03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Caldwell-Luc Ameliyatı



Caldwell-Luc Ameliyatı

Burun çevresinde yer alan hava boşluklarının yani sinüslerin iltihabı olarak bilinen sinüzit hastalığı, verilen ilaç tedavileriyle düzelmeyebilir. Hatta bazı hastalarda çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Burun ve sinüslerin yapısal bozukluğa uğradığı yapılan muayene ve tetkikler sonrasında tespit edilir. Sinüslerin iltihapları komplikasyonlara yol açmadığı sürece, kişinin genel sağlığını ya da yaşamını tehdit eden bir sorun olarak görülmez. Bunun yanında şikâyetler, ömür boyu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu aşamadan sonra başvurulan tedavisi yöntemi genellikle cerrahidir. Bununla birlikte ender de olsa sinüs bölgesinde farklı sebeplerle operasyona başvurulabilir. Caldwell-Luc ameliyatı da bunlardan biridir. Caldwell-Luc operasyonu üst çene sinüs bölgesindeki yabancı cisim ya da lezyonların çıkarıldığı bir operasyon türüdür.

Caldwell-Luc Ameliyatı

Caldwell-Luc Ameliyatı Nedir?

Dental implantlar nadir de olsa üst çene sinüs bölgesine kaçabilir. Klinik uygulamalarda nadir rastlanan bir durum olsa da Caldwell-Luc ameliyatı ile tedavisi gerçekleştirilir. Bu durum genellikle yetersiz kemik yüksekliği ve implant çevresi enfeksiyondan kaynaklanır. Üst çene sinüs bölgesine implant gibi yabancı cisimlerin kaçması, mukosiliyar akıntıyı bozar. Yabancı cisim reaksiyonuna neden olur ve sinüs enfeksiyonu gelişir. Bu nedenle de üst çene sinüs bölgesine yerleşen yabancı cisimlerin çıkarılması gerekir. Caldwell-Luc ameliyatı üst çene sinüs bölgesinden yabancı cisimlerin ve gelişen lezyonların çıkarılması için gerçekleştirilen bir tekniktir. Caldwell-Luc operasyonu, üst çene sinüs bölgesinde yer alan yabancı cisimlerin uzaklaştırılması için kullanılabilecek en güvenli tekniklerden biridir.

Reklam Alanı


Hastalığın yerleşimine göre ya da ameliyat esnasındaki olası bir gelişmeye göre cerrah tarafından dışarıdan kesi ihtimali de her zaman göz önünde bulundurulur. Bu kesi yanak ya da dudak içinde görülmez olabileceği gibi, burun kenarı, gözün üst kısmı ile kaş arası gibi dıştan görünür bir yerde de gerçekleştirilebilir. Caldwell-Luc ameliyatı sonrası genellikle buruna sünger şeklinde bir tampon yerleştirilir. Ameliyatın temel amacı hastanın şikâyetlerini rahatsız etmeyecek seviyeye düşürmektir. Asıl amaçlanan tamamen geçmesi sağlamak olsa da bu her hastada mümkün olmayabilir.

Hastalığınızın şiddeti ve yerleşim yerine bağlı olarak ameliyatın başarı şansı değişir. Hastanın alerji ve benzeri bir sistemik hastalığı bulunmuyorsa, genellikle başarı oranı çok yüksektir. Ancak, polip adı verilen burunda üzüm salkımına benzer et gelişen hastalarda bu oran çok daha düşüktür. Böyle bir durum yaşandığında ameliyatların tekrar etmesi gerekebilir. Ameliyat sonrasında olası ek tetkik ve tedaviler yeniden değerlendirilmeye alınır.

Ameliyat başarı şansını yükseltmek için Caldwell-Luc ameliyatı sonrası pansumanların düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Doktor önerilerini yerine getiren hastalar daha az sıkıntı ile süreci atlatabilir. Ameliyat sonrası hastanın tam olarak iyileşmesi birkaç haftayı bulabilir. Bazen ameliyatta çıkarılan doku örneklerinin patolojiye gönderilmesi de gerekebilir. Ameliyat öncesi hasta gece saat 24.00 'ten sonra hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Kronik hastalıklara sahip olan kişiler, ilaçlarını ameliyat günü sabahı erken saatte, az bir miktar su ile içilmelidir.

