04.10.2024
Açık
İstanbul - 22 °C

Endoskopik Septoplasti



Endoskopik Septoplasti

Vücudumuzda solunumla görevli olan burun kemik ve kıkırdak yapılardan oluşur. Kemik ve kıkırdak yapılarda bazı durumlarda eğrilik ortaya çıkabilir. Nefes alıp verirken ciddi sıkıntılara neden olan bu eğrilik, kişilerin yaşamını çoğu zaman olumsuz yönde etkiler. Yaşam kalitesi düşen kişi bu durumlar ilgili tedavi yollarını araştırır. Burundaki eğriliği düzeltmek i için farklı yöntemlerle septoplasti operasyonu gerçekleştirilir. Genel anestezi altında yapılan endoskopik septoplasti cerrahisinin sonrasında horlama, sinüzit enfeksiyonları, geniz akıntısı ve kronik baş ağrısı gibi semptomlar ortadan kaldırılabilir.

Reklam Alanı


Septum, burunun iç kısmında yer alan ve burnu tam orta hatta iki bölüme ayıran yapıya verilen addır. Bu yapı doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalara bağlı olarak eğrilebilir. Bu durum septum deviasyonu olarak adlandırılır. Septum deviasyonunu düzeltmek için yapılan operasyona da septoplasti adı verilir. Septoplasti yöntemlerinden birinin tercih edilmesinde hastanın şikayetleri çok önemlidir. Hastanın burun tıkanıklığı yaşaması, burundan nefes almada zorluk çekmesi, horlaması, sinüzit enfeksiyonu yaşaması, sürekli geniz akıntısı ya da kronik baş ağrısı çekmesi gibi semptomlardan şikayetçi olması durumu operasyon söz konusudur.

Septumun özellikle arka kısmında ve sinüs ağızlarını kapatacak şekilde ortaya çıkan çıkıntıların endoskopik görüntü altında alınması işlemine endoskopik septoplasti adı verilir. Endoskopik cerrahi hem kolaylık hem de iyi bir görüş sağlar. Ayrıca bu işlemin en önemli avantajı ise operasyon sonrası silikon tampona bile ihtiyaç durulmamasıdır.

Endoskopik Septoplasti

Endoskopik Septoplasti Nasıl Yapılır?

Endoskopik septoplasti ameliyatı lokal anestezi ile yapılabilen bir operasyondur. Hastanın genel durumuna göre genel anestezi de tercih edilebilir. Burun içinden yapılan basit bir kesi aracılığı ile burnu kaplayan mukoza adı verilen yapıların altındaki septuma ulaşılır. Saptanan eğrilikler düzeltilir. Gerekli görülmesi halinde var olan kemik çıkıntılar da törpülenir ya da tamamen yerinden çıkarılır. Burnun dış kısmında bir müdahale yapılmaz. Dolayısıyla bu bölge ile ilgili şişme ya da morarma yaşanmaz.

Septum deviasyonu, burun içindeki kemik ya da kıkırdak kaynaklı tıkanıklıklarının neden olduğu sorunlara verilen addır. Bu tip sorunların çözümünde en etkili yöntem cerrahi seçenekleridir. Çok sık rastlanan bu patolojik durumun giderilmesinde kullanılan teknikler çok uzun yıllardan beri yüksek bir başarı ile uygulanmaya devam ediyor. Muayene sırasında solunum fonksiyonunu bozmadığı tespit edilen sınırlı septum deviasyonlarının, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinde görüş ve alet kullanımında zorluk yaşanması sebebi ile septuma yönelik yeni bir tekniğin kullanılmasına ihtiyaç doğurmuştur.

Reklam Alanı


Endoskopik septoplasti vakalarda operasyonu kolaylaştırır ve morbiditeyi azaltır. Endoskopik yöntem yıllardır güvenle uygulanan bir tekniktir. Görsel kolaylık sağlaması sebebi ile son yıllarda çok fazla hastada tercih edilen bir tekniktir.

Endoskopik Septoplastinin Uygulandığı Durumlar Nelerdir?

Uzun yıllardır tedavi teknikleri içinde önemli bir yere sahip olan endoskopik septoplasti aşağıdaki durumlar ile karşılaşıldığında tercih edilir.

