03.11.2024
Sisli
İstanbul - 12 °C

Endometrial Biyopsi



Endometrial Biyopsi

Rahimin yapısına bakıldığında 3 kısımdan meydana gelir. En dış tabakasına seroza, ortada bulunan kaslı yapıya miyometriyumve endometrial bölümlerinden oluşmaktadır.

Rahimin iç tabakasında bulunan kısım endometrial olarak bilinir. Rahmin bu bölümden parça alınması işlemine de endometrial biyopsi denilmektedir. Biyopsi işlemi rahimin iç dokusundan patolojide incelenmek amacı ile bir parça alınmasıdır.

Reklam Alanı


Adet kanamasının olmasını sağlayan ve adet kanamasının durmasını sağlayan en önemli yer rahimin iç kısmıdır. Bu bölümün bir kısmında herhangi bir sağlık sorununun olması durumunda beklenmedik şeklide uzun süren adet kanamalarının oluşmasına neden olur. Bazı kadınlarda endometrial biyopsi adet gününün 2-3 gün öncesinde yapılmaktadır. Rahmin iç duvarını kaplayan bu tabaka her adet döneminde dökülür. Kendisini her ay gebelik oluşumuna hazırlar. Gebeliğin meydana gelmesi durumunda ise bebeğin eşi bu bölüme tutunmaktadır.

Endometrial Biyopsi

Endometrial Biyopsi Neden Yapılır?

Kanser olan hücrelerin mutasyona uğramaları sonucunda sağlıklı halde bulunan hücreler anormal hücre haline dönüşür. Sağlıklı hücreler görevlerini tamamladıktan sonra ölmeye başlar. Yerine sağlıklı hücreler gelir. Anormal olan hücrelerde ise bu durum tamamen vücudun kontrolü dışında gelişmektedir. Anormal hücreler büyür ve çoğalır. Zaman içerisinde bu çoğalan hücreler daha da çoğalmaya başlar. Bu durumda hücreler kontrolden çıkar.

Kadın vücudunda bulunan progestoren ve östrojen hormonlarındaki bozukluk endometriali de yakından etkilemektedir. Bu sebepten dolayı bazı değişiklikler meydana gelir. Vücutta progestoren ve östrojen hormonunu olumsuz şekilde etkileyen bazı hastalıklar meydana gelir. Oluşan bu hastalıklar diyabet, polikistik over, adet düzensizliği, obezite gibi hormon düzeylerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bunların yanında bazı hastalıklarında oluşmasına neden olmaktadır. Bunlara bakıldığında;

  • İlk adet görme 12 yaşından önce olması
  • Adet düzensizliklerinin görülmesi
  • Obezite sorunu
  • Hipertansiyonun meydana gelmesi
  • Meme kanseri
  • Polikistik over
  • Bazı cilt kanserlerinin oluşması

gibi durumlara neden olmaktadır.

Reklam Alanı


Rahim endometrial biyopsisinin yapılmasının asıl nedeni anormal şekilde görülen kanamaların nedenini öğrenmektir. Rahimin iç dokusundan alınan herhangi bir parça ile oluşan sorunun nedeni incelenir. Kadının düşük yapması durumunda rahimden bir parça doku alınabilir.

Rahim içerisinde ultrason sonucunda herhangi bir kalınlaşma olup olmadığı uzmanlar tarafından görülebilir. Genellikle bu endometrial biyopsi 35-40 yaşlarında adet düzensizliğinin görüldüğü kadınlara uygulanmaktadır. Biyopsi işlemi üst üreme organlarında yeni başlayan bir enfeksiyon durumu görülmesinde yapılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda rahim ağzı kanseri ve kan pıhtılaşmasının yoğun şekilde meydana geldiği hastalarda da biyopsi işlemi uygulanmaz.

Endometrial biyopsi işlemi her ne kadar basit bir işlem gibi görülse de bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılan bu biyopsi vücuttaki endometrial hormon seviyelerinin dengede olup olmadığı kontrol edilir. Bazı durumlarda endometrial kanserinin oluşumunu araştırmak için yapılmaktadır.

Endometrial kanseri veya rahim duvarının kalınlaşmasının teşhis edilmesini sağlayan tek işlem biyopsidir. Ayrıca tekrarlayan düşüklerin nedenini bulmak içinde biyopsi işlemi yapılır. Tüm bu sebeplerden dolayı biyopsi oldukça önemli bir yere sahiptir. Biyopsi işlemi uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi de oldukça önemlidir.

Reklam Alanı


Endometrial Biyopsi Nasıl Yapılır?

Rahimden doku alınması işlemi uzman doktorlar tarafından hastanede veya doktorun muayenesinde gerçekleşir. Rahimde yapılan biyopsi işlemi rahim içini rahat gözlemlemek için ışıklı bir cihaz olan histereskopi aleti ile yapılmaktadır. İşlem esnasında uzman doktor rahmin ağzını genişletmek isteyebilir. Bu genişletme işlemi için bazı ilaçlar uygulanır. Uzman doktor biyopsi işlemini gerçekleştirmek için çeşitli anesteziler uygular. Uygulanan bu anesteziye doktor kendisi karar verir.

Endometrial biyopsi işlemi iki farklı şekilde meydana gelir. Birincisi kürtaj işlemi esnasında rahimden parça alınarak gerçekleşir. Alınan parçalar patolojik inceleme için laboratuvara götürülür. Bir diğeri ise rahmin içinden cerrahi işlemle parça alınmasıdır.

