04.10.2024
Açık
İstanbul - 22 °C

Bademcik Ameliyatı



Bademcik Ameliyatı ( Tonsillektomi )

Bademcikler boğazımızın her iki yanında yer alan lenfoid dokulardır. Bağışıklık sistemi organlarımızdan biri olan bademcikler, özellikle 0 ila 3 yaş arasında aktif olarak gelişimini tamamlar. Solunum sırasında vücudumuza giren virüs, bakteri gibi mikropları yakalayan ve bağışıklık sisteminin başlangıç noktası olarak kabul edilen bademcikler, mikroplarla savaşmakta görevli olan antikorları üreten organdır. Bademciklerin sahip olduğu işlevi kaybetmesi halinde çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulur. Bunlardan biri de Tonsillektomi, bademcik ameliyatı olarak uygulanır.

Bademcik Ameliyatı

Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcik iltihabı ( Tonsillit ) bademciklerin mikroplarla karşı karşıya gelmesi sonucu şişlik yaşanmasıyla kendini belli eder. Bademcik iltihabının temel sebebi A grubu beta hemolitik streptokoklardan kaynaklanır. Bademcik iltihabında sıklıkla ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Bademcik iltihabı ve boğaz ağrıları sık tekrar etmeye başladığında da kronik bademcik iltihabı adı verilen sağlık sorunu yaşanır. Kronik tonsillit yaşanması halinde bademcikler savunma görevini yerine getirmemeye başlar. Bademcikler savunma görevini yerine getiremediği gibi ilerleyen durumlarda sağlığa zarar verir hale gelir.

Reklam Alanı


Kronik Tonsillit belirtileri içinde en yaygın olanları; boğaz ağrısı, ağızda kötü koku gelişmesi, bademcikler üzerinde beyaz birikintilerin oluşması ve bademciklerin solunumu ve yutmayı zorlaştıracak boyutta büyüme yaşanması. bunların yanında lenf bezlerinde hassasiyet ve büyüme de yaşanabilir. Nadiren de olsa bazı hastalarda klasik belirtiler gözlemlenmez. Ancak, bademcikler uzak organları olumsuz yönde etkilemeyi başlar.

Bademcikler böbrek, kalp kapakları ve eklemler üzerinde de olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Kronik bademcik iltihabının sebep olduğu hastalıklar içinde sinüzit, orta kulak iltihabı da sıralanabilir. Bademciklerin büyümesi sonucu üst solunum yolunda daralma yaşanır. Böyle bir durumda horlama ve uyku apnesi ortaya çıkar. Sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sonrası kalp kapakçığı zedelenmesi, eklem ve böbrek iltihaplanmaları yaşanabilir. Bazı hastalarda tümör ve kronik enfeksiyon aynı zamanda hareket bozuklukları gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Bademcik iltihabı tedavisinde antibiyatik tedavisi sonuç vermezse hastaya tonsillektomi, bademcik ameliyatı uygulanması gerekebilir. Böylece hasta yaşamış olduğu sorunlardan kesin bir şekilde kurtulmuş olur. Çocuklarda acil bir durum yaşanmadığı sürece ameliyat yaşı 3 yaş ve üzeri önerilir.

Bademcik Ameliyatı Nedir?

Bademcik, boğazınızın arka kısmında yer alan iki küçük beze verilen addır. Bademcik, enfeksiyonla savaşmamıza yardımcı olmak için beyaz kan hücreleri taşır. Ancak, bazı durumlarda ise bademciklerin kendisi enfekte olabilir. Tonsillit, bademciklerin şişmesine ve boğaz ağrısı oluşmasına neden olan bademciklerin enfeksiyonudur. Oldukça sık görülen tonsillit atakları Tonsillektomi, bademcik ameliyatı tedavisine ihtiyaç doğurabilir.

Diğer bademcik iltihabı belirtileri ise genellikle ateş, yutkunma ve boyunda şişmiş bezler olarak görülür. Doktor kontrollerinde boğazda kırmızılık ve bademciklerde beyazımsı ya da sarı bir kaplamayla kaplı olduğu görülebilir. Bazı durumlarda şişlik kendi kendine geçebilir. Diğer durumlarda ise antibiyotikler ya da en son ihtimal tonsillektomi, bademcik ameliyatı gerekli görülebilir. Tonsillektomi, ciddi boyutta horlama ve uyku apnesi gibi solunum problemlerinde de tedavi seçeneği olarak değerlendirilir.

