin yaklaşık yarısı hormonal değişiklikler yaşadığı için jinekomasti sorunu ile karşılaşabilir. Karaciğer sorunları ve siroz ilaçları hormon seviyelerinde değişiklikler ortaya çıkmasına neden olabilir. Yetersiz beslenme ve açlık jinekomasti ile ilişkilendirilebilir. Bunun en büyük sebebi ise insan vücudu yeterli beslenmeden mahrum kaldığında, östrojen seviyeleri aynı kalırken testosteron seviyeleri düşmesidir. Hormonal dengesizliğe neden olan bu durum sayesinde Jinekomasti ortaya çıkabilir.

Reklam Alanı


Jinekomasti Düzeltilmesi Süreci

  • Jinekomasti düzeltilmesi operasyon süresi 1-2 saat aralığında değişir.
  • Genellikle ilk tercih edilen liposuction olmasına rağmen bazı hastalarda açık cerrahi ile meme dokusunun alınması zorunlu hale gelebilir.
  • Ameliyat sayesinde sağ ve sol simetri sağlanır. Çok dikkatli bakılmadıkça farklılıklar görülmez.
  • Liposuction yapılan işlemlerde dren kullanılmaz ancak, açık cerrahi ile yapılan düzeltmelerde dren kullanılabilir ve 1 ila 3 gün arasında çıkarılır.
  • Cilt fazlalığı olan ya da liposuction ile meme dokusu tam olarak giderilemeyen hastalarda açık cerrahi tercih edilir. Böyle bir ihtimal ameliyat öncesi hasta ile paylaşılır.
  • Ameliyat sonrası genellikle hasta taburcu edilir. 1 ila 3 gün istirahat yeterli olur. İşlem sonrasında doktor tarafından önerilen korse 4 ila 6 hafta kullanılmalıdır. Hasta günlük yaşamına hızlı bir şekilde dönebilir.

Reklam Alanı


Loader