Anestezi uygulanmayan bazı hastalar işlem esnasında uyanık olur. Böyle durumlarda rahim ağzı etrafındaki bölgenin uyuşturulmasının ardından biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Rahim biyopsisi yapılırken hasta sırt üstü pozisyonda yatırılır. Bacakları sedyede bulunan bacaklıklara konulur. Doktorun pelvik muayenesi yaptığı sırada vajinaya bir alet yerleştirilir. Rahim ağzı aleti tutularak rahim yavaş bir şekilde genişletilmeye başlar. Rahimin iç kısmında bulunan sıvı bir kürek veya bir alet yardımı ile alınır. Genelde çoğu kişide doku incelemesi işlemi için bu sıvı gönderilmektedir. Endometrial biyopsi de çok ince plastik bir alet kullanılmasından dolayı rahim ağzı genişletilmeyebilir. Doktor kontrolünde anestezi gerektirmeden zaman zaman endometrial biyopsiler yapılır.

Endometrial biyopsi için alınan parçanın ardından hasta evine dönebilir. Bir hasta boyunca biyopsi yapılan hasta da lekelenme şeklinde kanamaların görülmesi normal bir durumdur. Bu sebepten dolayı iyileşme sürecinde ilişkiye girilmemesi önerilir. Görülen lekelenmelerin çok yoğun bir şekilde gerçekleşmesi durumunda uzman hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Biyopsi işleminin gerçekleşmesinin ardından rahimden alınan parçalar patolojide mikroskobik ortamda incelenmek üzere gönderilmektedir. Patoloji işleminin sonucuna göre gerekli olan tedavi işlemine geçilir. Endometrial biyopsinin a tipi olup olmadığı oldukça önemlidir. Rahim iç kısmının kalınlaşma olmasının ve kişinin gebelik isteyip istememesi durumuna göre tedavi şekli belirlenir. Rahim içinin kalınlaşması tedavisi 3-4 ay kadar bir süre de hap ile tedavi işlemi görülür. Tedavi işleminin bitmesi durumunda tekrar biyopsi işlemi gerçekleştirilir.

Biyopsi işlemi oldukça basit ve güvenilir bir işlemdir. Bunun yanında biyopsi işlemleri sırasında kasılmalar ve birkaç gün süren hafif kanamalar görülür. İşlem sonrasında çok az görülen bazı enfeksiyonlarda meydana gelmektedir. Yapılan işlem sonrasında parça patolojiye gönderilir.

Reklam Alanı


Tedavi Yöntemleri

Endometrial biyopsinin gerekli olan patoloji işleminin ardından tedavi sürecine geçilir. Endometrial kanser tedavilerinde radyo terapi, kemoterapi ve hormon tedavisi işlemleri uygulanır. Cerrahi tedavi ise endometrial tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Bu tedavi yöntemi açık olarak yapılmasının yanında kapalı olarak da yapılmaktadır. Tedavi işleminde uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar;

Radyoterapi ile tedavide kitlelerin küçültülmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu işlem cerrahi işlem sonrasında veya cerrahi işlemlerin gerçekleştirilemeyeceği durumlarda kullanılmaktadır.

Kemoterapi ise cerrahi tedaviyi desteklemek için uygulanmaktadır. Bu tedavi çeşidi kanser hücrelerinin yayıldığı durumlarda kullanılmaktadır. Ayrıca hastaya uygulanan ilk tedavi işlemi sonrasında hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

Hormonal tedavi işlemi ise yapılan gerekli incelemelerin ve testlerin sonucunda hormon algılayıcıların bulunması durumunda yapılan işlemlerdir.

Endometrial kanser hücrelerinin tedavisi radyo terapi, kemoterapi ve hormon tedavisi gibi farklı tedavi seçenekleri uzman doktor tarafından gerekli değerlendirmeler yapılarak uygulanmaktadır. Kanser hücrelerinin oluşmasında rahim duvarının kalınlaşması arasında bir ilişki bulunmaktadır. Rahim duvarındaki kalınlaşma tedavi edilemezse yıllar içerisinde kansere dönüşmektedir. Ayrıca kalınlaşmanın başlaması ile birlikte küçük kanser hücrelerinin de oluşumu başlayabilir. Bu sebepten dolayı rahim duvarı kalınlaşması oldukça dikkatli takip edilmesi gerekmektedir. Kanser riski yüksek olan hastalara cerrahi işlemler uygulanması gerekmektedir. Yapılan cerrahi işlemler sonucunda rahim komple alınır.

Reklam Alanı


Rahim duvarı kalınlaşmasının henüz bitkisel bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavilere ek olarak bitkisel tedaviler kişinin kendisi tarafından uygulanır. Fakat bu bitkisel yöntemler hiçbir şekilde tedaviyi olumlu etkilemez.

Bazı vücutlarda rahim duvarı kalınlaşması kendi kendine düzelebilir. Vücutta östrojen hormonunun artış göstermesine neden olan faktörler ortadan kaldırılırsa rahim duvarı kalınlığı cerrahi işlem gerektirmeden tedavi edilir.

Reklam Alanı


TALEP OLUŞTUR

KADIN DOĞUM

  • İLGİLİ AMELİYATLAR

  • Reklam Alanı


    Loader