Kulak zarında ortaya çıkan deliğin onarımı için yapılan, kulak zarı onarımı ameliyatına miringoplastidir. Kulak zarında gelişen deliğin tipine göre farklı tipte miringoplasti uygulanır. Kulağın darbe alması sonrasında medyana gelen deliklerde müdahale olmadan da iyileşme olabilir. Kulak zarı üzerine yerleştirilen küçük kağıtlar ile deliklerin kapanması mümkündür. Miringoplasti ameliyatında kullanılan materyaller de çeşitlidir. Miringoplastide kulak zarındaki deliği kapatmak için kullanılacak materyaller çeşitli sınıflara ayrılır.
Reklam Alanı
Bu materyaller içinde kıkırdak, fasya, yağ, perikondrium ilk sıralarda yer alır. Hangi materyalin tercih edileceği operasyonun tipine ve cerrahın alışkanlığına göre değişiklik gösterebilir. Miringoplastide başarı şansı da bazı kriterlere göre değişiklik gösterir. Hastanın uzun süredir kulak akıntısının olmaması çok önemlidir. Sigara içmemesi, kronik hastalığının olmaması başarı şansını arttırır. Deliğin yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre başarı şansı değişse de %90 civarında başarı elde edilebilir.
Kulak zarında yaşanan delinmeler genellikle travma ya da enfeksiyona bağlıdır. Örnek olarak; kulağa atılan bir tokat bile delinmeye sebep olabilir. Ayrıca; kafa kemiği kırıkları, basınçta değişimler, ani patlama gibi sesler, pamuklu çubuk ya da kürdan kullanılması sonucu oluşabilecek hasarlar kulak zarı delinmelerinin sebepleridir. Zararlı sıvıların kulaktan içeri girmesiyle de delik oluşabilir. Orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklı işitme kaybı ya da ağrı kulak zarında kendiliğinden delinmeye sebep olabilir. Böyle bir durumda kulağın iç kısmından iltihaplı ya da kanlı bir sıvı gelmeye başlayabilir.
Bu durumdan kaynaklı ortaya çıkan kulak zarı delinmesi ile beraber orta kulak iltihabı da eşlik edebilir. Tıpta bu durum “Perforasyonlu Otitis Media” olarak ifade edilir. Perforasyonlu Otitis Media yaşanması halinde dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran kulak zarında bir delik ortaya çıkmıştır. Delik neticesinde; kulakta çınlama, uğultu, işitme güçlüğü, yüz sinir felci, başta dönme, kulak akıntısı gelişir.
Reklam Alanı
Delinen kulak zarından içeri girebilecek herhangi bir sıvı ile orta kulakta mikroplar kolay bir şekilde üreyebilir. Kulağın diğer organlarla ile olan komşuluğu oldukça önemli bir yere sahiptir. Kulağın beyin ile yakın bir komşuluğu bulunmakla birlikte, yüz sinirleri de orta kulaktan geçer. Bu sebeple kulak zarında delinme yaşandığı zaman, büyük yakınmalar ortaya çıkmasa da gerekli müdahale yapılmaz ise baş dönmesi başta olmak üzere yüz felci, işitme kaybı gibi önemli rahatsızlıklar yaşanabilir.
Kulak zarı delik olan bir kişi bu durumu göz ardı etmemelidir. Yıllarca kulak akıntısı ile yaşamaya çalışan kişiler de vardır. Böyle bir durumda yapılacak müdahale kulağı iyileştirmekten çok akıntının kurutulması üzerine olur. Özellikle çocuklarda geniz ile kulak arasında yer alan östaki borusu erişkinlere göre daha kısa olduğu için küçük bir nezle yaşandığında bile orta kulak iltihabına neden olabilir. Kulak zarında delinme ortalama 6 hafta içinde kendini onaramamışsa, kulak zarını tamiri için miringoplasti gereklidir. Hasta mutlaka uzman bir doktor ile görüşmelidir.
