11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 10 °C

Mesaneden "Punch" Biyopsi



Mesaneden "Punch" Biyopsi

Kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların kesin tanısını koymak için; laboratuvar testleri, çeşitli görüntüleme yöntemleri ve birbirinden farklı tetkiklerin yapılıp, yeterli olmaması durumunda biyopsi işleminden faydalanılmaktadır. Özellikle de kanser hastalıklarında; kanserin tipi, farklılaşma derecesi ve mevcut tümörlerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını belirlemek adına da biyopsi işleminin yapılması şarttır. Öyle ki bu yöntemle alınan doku örnekleri incelenerek kanserin evresi belirlenecek ve buna uygun tedavi planı oluşturulacaktır. Punch biyopsi yöntemi ise; doktorların derinin çok daha derin tabakalarından yuvarlak bir alet yardımıyla küçük bir bölüm almasına denir. Genellikle, çeşitli hastalıkları teşhis ya da ekarte etmek için tercih edilen bu yöntem, şüpheli durumlarda erken tanı konulması ve hastaya özel tedavi şeklinin acilen hazırlanmasında zaman kazandırması açısından oldukça önemlidir.

Mesaneden Punch Biyopsi

Mesaneden "Punch" Biyopsi Nasıl Yapılır?

Mesane biyopsisi bilindiği gibi alanında uzman hekimlerin laboratuvarda test edilmesi için mesaneden hücre ya da doku çıkardığı tanısal bir prosedür olarak nitelendirilir. Biyopsi işlemi genel olarak vücutta idrarın atıldığı bir açıklık olarak bilinen üretraya kamera ve bir de iğne yardımıyla tüp sokulması şeklinde yapılır. İşlem ortalama 15 ile 30 dakika sürmektedir. Punch biyopsi için öncelikle hastalara yatar bir pozisyon verilir. Daha sonra topikal ağrı kesici ya da uyuşturucu kremler yardımıyla üretra temizlenir ve uyuşturulur. Üretraya kameralı küçük bir tip olan sistoskop yerleştirilecektir. Daha sonra mesaneyi doldurmak için sistoskop yardımıyla su ve salin solüsyonu akıtılır. Bu işlem esnasında hastaların idrar yapma ihtiyacı hissetmesi oldukça normaldir. Akabinde mesane sıvıyla şişirildikten sonra mesane duvarı detaylı bir şekilde incelenir. Muayene esnasında sistoskop üzerinde punch biyopsi için özel bir alet kullanılarak şüpheli alanda parça alınır. Yapılacak olan bu işlem hastalarda hafif bir sıkışma hissine sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda alet çıkarıldıktan sonra da hastaların ağrı hissetmesi normaldir.

Reklam Alanı


Mesaneden "Punch" Biyopsi Hangi Durumlarda Alınır?

Hem punch biyopsi hem de normal biyopsi işlemi genellikle kanser hastalıklarını teşhis etmek adına yapılmaktadır. Bu nedenle genel bir üroloji muayenesinden sonra, görüntüleme ve diğer tetkiklerin yapılmasından sonra hekimlerin uygun görmesiyle punch biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Hastaların semptomları mesane kanserine şüphe çekiyorsa, biyopsi mutlaka yapılması gereken bir işlem olacaktır. Bilindiği gibi mesane kanseri; idrarda kan görülmesi, sıkça idrara çıkma, idrar yaparken ağrı hissetme, ve anormal bel ağrısı gibi belirtilerle kendisini belli ediyor. Söz konusu semptomlar yalnızca kansere bağlı olarak gelişmez. Bazı durumlarda enfeksiyona bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Punch biyopsi prosedürü uygulanmadan önce idrar testi, röntgen ve Bt taraması gibi bazı görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Yapılan testler, idrarda kanser hücresi bulunup bulunmadığı ya da mesanede büyüme meydana gelip gelmediğini belirlemek açısından çok önemlidir. Fakat söz konusu taramalar, büyümenin kanserli olup olmadığını açıklamada yeterli olmayacak. Böyle durumlarda en net sonucu punch biyopsisi vermektedir.

Mesaneden "Punch" Biyopsi İşleminin Riskleri

Mesaneden punch biyopsi alınması profesyonellik gerektiren bir iştir. Öyle ki punch biyopsiyi normal biyopsiden ayıran en önemli özelliği parçanın epitel dokudan yani derinin en derin kısmından alınmasıdır. Bu nedenle hem uygulama esnasında hem de uygulamadan sonra bazı komplikasyonların oluşması muhtemel bir durumdur. Mesaneden punch biyopsi işleminin riskleri şunlardır;

  • Dokunun çıkarılması esnasında ya da sonrasında kanama ve enfeksiyon oluşabilir.
  • Biyopsi işleminden sonra idrarda kan ya da kan pıhtısı söz konusu olabilir. Bu genel olarak işlemden sonra iki ya da üç gün boyunca sürer. Semptomun giderilmesi için bol sıvı tüketmek şarttır. Anormal kanamanın meydana gelmesi durumunda ise mutlaka alanında uzman bir hekimden acil yardım alınmalıdır.
  • İdrar yaparken aşırı derecede yanma hissi oluşabilir.