Reklam Alanı


Bademcik Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tonsillektomi, bademcik ameliyatı özellikle bazı durumlarda önerilir. Sık sık tekrar eden bademcik iltihabına yüksek ateş eşlik ediyorsa, hasta bademcik belirtisi ile karşı karşıyadır. Çocuklarda bademciklerden kaynaklı büyüme ve gelişme geriliği görülebilir. Kilo alamama sorunu yaşayan ve alınan boğaz kültürlerinde sürekli pozitif sonuç alan kişilerde diğer belirtiler ile karşı karşıyadır. Bunların yanında kulakta sıvı birikmesi ve bademciklerde kist oluşması da sık gözlemlenen belirtiler içindedir.

Hastalığın şiddetin giderek yükselmesiyle uyku apnesi, bademcik kaynaklı tümör şüphesi, bademcik kanamaları da ortaya çıkabilir. Sağlıkla ilgili yaşanan problemlerin yanı sıra sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı iş, okul günü kayıpları da olumsuz etkiler içinde yer alır. Ayrıca tedavi amaçlı fazla antibiyotik kullanımı da olumsuzluklar içinde sıralanabilir.

Tonsillektomi, bademcik ameliyatı, ülkemizde ve tüm dünyada en sık gerçekleştirilen ameliyatlardan biridir. Bademcik ameliyatı sonrası genellikle vücudun bağışıklık sistemi olumsuz yönde etkilendiği inanışı vardır. Ancak, ameliyat sonrası bağışıklık sistemi bilinenin aksine olumsuz etkilenmez. Vücudumuz bademcikle aynı görevi gören farklı dokulara da sahiptir.

Bu nedenle Tonsillektomi antikor üretiminde ve bağışıklık sistemimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir. Kronik Tonsillit durumu yaşayan hastalarda, bademciklerin vücutta yer alıyor olması bademcik ameliyatından daha risklidir. Bademcik ameliyatı genellikle 3 yaşından sonra yapılması önerilir. Ancak, uyku sırasında nefes durması gibi durumlar gözlemlenirse ameliyat daha öne alınmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Tonsillektomi, bademcik ameliyatı genel anesteziyle yapılır. Ameliyat ortalama bir buçuk saat civarında sürer. Bademcikler ağız içinden alındığı için deri üzerinde kesi ve dikiş izi olmaz. Ameliyatta bir çok farklı yönteme başvurulabilir. Klasik diseksiyon yöntemi, Elektrokoter, Radyofrekans, Harmonic scalpel, Mikrodebrider ve Lazer bu tekniklere örnektir. Hastalar herhangi bir özel durum oluşmaması halinde hastanede bir gün geçirdikten sonra taburcu edilir.

Reklam Alanı


Ameliyat sonrası hastada hafif bir boğaz ağrısı ve ateş görülebilir. Hasta çenesinde, kulağında ve boyunda da ağrı hissi yaşayabilir. Ameliyat sonrası ilk olarak soğuk ve yumuşak gıdalarla beslenme başlar. Ilık ve katı gıdalara sırasıyla geçilir. Hastanın bol sıvı tüketmesi önerilir. Tonsillektomi, bademcik ameliyatı sonrası bademciklerin yerinde beyaz bir doku oluşur. Bu beyaz doku iyileşme göstergesidir. Beyaz doku yaklaşık olarak 20 gün devam eder.

Ameliyat sonrası hasta yaklaşık olarak 10 gün sonra rutin yaşamına dönebilir. Okul çağında ki çocuklara ameliyat sonrası mutlaka 10 gün istirahat önerilir. Ameliyat sonrası doktor tarafından bazı ilaçlar önerilir. Doktorun önerdiği ilaçlar, önerilen dozlarda tüketilmelidir. Aynı zamanda doktorun belirlediği tarihlerde kontrol takvimine sadık kalınması gerekir. 10 gün geçmesine rağmen ağrı ya da kanama yaşanması durumunda vakit kaybetmeden doktorla iletişime geçilmelidir.

Reklam Alanı


Loader