Endoskopik Konka Bülloza Rezeksiyonu



Endoskopik Konka Bülloza Rezeksiyonu

Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu hakkında detaylı bilgilere sahip olmak için öncelikle burun içyapısı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Septum, burun boşluğunu sağ ve sol olarak iki bölüme ayırır. Kıkırdak ve kemik yapıdan oluşur. Konka yani burun eti, burnun içinde burun dış duvarında orta merkez hatta yer alan septuma doğru yarım C şeklini alarak uzayan kemik ve yumuşak dokudan oluşur. Konka septumun ayırdığı sağ ve sol bölmede genellikle 3, bazen 4 tane olarak yer alır. Bunlar alt, orta ve üst konka olacak şekilde isimlerini almıştır.

Reklam Alanı


Burun yapısına paralel en alt hatta yer alan konka en büyük olandır. En üstte yer alan konka ise en küçük olanıdır. Konka, farklı bir yapıya, lokasyona ve işleve sahip olan bir yapıdır. Konkalar, burun fonksiyonları içinde hayati bir önem taşırlar. Konkaların başlıca görevi, burundan solunan havanın hızını kesmek ve yavaşlama sağlamaktır. Havayı yaklaşık 25 C’ye kadar ısıtır ve akciğere girişe hazır hale getirir. Ayrıca ortamı nemlendirmek, yabancı maddeler ile parçacıklardan arındırmak ve bazı enzimler üretmek de temel görevleri arasında sıralanabilir.

Endoskopik Frontal Sinüs Cerrahisi

Orta konkanın burun yoluyla alınan havanın doğrudan sinüslere girişini engellemesi, görevleri arasında ilk sıralarda yer alır. Konka nefes alma işlemi gerçekleşirken, işlevlerini yerine getirebilmek ve akciğerleri korumak için kan dolaşımı ile doğru orantılı olarak büyüyüp küçülür. Böylece hava yolları stabil olmaktan çıkar. Dış etkenlere uyum sağlamasında rol oynar. Konka bülloza da genellikle orta konka içinde yer alır. Konka büllozada zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanabilir. Konka bülloza sık görülen paranazal sinüs anatomik sorunlarından biridir. Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu da bu tedavi yöntemlerinden biridir.

Konka Bülloza Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tanı Konur?

Büllöz konkanın genellikle hiçbir belirtisi olmaz. Çok büyüdüğünde burun tıkanıklığı yapabilir. Bazı durumlarda bulunduğu odada ya da çevresindeki diğer sinüslerde enfeksiyon durumu gelişmişse aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir.

  • Burun, sinüs ve gözlerin çevresinde dolgunluk hissi olabilir. Aynı zamanda basınç hissi ya da ağrı hissedilebilir.
  • Hasta burun tıkanıklığı şikayetinde bulunur.
  • Burun içinde yabancı cisim varmış gibi bir his olabilir.

Reklam Alanı


Konka bülloza tanısı da doktor tarafından muayene sırasında belirlenir. Konkanın olması gerekenden daha geniş görünmesi nedeniyle büllöz konka şüphesi duyulabilir. Kesin teşhis konması için bilgisayarlı tomografi ile bir görüntüleme talep edilebilir. Bilgisayarlı tomografi konkaların kesitini gösterir. Bu kesitler, konka içinde hava odacığının bulunması ile büllöz konka tanısının konmasına yardımcı olur. Burun tıkanıklığı, enfeksiyonunla birlikte geliştiğinde ağrı şikayetlerine sebep olabilir. Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu ile tedavi edilir. Ameliyat sırasında aşağıdaki tekniklere başvurulur.

  • Ezme: Doktor, içinde hava odacığı bulunan büllöz konkayı inceltir. Lokal ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir.
  • Türbinoplasti: Doktor, iki duvarlı odacığın dış tarafındaki yani göze daha yakın olan duvarı alarak konkayı küçültür. Bu işlem sırasında genel anestezi şarttır.

Endoskopik Konka Bülloza Rezeksiyonu Nedir?

Orta konka ince bir kemik yapıdadır. Orta konka kemik yapısı Lothrop'a göre %55 ön, %45 de arka etmoid hücrelerin uzanımları sonucunda pnömatize olur. İçinde yer alan mukosilier drenaj genel olarak, orta konkanın ön üst kısmında yer alan konkal ostiuma doğrudur. Birçok olguda frontal resese açılması görülür. Konka büllozanın kendisi ya da diğer faktörlerle beraber olduğunda özellikle ostiomeatal kompleks obstrüksiyonu sonucu paranazal sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bazı olgular, konkanın tek başına hastalanması ya da boyutları nedeniyle basınç hissinden nazal obstrüksiyona durumuna kadar değişen çeşitli fokal semptomlar ortaya çıkarabilir.

Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu tedavisinde total konka rezeksiyonu, lateral ya da medial parsiyel rezeksiyon ve submukoperiostal rezeksiyon gibi değişik yöntemler ile uygulanır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen endoskopik konka bülloza rezeksiyonu cerrahisi esnasında, hastanın ihtiyaçlarına ve orta burun etinin yapısına göre farklı işlemlere de ihtiyaç duyulabilir. Endoskopik yöntemle yapılan konka bülloza ameliyatı sırasında aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir.

Reklam Alanı


  • Konka büllozaya radyofrekans tercih edilebilir.
  • Konka büllozanın içindeki havanın çıkarılması için sıkıştırma uygulanabilir.
  • Konka büllozanın iç ya da dış kısmı orak bistüri uygulaması ile alınabilir.

Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu cerrahisi, endoskopik yöntemle burun içine yerleştirilen özel cerrahi aletlerle yapılır. Hastanın burun çevresinde herhangi bir skar izi kalmaz. Ameliyat sırasındaki yönteme bağlı olarak kanama oluşabilir. Operasyon esnasında kanamayı durdurmak için tampon uygulanır. Ameliyat yaygın olarak mikrodebrider cihazı ile gerçekleştirilir. Bu cihaz sadece hastalıklı olan bölge üzerinde aktiftir. Bu operasyon ile hastalıklı doku törpülenir ya da tıraşlanarak temizlenir.

Konka büllozanın çevresinde yer alan sağlıklı dokuya zarar vermemek için eş zamanlı olarak, işlem yapılan alanının yıkanması ve vakumla temizlenmesi gerekir. İleri teknoloji cihazlar, zaman ve emek yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olur. Operasyon farklı bir özel durum gelişmedikçe yaklaşık yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlanır. Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu sonrası hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak, kanama artışını önlemek çok önemlidir. Bunun için burun 3 ila 4 gün süreyle, travmaya neden olabilecek darbelerden ve aşırı sümkürmeden korunur. Bir hastanın tama olarak iyileşme süresi 6 ila 8 haftadır.

Endoskopik Konka Bülloza Rezeksiyonu Sonrası

Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen Endoskopik konka bülloza rezeksiyonu cerrahisi ile sinüs kanalı rahatlar. Hastanın burun tıkanıklığı sorunu yaşamasının ardında farklı nedenler bulunmuyorsa, hastanın solunumu iyileşir. Hastanın ameliyat öncesi sık sık yaşadığı tekrarlayan sinüzit iltihapları ortadan kalkar. Hasta konka büllozaya bağlı olarak yaşadığı şikayetlerin hepsinden büyük oranla kurtulabilir. Endoskopik yöntemle yapılan ameliyat sonrası hızla günlük yaşamına dönebilir. Hasta erken dönemde acı ve ağrı yaşayabilir. Ancak, kısa süre sonra bu şikayetler ortadan kalkar.

Reklam Alanı