Hastanın kulak zarı deliğinde cerrahi gereken tüm durumlarda miringoplasti ameliyatı uygulanır. İlk olarak uzman doktor zamanla deliğin kapanıp kapanmadığını kontrol eder. Kulaktaki deliğin küçük olması halinde ufak bir yama yapılabilir. Doktor zardaki delik çevresine iyileştirme etkili ilaçlar sürer ve zar üzerine ince bir kağıt kapatır. Böylece yama şeklinde uygulama yapmış olur. Zardaki delik tamir edildikten sonra genel olarak işitmede düzelme görülür. Deliğin tam olarak kapanması için birkaç kez yama uygulanabilir. Kulaktaki delik yama uygulamasına rağmen hala kapanmamışsa, doktor miringoplasti uygulanması gerektiğine karar verebilir.
Reklam Alanı
Kulak zarının tamir edilmesi için çeşitli teknikler kullanılabilir. İyileşme sağlama amacıyla kulak zarındaki delik bir doku ile kapatılır. Miringoplasti adı verilen bu işlem, sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır. Greft olarak ifade edilen dokuların kulak zarı deliğinin altına yerleştirilmesi işlemi, tıpta miringoplastidir. Greft adı verilen dokular hastanın kendisinden alınabileceği gibi başka bir kişiden de elde edilebilir. Eklenen kulak zarının iyi tutulması için orta kulak kısmına hyaluronic asit adı verilen dolgu maddeleri yerleştirilir.
Timpanoplasti operasyonu ile deliğin kapanması ve işitmenin düzeltilmesi sağlanabilir. Miringoplasti ise kulak zarı tamiridir. Aynı zamanda işitme kaybının çok fazla olduğu durumlarda ossikuloplasti adı verilen orta kulak kemikçik zincirinin tamiri operasyonuna da başvurulabilir. Bunun yanında durmayan akıntılar olabilir. Bunun için iltihap temizleme işlemi adı verilen mastoidektomi ameliyatları devreye girer.
Miringoplasti genel anestezi altında yapılan operasyonlardandır. Hastanın genel durumunda farklı bir risk oluşmaz ise hasta en fazla bir gün hastanede kalır ve sonrasında taburcu edilir. Ameliyat sonrası erken dönem bakımı ile geç dönem bakımı biraz daha farklıdır.
Reklam Alanı
Ameliyat sonrası erken dönem denen 10 gün içinde hasta 2 ya da 3 kez kontrole çağrılır. Hastanın kesi yeri pansumanı ihtiyacı değişiklik gösterir. Kulak arkasında yapılan kesilerde pansuman biraz daha fazla olabilir. Kulak yolu 10 gün boşaltılmadan bekletilir. Bu süreçte hasta kulağını ıslatmamalıdır. Hastanın ilk 10 gün içinde üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmaması çok önemlidir. Özellikle şiddetli hapşırmaması, aşırı ıkınmaması, burun alerjisi atağı geçirmemesi gerekir.
Ameliyat sonrası geç dönem bakım dönemi denen 10.gün sonrası ve 3 ay arası, kesi yaralarının iyileşme sürecidir. Dış kulak yolunun boşaltılması ve zarın delik kısmına yerleştirilen greftin durumunun belirlenmesi ile başlayan tüm süreci kapsar. Bu süreçte kulak damlaları verilebilir. Verilmeden de takip edilen hastalar vardır. Kulağa su kaçırılmaması gerekir. Bu dönemde de hasta üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve alerjiden kaçınmalıdır. 10. gün ile 3 ay arasındaki geç dönemde, kulağın delik kısmına transfer edilen dokunun zar ile uyum sağlaması ve kanlanmanın başlaması beklenir.
Doktor tarafından son muayenenin yapılması sonrası bazı değerlendirmeler yapılır. Operasyonda transfer edilen zarın delik kulak zarına tamamen yapıştığı ve canlılığını sağladığı görülmesiyle miringoplasti ameliyat sonrası dönem tamamlanmış olur.
Reklam Alanı
Reklam Alanı