  • Endoskopik muayene esnasında nazal obstrüksiyon oluşturmayan ancak, görüş ve cerrahi alet kullanımında zorluk yaratacak septum durumunda tercih edilen bir yöntemdir.
  • Özellikle septum arka kısmına yerleşmiş olan izole septal spurlarla karşılaşılması durumunda tercih edilir.

Bu teknikte en çok tercih edilen yöntem, deviye kısmına yakın konumdan endoskopik görüntü altında yapılan mukozal kesi ile işlemin yapılmasıdır. Böylece mukoperikondrial flep elevasyonu oluşturulur. Kıkırdak insizyonu, mukozal insizyonundan 1-2 mm posterioruna yapılır ve karşıya geçilir. Kıkırdak yapılar endoskopik makaslar yardımıyla ihtiyaç duyulduğu kadar çıkarılır. Rahat görüş olanağının sağlanması cerrahi işlemin kolay tamamlanmasını sağlar. Mukozal fleplerin yerine konmasının ardından kesi alanı burun içinden kendiliğinden eriyecek dikişler ile kapatılır. İhtiyaç duyulursa burun içerisine silikon tamponlar yerleştirilebilir. Bu silikon tamponlar 48 ila 72 saat sonra çıkarılır. Ancak, dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.

Sık uygulanmaya başlayan endoskopik septoplasti, büyük bir yer kaplayan izole bir yapının burun tabanına dik bir ensizyon ile çıkarılması ile sonuçlanır. İyi bir görüş ve minimal travma ile uygulanan bu teknik, standart septoplastiye göre birçok üstünlüğe sahiptir.

Reklam Alanı


Endoskopik Septoplasti Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Devam Eder?

Hastada slikon tampon kullanıldıysa, genellikle 2 ila 3 gün sonra çıkarılır. Endoskopik septoplasti operasyonundan 2 gün sonra hasta duş alabilir. Operasyondan sonra ihtiyaç görülmesi halinde takılan slikon tamponlar çıkarıldıktan sonra eriyen dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Septoplasti ameliyatı yalnız burun içinde septum adı verilen kıkırdağın eğri olan kısımların çıkartılması olduğu için burun çatısına dokunulmaz. Ameliyat sonrasında herhangi bir alçı ya da atele gerek duyulmaz. Doktorun belirlediği sürelerde kontrole gidilmesi gerekir.

Ameliyat sonrası ağır işlerde çalışanlar hariç 3 gün sonra işlerine başlayabilirler. Ağır işlerde çalışan hastaların, ilk hafta dinlenmesi ve sonrasında işe başlaması önerilir. Endoskopik septoplastiden sonra hasta bazı detaylara dikkat etmelidir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu operasyonun da kendine has dikkat edilmesi gereken bazı noktaları vardır. Hasta bu ameliyatlardan sonra dikkatli olmazsa enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilir.

Hastanın burnunda birkaç hafta kadar sürecek bir hissizlik yaşanabilir. Ciddi bir durum değildir, bir süre sonra kendiliğinden geçer. Hastalar endoskopik septoplasti ameliyatı sonrasında 2 hafta süreyle tütün ürünlerini kullanmamalıdır. Hatta sigara dumanına maruz kalmamaları da tavsiye edilir. Aynı zamanda hastalar burnuna darbe almamaya da özen göstermelidir.

Reklam Alanı


Endoskopik Septoplastinin Riskleri Nelerdir?

Endoskopik Septoplasti uygun teknikle yapılmadığı zaman burun ucunda ya da burun sırt kısmında çökmeler yaşanabilir. Burun içinde hematom adı verilen kan birikintileri ve enfeksiyon gelişmesi halinde burun kanamalarına sebep olabilir. Ancak, uygun teknik kullanılırsa ve kanama kontrolü yapılırsa, bu riskler çok nadir görülür. Ameliyat öncesinde operasyon planının tüm detaylar dikkate alınarak düzenlenmesi, uygun teknik kullanılması ve deneyimli ellerde yapılması sonucu septoplasti yüz güldürücü başarılar ile sonuçlanır.

Reklam Alanı


Loader