Mesaneden punch biyopsi alınması çok riskli bir işlem değildir. Belirtildiği gibi işlem sonrasında idrar yaparken yanma hissediliyorsa reçeteli ya da reçetesiz uygun bir ağrı kesici kullanılması gerekir. Doktorlar gerek gördüğü takdirde çok daha güçlü ağrı kesicileri reçete etmektedirler. Mesane biyopsisi, açık kraniyotomi ameliyatlarına göre daha az risk barındırır. Çok nadir olarak görülse de mesanenin yapıldığı alana göre anestezik reaksiyonların ortaya çıkması da muhtemel bir durumdur.

Reklam Alanı


Hastalar Mesaneden "Punch" Biyopsi İşlemine Nasıl Hazırlanır?

Mesaneden punch biyopsi alınmadan önce işlemin yapılmasına karar veren doktor, hastaların tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinir. Daha sonra detaylı bir fizik muayene yapılır. Aynı zamanda punch biyopsi alınacak olan hastaların reçeteli ya da reçetesiz olarak kullanıldığı tüm ilaçlar doktora bildirilir. Bunun yanı sıra kullanılan takviyelerin de bildirilmesinde fayda vardır. İşlemden hemen önce bazı sıvıları tüketmek yasaklanabilir. Söz konusu talimatları uygulamak hasta güvenliğinin sağlanması açısından çok önemlidir. Ayrıca punch biyopsi alınacak kişilerin kan sulandırıcı kullanmaması da bir diğer önemli şarttır. Hastalar operasyondan önce en az 8 ile 12 saat boyunca yemek yemek ve bir şeyler içmekten kaçınmalıdır.

Mesaneden "Punch" Biyopsi Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mesaneden punch biyopsi alındıktan sonra hastaların düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir. Biyopsi sonuçları ortalama 10 ile 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Sonuçların çıkmasından hemen sonra mutlaka doktorla görüşme sağlanmalıdır. Alınan biyopsi örneğinde kanser hücreleri kontrol edilir. Mesanede kanser bulguları elde edilmişse yapılan biyopsiyle kanserin mesane duvarına ne kadar derinde ilerlediği ve kanser hücrelerinin mesane hücrelerine ne kadar yakın göründüğü net olarak belirlenmiş olacaktır. Ayrıca kanserli hücrelerin yapısı ve kapsamı kanserin evresini belirler. Biyopsi sonuçlarının doğrulanması adına hastalardan talep edilen diğer testlerin de mutlaka eksiksiz yapılması gerekir. Elbette ki mesanede ortaya çıkan tüm anormallikleri kanser olarak nitelemek doğru olmayacaktır. Bunun yanı sıra biyopsi tarihinden itibaren 2 haftayı kapsayan bir süreçte cinsellik yaşanmamalıdır. İşlem bitiminden sonraki 24 saat boyunca bol miktarda sıvı tüketilmeli, ağır materyaller kaldırılmamalı ve olabildiğince yorucu aktivitelerden de kaçınılmalıdır.

Reklam Alanı


Mesane Biyopsisi Yapılırken Ağrı ya da Acı Hissedilir mi?

Mesane biyopsisi bilindiği gibi sistoskopi işlemi yapılırken gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu nedenle hastalar sistoskop ismi verilen tıbbi aletin üretradan mesaneye geçişi esnasında çok hafif de olsa bir rahatsızlık hissedebilmektedirler. Bunun yanı sıra mesaneyi şişirmek için kullanılan sıvı madde çok güçlü bir şekilde idrara çıkma dürtüsü meydana çıkarabilmektedir. Aynı zamanda biyopsi yapılırken çok hafifte olsa çimdik tarzında bir acı hissediliyor. İşlem sonucunda kan damarları kanamayı durdurmak adına kapatılacağı için yanma hissinin oluşması da muhtemel bir durumdur. Tüm işlemlerin son bulmasından sonra üretradaki sistoskop çıkarılırken hastalar üretrada bir ağrı hissedebilmektedir. İlerleyen süreçte ortalama 1 ya da 2 gün boyunca idrar yaparken yanma hissinin oluşması da ihtimaller dahilindedir. Ayrıca hastaların idrarında kan görülebilir. Bu çoğu zaman kendi kendine geçebilecek bir faktör olarak karşımıza çıkar. Bazı durumlarda da punch biyopsinin çok daha geniş bir alanda alınmasına gerek duyulabilmektedir. Böyle durumlarda da işlem öncesinde hastaların ağrı ya da acı hissetmesine engel olmak adına genel anestezi ya da sedasyon uygulaması yapılır.

Reklam Alanı


Loader