Ameliyat öncesi 1 hafta boyunca aspirin gibi kanamayı arttırabilecek ilaçlar kullanılıyorsa, kesilmelidir. Üst solunum yolu enfeksiyonu gelişen hastaların ameliyatı ertelenir. Kullanılan anesteziye bağlı olarak ameliyat sonrası hastanın refleksleri geçici bir süre etkilenir. Bu sebeple Caldwell-Luc ameliyatı sonrası 24 - 48 saat içinde istirahat edilmesi gerekir. Ameliyattan sonra ilk hafta, bedensel yorgunluklardan ve kan basıncını yükselten aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Reklam Alanı


Caldwell-Luc Belirtileri Nelerdir?

Caldwell-Luc ameliyatı ciddi şekilde hastalıklı maksiller sinüsün cerrahi tedavisi için uygulanır. Endoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen operasyonlara bir alternatiftir. Endoskopik sinüs cerrahisinin ortaya çıkmasından önce maksiller sinüse erişim için kullanılan önemli bir yaklaşımdır. Caldwell-Luc ameliyatı özellikle yaygın maksiller hastalığı olan hastalar için en güvenli tedavi yöntemidir. Maksiller mukozanın tamamen temizlenememesi halinde hastalığın erken nüksetmesine neden olabilir. Caldwell-Luc ameliyatına sebep durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Endoskopik sinüs cerrahisine ek olarak komplike akut ya da kronik sinüzit durumunda önerilir.
  • Maksiller taban kırıkları gibi travmalar
  • Sinüslere yabancı cisim yerleşmesi
  • İyi huylu tümörü çıkarmak için Caldwell-Luc ameliyatı önerilir.

Caldwell-Luc Tekniği Nedir?

Caldwell-Luc ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon sırasında özel solüsyona batırılmış tamponlar burun boşluğuna yerleştirilir. Dışardan görülmeyen bir kesi ile operasyon gerçekleştirilir. Diş etinde açılan kesi daha sonra emilebilir dikişlerle kapatılır. Nazolakrimal kanala zarar vermemek için alt konka ön kenarının en az 1 cm arkasından kesi açılmalıdır. Çocuklarda kesi ikincil dişlenmenin üzerinde yapılır. Komplikasyonları önlemek için radyograflarla görüntüleme kullanılabilir.

Reklam Alanı


Caldwell-Luc Tekniği Sonrası Gelişen komplikasyonlar Nelerdir?

Caldwell-Luc ameliyatı sırasında kullanılan ilcalara ve hastanın genel durumuna bağlı olarak pek çok risk gelişebilir.

  • En sık görülen komplikasyon, dudağın üst kısmında ya da üst ön dişlerde geçici ya da kalıcı his kaybı yaşanmasıdır. Sızıntı şeklinde kanama gelişebilir. Göz çevresinde kanama ve morarma da bir diğer sık görülen belirtidir. Ameliyat alanında yapışıklık da oluşabilir. Böyle bir durumda ikinci bir ameliyat ile tamir gerekebilir.
  • Akciğerin küçük odacıklarına ortaya çıkabilecek sönme ve çökmelere bağlı olarak akciğer enfeksiyonu riski artar. Bu durum sonucunda hastanın antibiyotik kullanması ve fizyoterapi tedavisi alması gerekebilir.
  • Ameliyat tekniğine bağlı olarak hasta el ve ayaklarında hareket kısıtlılığı ve güçsüzlük yaşayabilir.
  • Ağrı ve şişme ile birlikte bacaklarda pıhtı oluşabilir. Bu pıhtı bulunduğu yerden ayrılarak akciğerlere gidebilir ve hastanın yaşamını tehdit eder. 50 yaş üstü hastalar çok daha fazla bu risk ile karşı karşıyadır.
  • Hastanın kalbinde zorlanmaya bağlı kalp krizi ya da felç gibi riskler de bulunmaktadır.
  • Anestezi de başlı başına bir risktir.
  • Kilolu hastalarda artan yara yeri enfeksiyonu riski vardır. Göğüs enfeksiyonu, kalp ve akciğerde yaşanabilecek komplikasyonlar ve pıhtılaşma büyük riskler arasında sıralanabilir.
  • Sigara içen hastalar, artmış yara yeri enfeksiyonu riski ile karşı karşıya kalır.

Reklam Alanı


Loader