04.10.2024
Açık
İstanbul - 22 °C

Endoskopik Konka Redüksiyonu



Endoskopik Konka Redüksiyonu

Konka küçültme ameliyatı son yıllarda özellikle kemik ve yumuşak doku büyümesinin birlikte yaşandığı konka hipertrofilerinde tercih edilen bir yöntemlerin başında geliyor. Endoskopik konka redüksiyonu özel bir tasarıma sahip olan, içinde keskin ve küçük bir bıçak ile işlem yapılabilen yeni teknoloji uygulamasıdır. Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer ve kamera ile gerçekleştirilir. Endoskopik konka redüksiyonunda hasta genel anestezi altında operasyona girer. Endoskopik konka redüksiyonunda tampon yerine genellikle özel üretilmiş slikon splint ile operasyon tamamlanır.

Reklam Alanı


Operasyon sonrası hastanın burnunda şişlik ve morluk olmaz. Endoskopik konka redüksiyonu sonrası tampon yerine özel olarak üretilmiş slikon splint kullanıldığı için hastanın burnu 2 sonra tamamen açılır. Hasta, operasyondan 2 gün sonra normal yaşama devam edilir hatta dişine de başlayabilir. Hastaların özellikle burun içi temizliği için steril olarak üretilmiş spreylerden kullanması önerilir. Böylece hasta hem hızlı iyileşir hem de burun içi temizliği sağlanır.

Endoskopik Konka Redüksiyonu

Endoskopik Konka Redüksiyonu Nasıl Yapılır?

Burun etlerin içinde yer alan kemik kısmında da büyüme yaşayan hastalar, endoskop ve mikrodebrider aracılığı ile mukoza altındaki yumuşak doku ve kemik dokusunun tıraşlanarak küçültülmesi işlemine ihtiyaç duyar. Bu işleme Endoskopik konka redüksiyonu adı verilir. Bu yöntem genellikle konkaların büyüklüğünde konka içinde yer alan kemiğin önemli bir etken oluşturduğu durumlarda uygulanır.

Konkada aşırı büyüme ya da deforme olma, radyofrekans uygulamaları ile istenen sonucun alınamaması durumları akıllara Endoskopik konka redüksiyonu operasyonunu getirir. Bazı hastalarda radyofrekans işlemi yeterli olmaz. Ya da hastalık kısa sürede tekrar eder. Bu tip durumları engellemek için de endoskopik konka redüksiyonuna başvurulur.

Operasyon genel anestezi altında yapılır. Mikro debrider teknolojisinin uygulanmasıyla 20 dakika içinde işlem tamamlanır. Burun etlerini tedavi etmek amacı ile geliştirilmiş olan yeni mikro debrider cihazlarının boyutları çok küçüktür. Bu sebeple işlem sırasında mukoza bütünlüğü bozulmamaktadır. Endoskopik redüksiyon ameliyatlarında günümüzde sıklıkla tampon kullanımına ihtiyaç kalmaz. Konkaların sahip olduğu zengin kan damarları nedeni ile ameliyat sonrası hastanın dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Hasta, kanama ihtimaline karşı 72 saat boyunca burnunu aşırı sümkürmemelidir. Bu süreçte burnu zorlamamak çok önemlidir.

Reklam Alanı


Günümüzde oldukça etkili bir yöntem olan Endoskopik konka redüksiyonu operasyonu sonrası etlerde önemli ölçüde küçülme yaşanır. Yeni mikro debriderler sayesinde alt burun etlerinin arka bölümlerine de ulaşılmaktadır. Ulaşılan bu kısımların da başarı ile küçültülmesi sağlanır. Bazı hastalara redüksiyon beraberinde alt konka arka kısmına radyofrekans uygulanması da doktor tarafından önerilir.

Endoskopik redüksiyon yöntemi konka mukozasını korumakta yüksek başarı gösteren bir yöntemdir. Nadir olsa da alerjik rinit, vazomotor rinit gibi tanıları olan hastaların bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Bunlar; sürekli olarak havanın kuru ve kirli olduğu, sigara dumanının yoğun olduğu ya da soğuk ortamlardan uzak durmaktır. Damar genişletici ilaçlar kullanan hastalar uzun dönemde tekrar büyüme ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumdaki hastalara radyofrekans uygulanması oldukça olumlu sonuçlar verebilir.

Endoskopik konka redüksiyonu Gerektiren Şikayetler Nelerdir?

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde gelişen şikayetler Endoskopik konka redüksiyonu ile çözülebilir. Genellikle hasta yatar pozisyondayken burun tıkanıklığı çok daha fazla yaşar. Bunun sebebi ise yatar pozisyonda konkaların daha çok kanlanması sebebi ile daha çok rahatsızlık hissettirmesidir. Burun tıkanıklığı sebebi ile ağzı açık uyumaya bağlı özellikle sabahları boğazda kuruma hissi yaşar. Uyku kalitesi olumsuz yönde etkilenir ve genellikle sabahları yorgun uyanır. Ayrıca burundan rahat nefes alamayan hasta, efor kalitesinin düştüğünde de şikayetçi olur.

  • Koku alma güçlüğü yaşayan kişiler içinde kalıcı çözüm Endoskopik konka redüksiyonu operasyonudur. Burun tıkanıklığı yaşanmasına neden olan tüm unsurlar gibi konka hipertrofisi de kokuların burun içinin üst kısmında yer alan koku bölgesine ulaşmasını engeller. Bu durum da hastanın koku alma güçlüğü yaşamasına sebep olur.
  • Yüz bölgesinde ağrı hissi yaşayan hastalar için operasyon kesin çözüm olabilir. Mukozal temas bölgeleri oluşması kontakt baş ağrısına sebebiyet verebilir. Bu tür ağrılar genellikle yüzün ön bölgesinde hissedilir. Ancak, çok şiddetli değildir. Ancak, hasta bu durum sürekli olduğu için rahatsızlık hisseder.

Reklam Alanı


Endoskopik konka redüksiyonu Teşhisi Nasıl Konulur?

Endoskopik konka redüksiyonu karar almadan önce doktor, hastanın burnunu spekulumu denen aletle burun kanatları biraz açarak, burun içi muayenesi yapar. Bu muayene sayesinde tüm konka kısımları rahatça görülebilir. Burun etlerinin arka kısmının rahat bir şekilde görülmesi için endoskopik muayene şarttır. Endoskopik muayene sırasında doktor, burun endoskopu denen aleti kullanır. Bu aletin ucunda minik kamera ve ışık bulunur. Yaklaşık 4 mm kalınlığında bir aletle burun içinden muayene yapılır.

Yapılan muayene sırasında hasta bir ağrı hissetmez ve kısa sürer. Konka hipertrofisi teşhisi için doktor genellikle tetkiklere gerek duymaz. Ancak, burun etlerinin kemik kısmındaki büyümeleri ya da konka bülloza adı verilenorta konkanın içi hava dolu balonlaşmasını görmek için sinüs tomografisi çekilerek detaylı değerlendirme yapılabilir.

Endoskopik Konka Redüksiyonu Sonrası Ne Gibi Komplikasyonlar Görülebilir?

Cerrahi tedavi oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, her operasyonun olduğu gibi Endoskopik konka redüksiyonu ameliyatında da bazı komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Kanama yaşanabilir. Ancak, müdahale gerektiren kanama oranı %1 in altında gözlemlenir.
  • Enfeksiyon riski vardır.
  • Burun içinde yapışıklık oluşabilir. Bunun için önerilen spreyler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Boş burun sendromu komplikasyonlardan biridir. Burun etinin aşırı ya da tamamının alınması halinde hasta boş burun sendromu yaşayabilir. Burundan hava rahat geçiyor olsa bile kişi havanın geçtiğini hissedemeyebilir. Hasta burnunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluştuğundan şikayetçidir.

Reklam Alanı


Endoskopik konka redüksiyonu ameliyatı sonrası, ameliyatta özellikle konka mukozası korunduğu için alerjik riniti olan hastalarda nadir de olsa konkalar tekrar büyüyebilir. Radyofrekans yöntemi ile tedavi edilen hastalarda ise tekrar büyüme oranı daha yüksektir.

Reklam Alanı


Loader