Bir trimalleolar kırığı ayak bileğinde oluşan kırıktır. Ayak bileğinin düşmesi, aniden bükülmesin ya da döndürülmesinden kaynaklanan kırıklardan biridir. Diğer alt bacak yaralanmalarıyla birlikte bir trafik kazası sonucu da gelişebilir. Çok sayıda kemik, ayak bileği eklemini oluşturduğundan, kırılmış bir ayak bileğinin şiddeti, bir kemikteki bir çatlaktan oluşabileceği gibi birden fazla kemikteki kırılmaya, bazen cildi delme gibi durumlara kadar değişebilir. Kırıkla birlikle ağrı, şişlik, morarma ve deformite belirtileri ortaya çıkabilir.
Trimalleolar kırık cerrahi tedavisi genellikle iyileşme yaşanırken, kırık kemikleri hizada tutmak için metal plakaların, vidaların ya da tellerin bir kombinasyonunu kullanmaktan oluşur. Kırık kemikler olması gerektiği gibi birbirine kaynayana kadar ayak bileğinin ağırlık taşıması imkansızdır. Bu süre dört ayı bulabilir. Kemiklerin yerinden çıkmadığını anlayabilmek için bu süreçte röntgen çekilebilir. Ayak bileği hareket ettirilmeye başladığı anda eklem çevresindeki kasları güçlendirmek için bir egzersiz programı da çıkarılır.
Reklam Alanı
Trimalleolar kırığı bir tür kırık ayak bileği olarak ifade edilir. Ayak bileğinin içinde kalan alanda, shin kemiğinin alt ucu ya da tibia, medial malleol adı verilen bir kemik topuzu meydana getirir. Fibula adı verilen ince yapılı kemik türü, alt bacağın dışından aşağı doğru uzama yapar. Lateral malleol adı verilen bir yumru ortaya çıkar. Posterior malleol ya da üçüncü malleol, tibianın alt ucunun arkasında bulunan bir kemik dudağından meydana gelir. Ayak bileği kırığı, üç malleolin tümünde olduğunda trimalleolar kırığı olarak badlandırılır. İyileşme sürecinde kırık kemikleri birbirine sabitlemek için genellikle trimalleolar kırık cerrahi tedavisi gerekir.
Kırık ayak bileği kemikleri incelendiğinde, semptomların doğruluğu kanıtlanıyorsa, kırık olduğu tespit edilebilir. Doğru tanıyı koymak için röntgen çekilir. Bazı hastalarda ise sadece medial ya da lateral malleol kırığı yaşanabilir. Kemikler çok uzakta değilse ve kırığın stabil olduğu tespit edilirse, yani kemikler yeniden hizalandığında sabit kalır. Bu durumda cerrahi gerekmeyebilir. Tedaviye alçı ya da atel ile devam edilebilir. Medial ve lateral malleollerin oluşturduğu trimalleolar kırığı ya da bimalleolar kırığı halinde yaralanma tipik olarak dengesizdir. Genellikle trimalleolar kırık cerrahi tedavisi uygulanır.
Trimalleolar kırığının belirtileri diğer ayak bileği kırığı semptomları ile benzerdir. Şiddetli acı, kırık bölgesinde hassasiyet, yürüyememe, ayak bileğine ağırlık koymada zorluk yaşama, morarma, ayak bileğinin deformitesi, genellikle aşırı şişme gibi tipik belirtiler gösterir.
Reklam Alanı
Trimalleolar kırık, kararsız bir ayak bileği kırığıdır. Genellikle bu kırıklarda cerrahi tedavi önerilir. Ameliyatın diğer sağlık durumları nedeniyle çok yüksek bir risk oluşturması halinde cerrahi olmayan tedavi tercih edilecek yöntemdir. Doktor, tedavi planının bir parçası olarak reçetesiz ya da reçeteli olarak ağrı kesici bir ilaç tavsiye edebilir.
Trimalleolar kırık cerrahi tedavisi temel amacı, kırık ayak bileğini stabilize etmektir. Böylece iyileşme süreci hızlandırlır. Doktorun kullandığı kesin prosedür, yaralanmanın şiddetine göre değişiklik gösterir. Cerrahi prosedür, ayak bileğini stabilize etmek için aşağıda sıraladığımız bazı seçeneklerden oluşur.
Cerrah kemik grefti de yapabilir. Bu uygulama sayesinde kırıkları birbirine bağlamak için çok fazla parçaya bölünmüş kemiklerin yeniden eklenmesi sağlanabilir. Kemik grefti sayesinde artrit gelişme olasılığı da azaltılabilir. Trimalleolar kırık cerrahi tedavisi sonrası doktor hastanın durumuna bağlı olarak alçı, atel ya da parantez içine alabilir. Kullanılan aparatlar genellikle yarım bacaklı bir dökümdür. Dizinizde durması gerekir. Bunun yanında döküm ya da küme ayracı olanlar cerrahi prosedürün derecesine ve yaralanmanın şiddetine bağlıdır.
Hasta tedaviye geç kalırsa ve yaşanan deformite belirginleşirse kalan herhangi bir deformiteyi düzeltmek için daha sonra ek bir cerrahiye gerek duyulabilir.
Reklam Alanı
Trimalleolar kemiğin kırıktan sonra iyileşme süreci yaklaşık 6 haftadır. Ayrıca tendonlar ya da bağlar da hasar gördüyse, bunların iyileşmesi daha uzun bir zaman alabilir. Aynı zamanda iyileşmeyi etkileyen birçok faktör olduğun içiniki kişi aynı hızda iyileşmesi mümkün değildir. İyileşme süresi hastadan hastaya değişir ve diğer sağlık durumlarından, yaralanmanın şiddetinden, ameliyatın kapsamından etkilenebilir. Trimalleolar kırık cerrahi tedavisi sonrası iyileşme süreci hemen hemen aşağıdaki gibidir.
Trimalleolar kırık cerrahi tedavisi de bazı komplikasyonları olabilir. Bu komplikasyonları aşağıdaki gibi sıralayabilir.
Reklam Alanı
Bu komplikasyonlara ek olarak, spesifik yaralanma tipiyle ilgili bazı durumlarda yaşanabilir. Kırık bir süre ihmal edilirse, ayak bileğini daha iyi kullanabilmek için ek bir cerrahiye ihtiyaç durulabilir. Ayak bileğinde kalıcı bir deformite, yürümede zorlanma, denge sorunları ya da kronik ağrı şikayetleri olabilir. Pimlerden ve vidalardan kaynaklı ağrı oluşursa, bu durum ameliyatın bir komplikasyonu olabilir. Ancak pimleri çıkararak bu durum değiştirilebilir.
Trimalleolar kırık vakasının çoğunda insanlar tamamen iyileşir. Bunun yanında ayak bileğine zarar verdiyse ve ağrı devam ederse tıbbi yardım alınması çok önemlidir. Tedaviye başlama süreni ne kadar uzarsa, o kadar çok komplikasyon ortaya çıkabilir. Tedavi için beklemek, trimalleolar kırık cerrahisi tedavisi sonrası iyileşme sürecini uzatır. Trimalleolar kırık yaşandığında hiç zaman kaybetmeden gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlamak gerekir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı