03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı



Açık Böbrek Taşı Ameliyatı ( Piyelolitotomi )

Boşaltım sisteminin en fonksiyonel ve önemli organlarından biri olan böbrekler, metabolizmayla birlikte meydana gelen atık maddelerin vücuttan atılmasında görev almaktadır. Fakat bazı durumlarda böbrek kanallarında genel olarak nedeni bilinemeyen faktörlerden dolayı bazı mineraller birleşerek sert bir yapıya bürünürler. Bu yapı böbrek taşı olarak isimlendirilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen bu hastalık, bir kez oluştuğunda tedavi edilse dahi yeniden nüksetme ihtimali her zaman vardır. Boşaltım sistemini olumsuz etkileyen taşları temizlemenin ise iki farklı yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri böbreğin idrar üretimi yapan etki kısmının kesilmesiyle gerçekleştirilen nefrolitotomi işlemidir. Diğer ise idrarın toplandığı alan olan pelvisin kesilmesiyle gerçekleştirilen piyelolitotomidir. Bazı durumlarda her ikisinin kombinasyonuyla da operasyon gerçekleştirilebiliyor.

Reklam Alanı


Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık böbrek taşı ameliyatı yani piyelolitotomi genellikle aşırı şişman hastalarda kullanılan bir tekniktir. İşlemin gerçekleştirilmesinde ilk olarak hastalara genel anestezi uygulaması yapılır. Daha sonra gövdenin ön kısmında yer alan kaburgaların 2 ya da 3 santimetre altından kaburgalara paralel olacak şekilde 10 ya da 15 santimetrelik kesi açılmaktadır. Akabinde operasyona girişmeden önce mesaneye bir kateter takılır. Operasyonun bitiminde ise operasyon bölgesinde bir de dren yerleştirilir.

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Riskleri

Piyelolitotomi açık böbrek taşı ameliyatı anlamında gelir. Her cerrahi müdahale gibi bu işlemin de bazı ciddi riskleri söz konusu olabilmektedir. Bilinen genel riskler arasında; akciğerlerin küçük bölgesinin kapanması ve buna bağlı olarak da akciğer enfeksiyon riski artabilir. Bacaklarda pıhtılaşmalara bağlı olarak ağrı ve şişmeler meydana gelebilir. Çok nadiren de olsa söz konusu pıhtıların bir ksım yerinden koparak akciğere kadar ulaşabilir ve ölüm meydana gelebilir. Açık böbrek taşı ameliyatının diğer risklerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Kalbe anormal yük birikimi ortaya çıkabilir ve bu nedenle de kalp krizi gelişebilir.
  • Operasyon esnasında vücuda verilen pozisyondan kaynaklı kas ağrıları meydana gelebilir.
  • Büyük böbrek damarlarında kanama meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da ek cerrahi girişime ya da kan nakline ihtiyaç duyulabilir.
  • Cerrahi esnasında böbreğin bağırsaklara yapışık olması durumunda da gerek duyulması durumunda bağırsağın bir bölümünün çıkarılması gerekebilir.
  • Karın içinde gizli kanama meydana gelebilir. Böyle durumlarda da sıvı tedavisi ya da ek cerrahi girişime ihtiyaç duyulabilir.
  • Karın içinde cerahat birikebilir. Bu da enfeksiyona neden olabilir.
  • Özellikle de erkek hastalarda ameliyat sonrasında idrar kesesinin rahat boşalamaması sebebiyle idrar sondası takmak gerekebilir.
  • Bağırsak içeriğinin kaçağına sebebiyet verecek bağırsak yaralanmaları oluşabilir.
  • Ameliyat sonrasında bağırsak hareketlerinde yavaşlama meydana gelebilir ya da bağırsak hareketleri durabilir.
  • Bazı hastalarda yara iyileşmesi anormal seyredebilir. Bu da yara ağzının kalınlaşmasına sebebiyet verebilir.
  • Yara yerinde fasyanın dikişlerinin atma durumu meydana gelebilir ve buna bağlı olarak da kısa ya da uzun vadede fıtıklaşma oluşabilir.
  • Şişman hastalarda kısmi olarak ya da tamamen yara yeri açılabilir.
  • Ameliyat sonrasında bağırsaklarda yapışıklık oluşabilir.

Reklam Alanı


Operasyon esnasında böbrek yetmezliği ortaya çıkabilmektedir. Bu da diyaliz ihtiyacı doğuran önemli bir faktördür. Açık böbrek taşı ameliyatı oldukça önemli bir operasyondur. Bu nedenle alanında uzman hekimler tarafından yapılması şarttır. Piyelolitotomi işlemi bilindiği gibi açık böbrek taşı ameliyatı anlamına gelir. Doktorların uygun görmesi durumunda ameliyatın kapalı yapılması da mümkün olabilecektir. Ameliyatın ne şekilde yapılacağına ise hastaların genel sağlık durumuna göre karar verilmektedir.

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

Piyelolitotomi operasyonu geçirecek olan hastaların ameliyata girmeden önce mutlaka Üroloji uzmanlarının önermiş olduğu bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Bunun için ilk aşamada doktorlardan operasyonun hangi tarihte yapılacağına dair bilgi edinilmesi gerekiyor. Zaten ameliyat öncesinde hastalardan talep edilen hususlar yazılı ve sözlü olarak belirtilecektir. Açık böbrek taşı ameliyatından bir gün önce hastalar hiçbir şey yememeli ve de içmemelidir. Aynı zamanda kan sulandırıcı kullanımına da kesinlikle son verilmesi gerekiyor. Özellikle de aspirin, coraspirin ve türevleri olan ilaçların kullanımı en az 1 hafta öncesinde bırakılmış olmalıdır. Bunun yanı sıra gece saatlerinde hakimler tarafından önerilen şekilde bağırsak temizliğinin de yapılması şarttır.

Reklam Alanı


Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

Piyelolitotomi ameliyatından sonra doktorların önerilerine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun için operasyon sonrasında Ürologlar tarafından önerilen şekilde tedavi için gereken ilaçların uygun bir şekilde kullanılıyor olması şarttır. Aynı zamanda ameliyatın 1. gününden itibaren aksi belirtilmedikçe hastaların mutlaka yürümesi gerekiyor. Ameliyattan sonraki 1 hafta dikişleri aldırmak şarttır. Dikişleri aldırmak için mutlaka sağlık kuruluşlarından yardım alınması önerilmektedir. Piyelolitotomi operasyonundan sonra doktor sizlere uygun olacak bir diyet ve ilaç tedavisi önerecektir. Mutlaka önerilen şekilde diyet uygulanmalı ve ilaçların kullanımı kesinlikle aktarılmamalıdır. En son aşamada ise operasyondan sonra önerilen zaman aralıklarına düzenli olarak poliklinik kontrollerine gidilmesi şarttır. Börek taşları alındıktan sonra yeniden oluşma ihtimali bulunur. Bu nedenle doktor kontrolünde olmak taşın yeniden oluşumuna engel olmak adına oldukça önemlidir.

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı

Açık Böbrek Taşı Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenmek Gerekir?

Ameliyat sonrasında en önemli hususlardan biri de beslenmedir. Öyle ki doku ve yaraların iyileşmesi adına vücudun bazı protein, vitamin ve de oksijene ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra sigara içiyorsanız ameliyattan en az 1 hafta öncesine kadar kullanımı durdurmalısınız. Eğer bu mümkün değilse de kesinlikle günde 1 ya da 2 taneden fazla içilmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde alkol kullanımı da hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrasında durdurulmalıdır. Piyelolitotomi ameliyatı sonrasında doğru besinleri tüketmek, yara iyileşmesini hızlandırıcı etki yapar. Bu nedenle; yumurta, soya fasulyesi, kuru bakliyat, kırmızı ve beyaz et gibi kaliteli proteinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca kurabiye ve ekmek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulması şarttır. Çünkü ameliyat sonrasında alınan gerekli kilo risk oluşturabilecektir. Öyle ki ameliyat sonrasında ister istemez fiziksel aktivitelere bir süre boyunca kısıtlanacağından yoğun enerji alımına da ihtiyaç duyulmaz. Her ameliyattan sonra olduğu gibi Piyelolitotomi işleminden sonra da hormon dengesi değişebilecektir. Bu da yaranın iyileşmesi üzerine olumsuz etki yaratır. Bu sorunun üstesinden gelebilmek adına özellikle de C ve D vitaminlerinin yeterince tüketilmesi şarttır. Öyle ki söz konusu vitaminler kolajen sentezinin artmasına da yardımcı olacaktır.

Reklam Alanı


Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Açık böbrek taşı ameliyatı çok uzun süren bir operasyon değildir. Ancak hastalar her şeyin yolunda olduğundan emin olabilmek adına bir gece boyunca hastanede kalırlar. Daha sonra taburcu edilirler. Akabinde evlerine geri dönebilmektedirler. Piyelotitotomi operasyonundan sonra hastaların bir süre boyunca istirahat etmeleri şarttır. Ayrıca hastalar bir süre boyunca ağrı kesici kullanmalıdır. Doktorların önerildiği şekilde ağrı kesici kullanmak, oluşan ağrının tolare edilmesi mümkün hale gelecektir. Ameliyat sonrasında hastaların anestezi nedeniyle sersemlemiş olma ihtimali bulunur. Bu nedenle hastaların yanında onlara refakat edilecek yakınlarının bulunması da son derece önemlidir. Açık böbrek taşı ameliyatı yanı piyelolitotomi işlemi, karnın alt bölümünde çıkarılan böbrek taşının boyutuna göre kesi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyatın ortalama 5 ya da 6 saat boyunca sürmesi muhtemel bir durumdur.

Reklam Alanı


Loader